• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Prosinac
21

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE BBŽ

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održana je Svečana sjednica Županijske skupštine.

Na prijedlog župana Damira Bajsa naknade s 13. Sjednice Županijske skupštine  jednoglasno su se odrekli svi skupštinari u korist donacije za tri udruge na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako će se naknade donirati Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar, Udruzi osoba oštećenog sluha Bjelovarsko-bilogorske županije te Bjelovarskim leptirićima.

Mislim da je to jedan lijep blagdanski poklon za naše udruge. Sve tri udruge vezane su uz rad koji je opće koristan. Većinom su to udruge koje rade s djecom. Centar Rudolf Steiner je jedini na području županije koji brine za djecu s posebnim potrebama, a Udruga osoba oštećenog sluha, osim što brine za osobe oštećenog sluha, bila je partner Županiji u projektu Asistenti u nastavi. Bjelovarski leptirići je nova udruga koja se bavi s djecom s posebnim problemima. Smatram da će ova donacija biti lijepa gesta u ovo blagdansko vrijeme, objasnio je župan Bajs.

U nastavku sjednice skupštinari su donosili odluku o produljenju ugovora, te odluku o uvjetnom produljenju zakupu prava lova u zajedničkim otvorenim lovištima Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je produženje zakupa lovišta za 37 društava i lovišta dok za njih šest nije. Tih šest lovišta nije dobilo odobrenje jer protiv njih postoji prijava zbog tehničkog propusta. Pošto je u pitanju tehnički propust, a ne teži propust poput krivolova, lovcima se želi dati još jedna prilika.

U ukupnosti naših lovišta, polovica lovišta je državna, a druga polovica je naših. Državna lovišta regulira sama država preko koncesija, a zajednička lovišta regulira Bjelovarsko-bilogorska županija. Svi lovozakupnici su s našeg područja koji su uložili vlastita sredstva i  lovstvo vratili na kvalitetu koja se i očekuje. Danas imamo neka od najbolja lovišta u Hrvatskoj, pa i šire. Odlukom koju smo dobili 37 lovozakupnika dobilo je odobrenje dok njih šest nije. Stoga je naš prijedlog da se donesu dva rješenja. Jedno rješenje koje je bezuvjetno za 37 lovišta, a da za ovih šest je odluka da damo uvjetno mišljenje za koje država mora dati suglasnost prije potpisa ugovora. Tih šest lovišta je u dobrom stanju i želimo našim lovcima omogućiti još jednu priliku, rekao je Damir Bajs.
Te odluka  prihvaćena su s 34 glasa za i jednim suzdržanim.

Sjednica je završila donošenjem Zaključka o produljenju trajanja Županijske razvojne strategije Bjelovarsko-bilogorske županije 2011.-2015. na razdoblje 2011.-2016.

Županijska razvojna strategija je prošla, njen rok završio je prije dvije godine. Kao i sve druge županije, od resornog ministarstva dobili smo naputak da je ona produžena. Produžena je jer je produžena i Državna strategija. Županija je u tijeku izrade strategije, a po prvi puta obje strategije radit će se u isto vrijeme. To će nam omogućiti da pokušamo naše županijske interese i projekte staviti u Državnu strategiju, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a