• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
5

STABILIZIRANO POSLOVANJE SUVENIRA ARBOR, POVEĆANA ULAGANJA, PROIZVODNJA I IZVOZ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu Suveniru Arbor županijskoj ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. Riječ je o tvrtki koju je župan Bajs 2013. kada je ponovno postao župan zatekao u teškom stanju, praktički pred zatvaranjem s milijunskim dugovanjima prema državi, dobavljačima i samim radnicima.

Svjestan situacije, ali i značaja tvrtke koja zapošljavanja osobe s invaliditetom župan Bajs tada se ulovio u koštac s problemima i krenulo je rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a samim time i za svoja radna mjesta svjesni činjenice ukoliko se proizvodnja u Suveniru ugasi da će više teško doći do radnog mjesta.

U posljednje tri godine tako je napravljen potpuni zaokret u radu i proizvodnji Suvenira Arbor i danas možemo reći kako je poslovanje stabilizirano, tvrtka zapošljava 55 radnika, od kojih su njih 36 osobe s invaliditetom.

U posljednje vrijeme dosta se ulagalo u opremu i nove strojeve, dakle modernizaciju pogona, ali i sam asortiman proizvoda koji se u mnogočemu unaprijedio i proširio. Sve to zajedno ogromnim zalaganjem osnivača i uprave doprinijelo je širenju tržišta, pronalasku novih kupaca u zemlji i inozemstvu.

Danas se tako proizvodi Suvenira Arbor mogu naći na policama najvećih trgovačkih lanaca namještaja u Hrvatskoj, a proizvodi se izvoze i u europske zemlje poput Francuske i Njemačke. Ovih dana očekuju se potpisi ugovora s novim kupcima, a tvrtka ima u planu i zapošljavanje novih radnika. Sve to zajedno trebalo bi rezultirati povećanjem prihoda Suvenira Arbor, jer želja je osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije da se na tržištu ostvare što bolji financijski rezultati i prihodi i samim time rastere davanja iz županijskog proračuna koja na godišnjoj razini iznose 1,6 milijuna kuna.
„Naš osnovni cilj bio je da promijenimo smjer i poslovni plan. Dogovorili smo se da poradimo na dizajnu i da proizvod koji počnemo proizvoditi je primarno masivni namještaj jer ga naprosto nema, a mi imamo najkvalitetniji hrast i bukvu u Europskoj Uniji. Također, imamo moderniziranu opremu za drvnu industriju, stolara kojih danas nema na tržištu i ispunjavamo uvjete da proizvod koji ovdje proizvedemo je izuzetne kvalitete. Županija nam je još uvijek važan partner, a ja bih volio da Županiju ne trebamo u tolikoj mjeri, a tu ne mislim samo na sufinanciranje plaća. Župan i Županiju nam otvaraju vrata kako bi naše proizvode plasirali u dvije kompanije. Za ovu godinu imamo potpisana dva ugovora gdje će nam trebati dosta drveta. Htio bih naglasiti, nije prihod taj koji je najvažniji, već to što zapošljavamo osobe s invaliditetom i to njih 66%. Najznačajnija uloga je to što zapošljavamo osobe s invaliditetom i nadam se da ćemo iduće godine imati 75 zaposlenika, jer zaposliti osobu s invaliditetom, vi njoj nalazite svrhu, ona živi od svog posla i niste pomogli njoj i obitelji, već zajednici.“, rekao je ravnatelj Alen Baščevan.

„Proizvodi su nam raznovrsni, radimo kvalitetno s voljom i osobe s invaliditetom posebno su zadovoljne s ovakvim načinom radom, s obzirom na stanje kakvo je kada ni zdrave osobe ne mogu naći posao. Ovo je jedina ustanova u kojoj možemo raditi, ne samo sada, već  i u budućnosti. Moramo čuvati ovu ustanovu i zahvalni smo svima koji nam pomažu, prvenstveno županu i ravnatelju i prema njegovim planovima čeka nas bolja i sigurnija budućnost. Naš slatki problem je što radimo prekvalitetne proizvode što nam je ponos. Ja sam previše vezana uz ovu ustanovu i uvijek sam se bojala da ćemo završiti na ulici i mislim da je tome došao kraj, jer vjerujem da nam je osigurana budućnost i da nas sve koji radimo ovdje čeka bolja budućnost.“, izjavila je Vesna Cerovečki, radnica i predsjednica Sindikata.

„Suvenir Arbor je ustanova u našem vlasništvu i naša je obveza da skrbimo o njoj. Ono što je ključno da smo preživjeli predstečajnu nagodbu koja je završila pozitivno. Moram zahvaliti svim dobavljačima i Sindikatu, koji je zajedno s nama provodio predstečaj. Mi smo tada krenuli u ključnu stvar, a to je da podignemo ukupnost prihoda. Sada je situacija bitno bolja, očekujemo da u 2017. godini prihod prijeđe 2.600 000,00 kuna, dakle da sami djelatnici svojim radom ostvare polovicu ukupnog prihoda i veseli me da za to imamo preduvjete. Najvažnije je to da su to prepoznali i dobavljači. Tvrtka Prima Commerc je prepoznala mogućnosti Suvenira i proizvode su uvrstili u svoju ponudu i prodaju. Ugovori su tada bili vrijedni milijun kuna, a sada je potpisan novi ugovor, također na milijun kuna. Županija je tu da pomogne i da skrbi o svojoj ustanovi.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a