• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
2

SVIM UČENICIMA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI OSIGURANI ASISTENTI U NASTAVI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, partneri u projektu „Uz potporu sve je moguće, faza II“, te asistenti u nastavi i njihovi učenici na konferenciji za medije predstavili su dosadašnja iskustva vezana uz provođenje tog europskog projekta.

Putem dva projekta „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“ i „Uz potporu sve je moguće – faza II“ možemo reći kako ove školske godine u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija 48 učenika ima asistente u nastavi, točnije 46 asistenata čime su svi učenici kojima treba asistent u nastavi, asistenta i dobili. Za dva projekta kojima je osnovni cilj briga o učenicima s teškoćama u razvoju u ovoj školskoj godini osigurano je tako gotovo 2.400.000,00 kuna.                          

Projekt „Uz potporu sve je moguće faza - II“  Bjelovarsko-bilogorska županija je uspješno kandidirala na javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, na Europski socijalni fond.

Tim projektom tako je osigurano 37 pomoćnika u nastavi za 39 učenika s teškoćama u razvoju, koji im svakodnevno pružaju profesionalnu i rehabilitacijsku potporu. Za projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“ dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.836.843,95 kuna, a do ukupne vrijednosti od 1.933.519,96 kuna sufinancira Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno  96.676,01 kuna.

Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija za sve učenike s teškoćama u razvoju osigurala asistente u nastavi,  koji im svakodnevno pomažu da lakše savladaju poteškoće bilo da je riječ o fizičkim barijerama ili u savladavanju školskog gradiva. Naime, stav je Bjelovarsko-bilogorske županije da ni jedno dijete kojemu je potrebna pomoć, bez iste ne smije ostati, a s tom mišlju posljednjih godina osigurava asistente u nastavi.

„Naznačio bih da Županija posebice skrbi i brine i o toma da škole budu prilagođene našim učenicima koji imaju poteškoće u razvoju od lakšeg pristupa školi, odgovarajućeg sanitarnog čvora i drugoga što je potrebno da bi se to riješilo na odgovarajući način kako bi neometano imali tu mogućnost. Moram naglasiti da sam bio u više navrata u našim školama da vidimo djeluje taj program u praksi. Zadovoljstvo je vidjeti da to asistenti ne shvaćaju kao posao, iako su plaćeni za to i imaju naknadu, nego kao poziv. Oni rade s djecom, ne samo za vrijeme školskog vremena, nego i prije i poslije. Djeca se vežu uz asistente i stvaraju se prijateljski odnosi. To nadilazi uobičajeni dio koji je propisan ugovornim stvarima. Roditelji mi kažu da bez asistenta ne bi mogli ni zamisliti kako bi se pomoglo njihovu djetetu. Zauzeli smo stav da nijedno dijete ni u kom slučaju ne može biti u situaciji da nema svog osobnog asistenta. To je standard ispod koga ne možemo ići ni na koji način.“, rekao je župan Bajs.

„Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića ima 403 učenika i nismo najveća osnovna škola u županiji, ali smo škola s velikim ako ne i najvećim brojem asistenata u nastavi. Putem projekta "Uz potporu je sve moguće - faza 2" zaposleno je 5 pomoćnika, preko udruga invalida Daruvar 3 pomoćnika i mjere Zavoda za zapošljavanje 2 pomoćnika. Ovakav oblik podrške učenicima s poteškoćama u razvoju pozitivno je djelovao na razvoj i napredovanje naših učenika, olakšan je rad u razrednim odjelima s tim učenicima, a zajednički rad učitelja, stručnih suradnika i pomoćnika pridonio je kvalitetnoj realizaciji nastavnih sati, ali i svih ostalih odgojno-obrazovnih sadržaja. Posebna zahvalnost našoj Županiji i gospodinu županu što su prepoznali ovu problematiku i nadamo se da će se ovaj projekt nastaviti uz njihovu podršku.“, izjavila je Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje.

„Kao asistentica već 4 godine u radim Osnovnoj školi Rovišće. Tijekom ovih godina rada stekla sam prekrasno iskustvo u radu s djecom i uvidjela sam koliko je važan naš rad i koliko to pozitivno utječe na djecu s poteškoćama u razvoju jer učitelji koliko god bi željeli, ne mogu se posvetiti toj djecom koliko je njima potrebno. Meni je sad jako lijepo raditi i već dvije godine radim s Antom. Jako lijepo prati nastavu, koliko god može prati redovni program. Što ne može, radim s njim posebno, čitanje i pisanje što mu još malo teže ide. Jako lijepo surađujem i s njegovim roditeljima i s učiteljicom, tako da idemo prema napretku.“, pojasnila je Maja Cerović, asistentica u nastavi.

„Ovoj prilikom se zahvaljujem svima, posebno županu što je prepoznao ovakvu problematiku. To je mukotrpan posao i treba nam svake godine vaša potpora.“, zaključila je Ana Kozić, majka učenika s teškoćom u razvoju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a