• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
5

TRI MILIJUNA KUNA KROZ TRI GODINE ZA PRIVLAČENJE I OSTANAK LIJEČNIKA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je radni sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja županije te predstavnicima Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Bjelovar, Hrvatske liječničke komore – Županijskog povjerenstva te Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnice BBŽ, a na temu uvođenja novih mjera za privlačenje i ostanak liječnika u našoj županiji.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u svoj proračun za 2018. godinu uvrstila je novi projekt „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu osigurano 1.000.000,00 kuna. Zbog manjka liječnika, problema koji je zahvatio ne samo našu županiju, već i cijelu Hrvatsku, Bjelovarsko-bilogorska županija uvodi posebne mjere kako bi zadržala, ali i privukla nove liječnike.

Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšat će se uvjeti zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i smanjiti nejednakosti u mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama. Projekt će se provoditi tri godine, za što će se u konačnici izdvojiti 3.000.000,00 kuna za naše liječnike i medicinsko osoblje. 

Podsjetimo, Općoj bolnici Bjelovar odobrena su sredstva za gradnju nove zgrade bolnice, koja će omogućiti objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija je u sveobuhvatnom projektu obnove naših ambulanti i Domova zdravlja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i opremanju istih. Također, ulagalo se u laboratorije županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a i pred Daruvarskim toplicama je investicija izgradnje novog hotela, odnosno stacionara sa 140 postelja. No, uz materijalne uvjete potrebno je osigurati i liječnike koji će tamo raditi, jer bez liječnika i medicinskog osoblja uređeni prostori nemaju svoju svrhu.

Upravo zato bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u partnerskom odnosu sa svima onima koji čine zdravstvo naše županije želi napraviti dobar plan vezan uz privlačenje i ostanak liječnika u našoj županiji i samim time ponuditi liječnicima uvjete da oni upravo naš kraj vide kao mjesto za rad i život.

Tako uz poticajne mjere „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, ali i obnovu OB Bjelovar te Domova zdravlja i ambulanti liječnika obiteljske medicine, te ostalih ulaganja u materijalne uvjete sustav zdravstvene zaštite naše županije zasigurno će se podići na viši nivo.


„Kada govorimo o našoj županiji, onda ću reći da je u tijeku jedan sveobuhvatni program ulaganja u zdravstvene ustanove. Pri tome mislim i na zdravstvenu zaštitu u našem Domu zdravlja, na naše doktore opće medicine, ali i u sekundarnu zdravstvenu zaštitu u gradnji naše nove Opće bolnice.  Međutim, moram naglasiti da ulaganjem u tehniku, opremu zgrade mi ćemo dostići standard nadamo se za 3 godine 21. stoljeća. Bit će uloženo preko dvjesto milijuna kuna, ali ono što želim naglasiti da to ulaganje mora pratiti i ukupan broj zdravstvenog osoblja, posebice liječnika koji će raditi u toj Općoj bolnici, koji će raditi u tim ambulantama opće medicine. Moram naglasiti da je to problem ne samo naše županije, nego cjelokupnosti zdravstva Hrvatske. Međutim, mi smo odlučili da za 2018. uložimo i dopunska sredstva županijskog proračuna u novom programu prvom takvom kojeg znam u Hrvatskoj, a to je značajna vrijednost zdravstvenog sistema liječnika i medicinskog osoblja - najmanje milijun kuna u 2018. godini. Kroz naredne tri godine mi planiramo uložiti najmanje ukupno tri milijuna kuna u potporu za dovođenje liječnika, a pri tome mislim na dovođenje i specijalista, ali i doktora opće medicine koji hoće raditi na području naše Bjelovarsko – bilogorske županije. U razgovoru s našim ravnateljima utvrdili smo da otprilike mi imamo potrebu za najmanje 35 liječnika, a posebice specijalista kako bi održali sistem sadašnjeg stanja. Moramo svi zajedno na tome poraditi. Ja ću reći da primjerice naša Opća bolnica Bjelovar ima iznimno veliki broj specijalizanta, njih 55 da ima povećanje broja liječnika specijalista kao jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj. Mjere ćemo predložiti kada dobijemo pismeno prijedloge od naših ustanova, naših komora i idemo prema tome da će županija preuzeti najvjerojatnije subvencioniranje djela  stambenog kredita za  liječnike koji su odlučili doći ovdje. Sufinancirat ćemo najvjerojatnije i trošak stanovanja za one koji još nisu kupili nekretninu na području naše županije. Govorilo se o napredovanju u struci i to je jedan od elemenata koji treba biti u našem programu, pri tome govorim i za liječnike, ali moram naglasiti i za medicinske sestre i druge potrebne zdravstvene djelatnike. Ulaganja u zdravstvo, opću bolnicu i zdravstvenu tehniku moraju pratiti i liječnike i doktore i zdravstvene osobe koje će u njemu raditi i stoga moram reći kao župan da moramo dati ponudu koja je financijski  izdašnija nego druge ponude na način da oni koji traže prvi posao da izaberu upravo neko od mjesta na području naše županije“rekao je župan Bajs.

„Kao što znate bjelovarska bolnica je među prvima koja je krenula s tim programom i mi smo uspjeli do sada jedno 8 liječnika dovesti da rade kod nas. Nadamo se da ćemo tu potporu sada iskoristiti na dva načina. To je da financijski dio ćemo koristiti za ostanak sadašnjih liječnika, a jedan drugi dio ćemo na dužu stazu za dolazak novih snaga. Mi smo optimisti, nadamo se do kraja ove godine da ćemo sigurno po ugovorima koje imamo dočekati 12 novih liječnika mladih nakon specijalizacije i mi ćemo te financijske potpore s njima probati provesti. Do 2020. očekujemo povratak sa specijalizacije 50ak mladih liječnika tako da ćemo dočekati novu bolnicu s uvjetima 21. stoljeća i nadam se da ćemo imati dovoljno kadra“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

„Kao sve primarne zdravstvene ustanove suočeni smo s nedostatkom liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zajedno sa Županijom maksimalno se trudimo da im osiguramo uvjete rada. Prisutni ste svakodnevno da se radi, nabavlja se oprema, a najvažnije od svega kako nosi naziv ovog projekta - najveće bogatstvo su ljudi, znači najveće bogatstvo su liječnici i treba ulagati u ljude kako bi mogli doći raditi na ove naše prostore. Imamo jednaku zaštitu kao i liječnici u Zagrebu, Splitu ili u većim gradovima i maksimalno se trudimo da do tih liječnika dođemo i da osiguramo našim građanima županije zdravstvenu zaštitu kao što imaju i u ostalim dijelovima Hrvatske. Ova mjera će nam dobro doći da zadržimo postojeće liječnike da im omogućimo lakše uvjete stanovanja, da im damo edukaciju unatoč tome što liječnici i sada idu na edukacije, idu na specijalizacije i Dom zdravlja kao što je doktor Ali rekao isto ima specijalizaciju u tijeku i iduće godine očekujemo da nam se vrati specijalizanti iz medicine rada, oralne kirurgije, obiteljske medicine. Dobili smo 2 specijalizacije iz EU fondova i poduzimaju se sve mjere kako bi mogli osigurati liječnicima dostojne uvjete rada i života i zato smo zahvalni i za ovu mjeru da omogućimo liječnicima  koji dolaze iz susjednih gradova, eventualno Zagreba ili drugi da imaju omogućeno stanovanje u našoj županiji, lakše uvjete stanovanja i nadamo se da će nam i to doprinijeti da nam se liječnici jave na natječaj, a isto tako će se iz sredstava omogućiti daljnje edukacije za koje liječnici budu zainteresirani“, naglasila je Ljubica Čaić v.d. ravnateljica Doma zdravlja BBŽ.

„Na sastanku koji je prethodio svemu ovome u načelu smo dogovorili suradnju koja će zasigurno pomoći da liječnici koji trenutno nose terete sustava na svojim leđima da nastave aktivnim radom. Sigurna sam da će ova pomoć i suradnja župana, odnosno inicijativa na popravljanju uvjeta i zapošljavanja pri rješavanju stambenog pitanja pa i edukacija zasigurno pomoći da liječnici ne smo ostanu, nego da se i dalje razvijaju u pozitivnom smjeru“, rekla je Gordana Kesić Valpotić predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a