• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
28

STRUCI I POLITICI, PRIDRUŽILI SE GOSPODARSTVENICI U ZAHTJEVU DA ŽUPANIJA BUDE JEDINSTVENO VODOOPSKRBNO USLUŽNO PODRUČJE

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u zahtjevu da Županija bude jedinstveno uslužno područje za vodoopskrbu pridružile su se dvije komore – HGK Županijska komora Bjelovar i Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije. O tome su javnost izvijestili predsjednici komora Zlatko Kufner i Franjo Pal, na zajedničkoj konferenciji sa županom Damirom Bajsom, direktorom županijske tvrtke Bjelovarsko-bilogorske vode Draganom Lučićem i direktorom „Vodnih usluga“Bjelovar Ivanom Ivančićem.

Ministarstvo poljoprivrede RH objavilo Nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim djelatnostima kojom se definiraju vodoopskrbna područja u Hrvatskoj. Prema Nacrtu većina županija čine samostalna vodna područja, pa i one koje su površinom i brojem stanovnika najmanje. Međutim, Bjelovarsko-bilogorska županija i Koprivničko-križevačka županija su izuzetak, jer prema Nacrtu, te dvije županije čine jedno vodno područje.
Do 3. ožujka Nacrt prijedloga Uredbe o  uslužnim djelatnostima u razdoblju je razmatranja i do tada će se uz Županiju, komunalna poduzeća, gradove i općine koji su njihovi osnivači te HGK- Županijska komora Bjelovar i Obrtnička komora BBŽ očitovati svojim prijedlozima i primjedbama.
Direktor nove tvrtke izdvojene iz „Komunalca“ Bjelovar, „Vodne usluge“ osnovanoj prema državnoj Strategiji, Ivan Ivančić istaknuo je da ovaj predloženi koncept osnivanja područja broj 3 Nacrta prijedloga, odstupa od svih proklamiranih kriterija za formiranje uslužnih djelatnosti. I kad je riječ o kriteriju količine za dostatno i održivo poslovanje i kad je riječ i kriteriju formiranja unutar županijskih granica. Prema njegovu mišljenju riječ je o čistim ekonomskim interesima susjedne županije koja leži na izdašnim izvorima pitke vode Dravskoga slova, s izgrađenim moćnim crpilišnim kapacitetima. Samo u Koprivnici iznosi 9 milijuna kubika što je daleko više od potreba obje županije. To znači da će biti viška vode i da će se morati plaćati hladni pogon. Već sada, rekao je Ivančić, razlika u fiksnoj cijeni je velika. U Bjelovarsko-bilogorskoj i za građane i za gospodarstvo iznosi 11,26 kuna, dok u Koprivničko-križevačkoj za građane je 13,8 kuna a za gospodarske subjekte 38 kuna. Stoga je ovaj prijedlog neprihvatljiv, tim više što su crpni kapaciteti Bjelovarsko-bilogorske županije dostatni za potrebe i građana i gospodarstva.
Predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Zlatko Kufner naglasio je da bi ovakav prijedlog donio velike poteškoće gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije koja je pretežno poljoprivredno-prehrambena i zahtjeva velike količine vode, te da je u najmanju ruku nesmotren. Izrazio jer i strah da bi realizacija ovakvog prijedloga ugrozila već započete investicije u izgradnji vodoopskrbnog sustava. Stoga podržava prijedlog da Bjelovarsko-bilogorska županija bude jedinstveno uslužno područje. Njemu se pridružio i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Franjo Pal, koji je naveo da je obrtnicima neprihvatljiva četverostruka veća cijena vode. 
S obzirom da su struka, politika i gospodarstvo jedinstveni u primjedbama na Nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim djelatnostima, Županija će do kraja javne rasprave poslati sva potrebna očitovanja kako bi na vrijeme spriječila moguće posljedice koje bi dugoročno snosili stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a