• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
20

TEMATSKA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BBŽ

Povodom nadolazećih lokalnih izbora, 17. (tematska) sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije bila je posvećena okupljanju žena u lokalnoj politici, a tom prilikom održano je i predavanje „Igrati veliko“ Dijane Kobas Dešković.

Inače, Dijana Kobas Dešković je ekspertica u području komunikacije, razvoja ljudskih potencijala i strateškog poslovanja, a specijalizirala se za područje razvoja ženskog lidershipa i uspostavljanja ravnoteže između raznih životnih uloga. Idejna je začetnica i kreatorica metode procjene i standarda upravljanja ljudskim potencijalima MAMFORCE© s kojim se podržava razvoj obiteljskih odgovornih radnih okruženja koja se odlikuju kulturom podrške koja stvara sretne, zadovoljne i posvećene zaposlenike. Svojim radom pomaže organizacijama u promjeni kako bi se osigurali uvjeti za usklađenje privatnog i poslovnog života, te nesmetani razvoj karijera zaposlenih majki i žena općenito.

„Predavanje je namijenjeno ženama i da one same sebe osvijeste gdje stvaraju blokade i gdje same sebe ograničavaju, te rade korak unazad i ne odluče se kandidirati na lokalnim izborima. Ideja je da se žene potakne i da se unatoč svim barijerama koje sami sebe nameću i da se odluče na taj korak jer nam trebaju ženski glasovi u politici da zastupaju interese koji su ženama važni. Ne možemo očekivati da će se rješavati problemi u društvu koji su važni ženama, ukoliko nemamo dovoljan broj žena. Situacija nije kod nas ništa bitno drugačija nego u svijetu, ali ključ u tome je da se žene same osvijeste i da ne dođe do toga da se žene vrati uz peći, već moramo ostati na tragu onoga što su se generacije prije nas izborile i dovele nas do toga gdje smo sada.“, pojasnila je Dijana Kobas Dešković.

„Bliže nam se lokalni izbori i znamo kakva je situacija u politici, stoga želimo ohrabriti žene da se prijave na liste. U našoj županiji ukupno ima 15.7% žena u kompletnoj politici, a u Županijskoj skupštini zastupljeno je 16% žena. Situacija nije dobra i nadamo se da će to na nadolazećim izborima promijeniti. Problem je što se žene stavlja na začelja lista, a već na početku su podzastupljene.“, izjavila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivana Pirin.

„Hrvatska i Bjelovarsko-bilogorska županija polako, ali sigurno ide prema ravnopravnosti spolova. Situacija se poboljšava, a mi tu činimo koliko možemo, a posebice bih pohvalio naše Povjerenstvo. Ono što je pred nama su lokalni izbori, ravnopravnost žena bi trebalo biti vidljivo i u učešću žena u političkim funkcijama, a hoće li to biti tako, to ćemo vidjeti. Što se tiče naše županije, svi načelnici i gradonačelnici su muškarci, uključujući i mene kao župana, ali ja imam dvije zamjenice, a imamo većinu pročelnica upravnih odjela u Županiji i tu polako poravnamo broj žena u izvršnom dijelu. Drago mi je da za ovo predavanje ima veliki interes i to je ključ, jer zainteresiranost žena za politiku bi trebalo dovesti do pojačanog učešća u izborima, a i u samim rezultatima izbora.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a