• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
3

SVIM UČENICIMA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI OSIGURANI ASISTENTI U NASTAVI

Putem dva projekta „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“ i „Uz potporu sve je moguće – faza II“ možemo reći kako ove školske godine u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija 48 učenika ima asistente u nastavi, točnije 46 asistenata čime su svi učenici kojima treba asistent u nastavi, asistenta i dobili. Za dva projekta kojima je osnovni cilj briga o učenicima s teškoćama u razvoju u ovoj školskoj godini osigurano je tako gotovo 2.400.000,00 kuna.

A povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je učenike s teškoćama u razvoju i njihove asistente u nastavi koje je osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Bjelovar, putem mjere – „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“ osigurali su dodatnih devet pomoćnika u nastavi za devet učenika s teškoćama u razvoju koji nisu bili obuhvaćeni projektom „Uz potporu sve je moguće – faza II“.

Podsjetimo, projekt „Uz potporu sve je moguće faza - II“  Bjelovarsko-bilogorska županija je uspješno kandidirala na javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“. Tim projektom tako je osigurano  37 pomoćnika u nastavi za 39 učenika s teškoćama u razvoju, koji im svakodnevno pružaju profesionalnu i rehabilitacijsku potporu. Za projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“ dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.836.843,95 kuna, a do ukupne vrijednosti od 1.933.519,96 kuna sufinancira Bjelovarsko-bilogorska županija odnosno  96.676,01 kuna.

Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija za sve učenike s teškoćama u razvoju osigurala asistente u nastavi,  za njih 48, kojima asistenti pomažu u svakodnevnim obavezama te u uspješnom savladavanju gradiva. Osim što će se ovim mjerama unaprijediti socijalno uključivanje djece i mladih s teškoćama u razvoju u redovit sustav obrazovanja i olakšati im pristup budućem tržištu rada, posao je dobilo i 46 nezaposlenih, mahom mladih osoba.

„Mislim da je najvažnije da posebnu pozornost posvetimo djeci, a asistenti u nastavi su ono što im treba. Na prvom natječaju, koji smo imali s resornim ministarstvom, sva djeca nisu dobila svoje asistente. Odlučili smo s našim Zavodom za zapošljavanje da omogućimo svima da dobiju asistente. Reći ću da svako školsko dijete, koje je upisano i iskazalo je potrebu, ima svoga asistenta. Sve škole su pokrivene. Na ovom primjeru pokazalo se koliko je to bitno, kako za roditelje, tako i za samu djecu. Ono što ćemo još napraviti je da će sva djeca, koja imaju asistente i svi asistenti dobiti jedan izlet. Još uvijek se ne zna kamo. To ćemo dogovoriti s ravnateljstvima škola kada će se to napraviti. Moram naglasiti da je neobično da se Županije moraju javljati svake godine na natječaje. Ponekad ne znamo do početka školske godine koliko ćemo dobiti asistenata i za koju djecu. Mislim da bi to trebala biti stavka državnog proračuna i da bi se to trebalo rješavati preko resornog ministarstva i da onda nijedno dijete, ali ni nijedan asistent ne bi trebao brinuti hoće li dobiti produljenje. Što se tiče povezanosti između učenika i asistenta, ona se pojačava kroz godine. Pokušavamo da isti asistent brine o istom djetetu ako je to u skladu s propisima, koja određuje država“, rekao je župan Damir Bajs.

„Moja asistentica mi pomaže da napravim što ne mogu i što mi je teško, pomaže mi u čitanju i u pisanju“, rekao je Anđelko Tutić, učenik drugoga razreda Češke osnovne škole Josip Ružička Končanica.

„Imam više učenika, kojima pomažem u čitanju i u pisanju. Volim taj posao i nije zahtjevan. Bio je otvoren natječaj i prijavila sam se. Od desetoga mjeseca se vidi napredak kod učenika u čitanju i u pisanju. Mislim da su zadovoljni“, naglasila je Mihaela Zdešić, asistentica u nastavi iz Daruvara.

„Radim u kombiniranim odjeljenjima u drugim i četvrtim razredima. Presretna sam što sam dobila pomagača u nastavi jer u četvrtome razredu imam dijete po individualiziranom programu, a u drugome razredu imam troje djece po individualiziranom programu. Od osam učenika, imam četiri učenika po individualiziranom programu. Sada kada sam dobila pomagača, možda se više mogu posvetiti i drugoj djeci i presretna sam i prezadovoljna što se to dogodilo“, istaknula je Amalija Husak, učiteljica u Češkoj osnovnoj školi Josip Ružička Končanica, područna škola Dioš.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a