• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
31

SVJEŽE VOĆE I POVRĆE ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je potpisivanju ugovora Školske sheme između vlasnika OPG „Jabuka mala“ Zlatka Kozjaka i osamnaest ravnatelja osnovnih i srednjih škola, te ravnateljice Doma učenika Bjelovar.

Od ove školske godine, 2017./2018., u osnovnim i srednjim školama Europska unija započinje s provedbom Školske sheme, koja će omogućiti da svi učenici tijekom cijele školske godine, odnosno u 35 tjedana, dobiju zdrav obrok, neovisno o tome jesu li korisnici školske kuhinje.

U cilju povećanja unosa svježeg voća i povrća kod učenika i smanjenja hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli te podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod samih učenika, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njene osnovne i srednje škole uključile su se u provedbu navedenog programa. Tako ukupno procijenjen iznos potpora za sve naše škole iznosi oko 400.000,00 kuna.

Školskom shemom predviđeno je da svaki učenik osnovne i srednje škole jednom tjedno, tijekom čitave školske godine, ima zdrav obrok. Stoga će dobavljači vršiti isporuku svježeg voća i povrća u škole jednom tjedno, a količina obroka po učeniku iznosit će od 100 do 150 grama.

Također, novost je od ove godine ta da su škole same birale dobavljača, dajući prednost kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača koji proizvode svoje proizvode u blizini škole. Tako je osamnaest županijskih osnovnih i srednjih škola, te Dom učenika Bjelovar odabralo upravo OPG „Jabuka mala“ koji će jednom tjedno, svim učenicima dovoziti naizmjence jabuke, kruške, šljive, jagode, mandarine i mrkve.

Riječ je o školama: OŠ Velika Pisanica, OŠ Ivanska, OŠ I. N. Jemeršića Grubišno Polje, OŠ Đulovac, OŠ Mirka Pereša Kapela, OŠ Veliko Trojstvo, OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac, OŠ Dežanovac, OŠ Trnovitički Popovac, OŠ Trnovitica, Gimnazija Bjelovar, Obrtnička škola Bjelovar, Medicinska škola Bjelovar, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Turističko-ugostiteljska škola Bjelovar, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Tehnička škola Bjelovar, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, te Dom učenika Bjelovar.

Napomenimo kako će svim učenicima županijskih osnovnih i srednjih škola biti osiguran zdrav obrok, jer sve škole u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, prema nalogu župana Damira Bajsa, iskazale su interes za Školsku shemu i time svojim učenicima osigurale obrok voća i povrća. U konačnici, bjelovarsko-bilogorski župan i u ovom mandatu stavio je naglasak na školstvo i želi omogućiti da svi učenici, bez obzira u koju školu išli i kakve materijalne uvjete imaju, imaju iste mogućnosti.

Također, napomenimo kako je škola dužna platiti račun za isporučeno voće i prije podnošenja Zahtjeva za potporu, a navedeni Zahtjev podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i to tek po isteku obračunskog razdoblja, odnosno nakon tri mjeseca.

To znači da će Bjelovarsko-bilogorska županija kreditirati Školsku shemu sve do povrata sredstava, a povrat sredstava isplaćivat će se u roku od tri mjeseca od dana zaprimanja Zahtjeva za potporu.

„OPG „Jabuka mala“ je sada već petu godinu u programu Školske sheme i drago mi je da smo dio toga jer to je hvale vrijedan projekt. Količine za učenike nisu velike, ali stvaraju se određene navike u konzumiranju svježeg voća. U odnosu na prošlu školsku godinu, ove godine imamo veći broj škola dobavljača, ali najbitnije je da znamo s koliko škola imamo potpisan ugovor stoga voća i povrća neće faliti. Što se tiče plaćanja, nisam zabrinut zbog promjene načina financiranje, Županija će ove godine podnijeti veliki teret, ali plaćanje nije upitno.“, pojasnio je Zlatko Kozjak, vlasnik OPG-a „Jabuka mala“, koji se voćarstvom bavi već 18 godina.

„Naša škola je dio ovog projekta već pet godina i cijelo vrijeme poslujemo s OPG-om „Jabuka mala“. Mi podržavamo domaće proizvode i konzumiranje zdrave hrane. Prve godine smo u sklopu programa dobivali samo jabuke, ali svake godine asortiman proizvoda se širio. Mi smo ove godini dobili titulu škole mentora za nutricionističku prehranu i ušli smo u projekt pod nazivom „Živjeti zdravo“. U planu nam je staviti veći naglasak na domaće proizvode i u školsku kuhinju uvesti i lokalnu ribu te domaće namaze, poput slanutka. Nadam se da će to dobro prihvatiti i djeca i roditelji.“
„Drago mi je što su se naše škole javile na natječaj Školska shema. Mislim da je ključno da u školama imamo domaće kvalitetno voće i povrće. Količine nisu toliko velike, 150 grama po učeniku, ali ključno je da naši učenici dobiju naviku zdravo jesti. Što se tiče financiranja, baš kao i u svim drugim projektima, Županija će u slučaju da ne dođe do naplate na vrijeme, uskočiti u potporama prema svojim ustanovama, prvenstveno prema školstvu i zdravstvu, kako bi oni koji rade i dobavljaju imali sredstva na svom računu. Kako i prije tako ćemo i sada to napraviti.“, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a