• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
4

SURADNJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Nakon održanog drugog sastanka Vlade Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem sa županima svih županija, te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina koji se jučer održao u Požegi, župan Damir Bajs održao je konferenciju za medije te izrazio svoj stav vezan uz predložene nove zakonske mjere, ali i rekao više o projektima Bjelovarsko-bilogorske županije u kojima se očekuje partnerski odnos s Vladom Republike Hrvatske.

„Pozdravljam partnerski odnos s Vladom RH, jer ključna je suradnja, a posebno kada se moramo baviti projektima koji se međusobno nadovezuju. Tema jučerašnjeg sastanka bila je Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske do 2020. i model financiranja jedinica lokalne i područne samouprave. Što se tiče Strategije, podržavam novi stav, a to je da će se projekti i sredstva u budućem razdoblju financiranja, bazirati na činjenici da će se davati više projekata i sredstava gdje je razvijenost manja. Novi model financiranja koji još nije u cijelosti razrađen pokazuje dobru stvar, a to je da je država povećala barem dijelom proračun županija i to je korak u pravom smjeru. Mi ćemo izgubiti decentralizirana sredstva u školstvu i zdravstvu, jer oni će se financirati preko proračuna RH, ali ako iznosi financiranja ostaju isti, što se mene tiče, način financiranja nije bitan.“, pojasnio je župan.

Partnerski odnos Bjelovarsko-bilogorska županija nedavno je dogovorila s četiri županije središnje i sjeverne Hrvatske,  a svoje zahtjeve iznijeli su i na sastanku u Požegi.
„Postoji jedna inicijativa, a to je da se povežu središnja i sjeverna Hrvatska, odnosno pet županija Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska. Mi želimo suradnju između županija i oformiti novi projekt. Naime, Vlada RH napravila je projekt za pet slavonskih županija, i ja to podržavam, ali smatram da bi sličan model trebao biti i za ovaj dio Hrvatske. Mi smo to jasno naznačili na sastanku, a vjerujem da ćemo uskoro i formalizirati taj zahtjev, čime bi intenzivirali suradnju s Vladom Republike Hrvatske. Takvim projektom omogućilo bi se da sredstva EU brže dolaze, ali i bolja koordinacija sa središnjim tijelima vlasti.“, rekao je Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan komentirao je i projekte koji su važni za našu županiju, te napomenuo kako je i za njih, od Vlade RH tražio potporu.
„Mi imamo projekte koji su u tijeku, a to je gradnja Opće bolnice Bjelovar i CGO Doline, za koje očekujemo rješenje. Ipak, mi imamo dvije stvari koje su posebnog značaja, a to je pitanje brze ceste i školstva. Što se tiče brze ceste Bjelovar – Zagreb, taj projekt je došao blizu nas, ali ne i do nas. Ja želim da dođe brza prometnica u punom profilu do Bjelovara i da se nastavi do Virovitice. To želimo jer to je pitanje budućnosti za naš kraj, preduvjet za investicije u županiju. Vjerujem da ćemo imati sastanke na tu temu i to je mišljenje koji dijele drugi župani koji su u sličnoj situaciji. Školstvo je ključno pitanje, kao što znamo, ulaganje u školstvo je isključeno za osnovne i srednje škole putem EU projekata i mi ne želimo čekati novo vrijeme za školstvo. Ukoliko sada ne možemo dobiti potpore Europske unije, a niti države, prvi projekt za škole bi mogao tek završiti 2024., jer 2020. godine bit će omogućeno financiranje osnovnih i srednjih škola putem Europske unije.  To znači da bi se izgubilo 7 godina u školstvu.  Stoga smo tražili da se Vlada očituje o projektu JPP, jer što se tiče naše županije, mi imamo potpisan ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a CEI je dao pozitivno mišljenje za taj model gradnje. To je trenutno jedini model kojim možemo graditi, jer država osigurava 55% sredstava, stoga ako Vlada ne želi podržati projekt, znamo da je ulaganje u školstvo isključivo pod Županijom i pokušat ćemo izgraditi sami koliko je u našoj mogućnosti.“ , zaključio je.

Susreti Vlade Republike Hrvatske sa županima i ostalim predstavnicima lokalne samouprave bit će periodični i održavat će se svakih šest mjeseci. Sljedeći sastanak održat će se u Šibensko-kninskoj županiji, točnije u Šibeniku.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a