• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Rujan
19

„SVI zaJEDNO – HRVATSKO NAJ“  BJELOVARSKO – BILOGORSKA ŽUPANIJA NA SAJMU ŽUPANIJA

Zajedno s ostalim hrvatskim županijama, Bjelovarsko – bilogorska županija od 19. do 23. rujna na Zagrebačkom velesajmu predstavlja svoju kulturnu baštinu, tradicijske proizvode svojih obrtnika i gospodarstvenika, stare zanate, folklor, turističku ponudu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kućnu radinost i zadruge, te nematerijalnu baštinu upisanu na UNESCO – vu listu svjetske baštine.

 

Na ceremoniji otvorenja, županije su predstavljali župani koji su na svečanu pozornicu dolazili u društvu hrvatskih olimpijaca. Sajam županija otvorio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, nakon čega je obišao izložbene prostore županija, među kojima i Bjelovarsko-bilogorske. Tijekom prvog dana na izložbenom prostoru Bjelovarsko – bilogorske županije domaćin je bio župan Miroslav Čačija sa suradnicima, zamjenicima Krešom Jelaviće, Sašom Lukićem i Alenom Baščevanom, te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Mladenom Mohrom. Zajedno s njima, goste iz drugih županija i posjetitelje, dočekivale su i najuzornije seoske žene Bjelovarsko – bilogorske županije. Ovogodišnje Đurđica Pražanin i Zdenka Pavičić, te pobjednica iz 2010. godine godina Irena Cugovčan.
U organizaciji Hrvatske zajednice županija održan je okrugli stol na kojemu je sudjelovao i bjelovarsko – bilogorski župan Miroslav Čačija. Župani su s potpredsjednikom Vlade RH, ministrom Brankom Grčićem i ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom razgovarali o ulozi županija u novoj raspodijeli Hrvatske, ruralnom i regionalnom razvoju, lokalnoj upravi i samoupravi, te ulozi razvojnih agencija.
Sajam županija projekt je Zagrebačkog velesajma, suorganizator je Hrvatska zajednica županija, a pokrovitelji su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo poduzetništva i obrta RH.
Namjera je organizatora, u godini koja prethodi ulasku Hrvatske u Europsku uniju, u isto vrijeme, na istome mjestu, predstaviti sve hrvatske županije kako bi se domaćoj i stranoj javnosti prezentirala cjelovitost gospodarskog i kulturnog identiteta Republike Hrvatske, i na taj način prepoznala ukupnost autohtonih vrijednosti kulturne baštine kao neprocjenjiv nacionalni kapital.
Svaka županija, među kojima je i Bjelovarsko – bilogorska, na svom izložbenom štandu u paviljonima 8a i 9, te na otvorenom dijelu prostora, predstavlja sve specifičnosti i kvalitetu županijske gospodarske i kulturne turističke ponude.
Posjetitelji će, kroz pet dana, imati priliku vidjeti i kupiti proizvode i usluge više od 250 izlagača, poduzetnika, obrtnika, turističkih zajednica, OPG-a i drugih gospodarskih subjekata.
Na izložbenom prostoru Bjelovarsko – bilogorske županije, u organizaciji Razvojne regionalne agencije i Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtbništvo,  na Sajmu županija u Zagrebu predstavlja se Općina Veliko Trojstvo, OPG Valenta, Obiteljska zadruga Slatka tajna, Vinarija Čačija d.o.o., Koestlin d.d., Udruga Zona Kreative, Suvenir Arbor Vitae d.o.o., OPG Jareš, OPG Škudar, Pivovara Daruvar d.o.o., Termalni vodeni park Aquae Balissae d.o.o, OPG Kovačević, Pčelarstvo Daruvar d.o.o. te Duga Grana d.o.o.
Županijska Turistička zajednica predstavlja Centar tradicijskih obrta/CTO u kojem će tijekom pet sajamskih dana biti organizirane radionice tkanja, izrade ručnih radova koncem i tradicijskog božićno – novogodišnjeg nakita. Bit će promovirane i turističke manifestacije „Božićna priča u Čazmi“, Festival brašnjače, Sajam Grubišno polje i ostale….

 

Pogledajte fotografije s otvorenja Sajma županija!


BBŽBBŽBBŽBBŽBBŽBBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a