• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
29

TRI ŽUPANIJSKE ŠKOLE U EKSPERIMENTALNOM PROGRAMU „ŠKOLA ZA ŽIVOT“

Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, Osnovna škola Čazma i Srednja škola Augusta Šenoe Garešnica ušle su u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“. Tako su se naše tri škole našle u društvu 72 škole u Hrvatskoj u kojima će se od iduće školske godine odvijati eksperimentalna nastava. O toj temi održana je konferencija za medije u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu.

Sam ulazak u program „Škole za život“ može se smatrati uspjehom, jer na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja pristiglo je trostruko više prijava od u konačnici izabranih škola koje su morale zadovoljiti kriterije natječaja u smislu prostora i socijalnih kriterija. Bjelovarsko-bilogorska županija našla se i u društvu županija koje su imale i najveći interes prijavljenih škola, jer uz izabrane, na natječaju je konkuriralo još 8 županijskih škola.

Potporu prijavi dao je i osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija te Vijeća roditelja, Učiteljsko vijeće i Školski odbor. Našoj županiji ulaganje u školstvo i obrazovanje visoko je na ljestvici županijskih prioriteta. Dokazuje to i vidno poboljšanje u materijalne uvjete u školama, jer podsjetimo Županija je u europskom projektu obnove 11 županijskih škola, vrijednom 27 milijuna kuna. I na novom europskom natječaju za obnovu škola prijavljeno je njih tridesetak vrijednosti projekata oko 100 milijuna kuna. Time će se gotovo u potpunosti obnoviti sve naše matične, ali i područne škole. Paralelno s tim ulaže se i u opremanje i podizanje kvalitete informatičke opreme i digitalizacije škola, u što zasigurno ulazi i ovaj projekt „Škola za život.“

Program će se provoditi u 1. i 5. razredu u svim predmetima i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fizika. U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Škole koje su odabrane očekuje potpuno nov pristup u radu. Učitelji  će osmišljavati aktivnosti i sadržaje za realizaciju ishoda iz samih kurikuluma. U samom nastavnom procesu primjenjivat će se nove metoda rada, načini rada i metode vrednovanja. Učitelji će do rujna prolaziti brojne edukacije i stručna usavršavanja kako bi potpuno spremni dočekali primjenu kurikuluma. Također se očekuje administrativno rasterećenje učitelja.

Odabrane škole očekuje i opremanje sportskom opremom, opremom za kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij i informatičko opremanje. Učenici i učitelji dobit će besplatan pristup Internetu i tablete, a sve to zajedno za roditelji neće imati nikakva dodatna financijska opterećenja. Očekuje se i rasterećenje školskih torbi jer će se smanjiti opseg tiskanih izdanja udžbenika.

Sve u svemu naše učenike i njihove nastavnike očekuje potpuno novi pristup radu, novi kurikulumi, digitalni udžbenici, tableti, opremljeni kabineti, besplatan Internet, nove metode poučavanja koje iziskuju kritičko i logičko zaključivanje kod učenika. Sve u svemu nastava svojstvena vremenu u kojem živimo i standardu 21. stoljeća.

Inače, nadležno Ministarstvo osiguralo je za provođenje tog programa 200 milijuna kuna što državnih što europskih sredstava, a svoju potporu programu daje i Bjelovarsko-bilogorska županija.

 

„Želim se na početku zahvaliti županu Bjelovarsko – bilogorske županije gospodinu Damiru Bajsu koji nam je na način da je dao suglasnost, zapravo omogućio da ispunimo sve ono što je trebalo za prijavu na ovaj Javni. Ono što je nas poguralo, a to je da želimo pozitivne promjene u školstvu, želimo zajednički i timski rad, ali ne samo timski rad nas učitelja i učenika, nego svih nas sudionika, a to je osnivač, jedinica lokalne samouprave, naši roditelji, učenici i djelatnici, ali naravno i naše resorno ministarstvo. Što je ono što će se sve mijenjati? Mijenjat će se nastavne metode, načini rada metode vrednovanja, udžbenici, nastavni materijali i obrazovni sadržaji. Puno ćemo se više osloniti na digitalni sadržaj jer će udžbenici biti znatno manji u tiskanom obliku, bit će smanjeni za 30%. Očekuje se administrativno rasterećenje učitelja, ali više onda i mogućnosti za pripremu za rad, okruženje za učenje, profesionalni razvoj učitelja. Isto tako važna nam je podrška osnivača i jedinica lokalne uprave“, naglasila je na konferenciji za medije Marina Balen ravnateljica OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac.
„Osnovna škola Čazma ušla je i odabrana je kada je u pitanju eksperimentalna  škola,  za projekt „Škola za život“. Zadovoljni smo što ćemo kao škola biti dio novog programa i novog kurikuluma i time pridonijeti pozitivnim promjenama u školstvu. Vjerujemo da upravo kurikularna reforma po prvi puta donosi jasan, čvrst i sveobuhvatan okvir promjena obrazovanja obrazovnog sustava od vrtića do škola, od vrtića do fakulteta. Želimo biti dio tog procesa od samog početka. Želimo prije svega raditi u sustavu gdje će se umjesto grubih nastavnih programa učiteljima dati potpuna autonomija i dodatna sloboda da sami kreiraju nastavu prema iskustvu i potrebama samog učenika prilagođavajući različite metode i oblike rada, poučavanja i učenja koja omogućuju aktivnu ulogu učenika s ciljem razvijanja temeljnih kompetencija za cijeloživotno učenje“, rekla je Lidija Osman ravnateljica Osnovne škole Čazma.


„Srednja škola August Šenoa Garešnica, također, se prijavila za uključivanje u ovaj eksperimentalni program „Škola za život“  u želji i s namjerom da idemo u korak s vremenom da doživimo i mi određene promjene, da mijenjamo način rada metodologiju, ali isto tako da kroz provođenje eksperimentalnog programa kod učenika, ali isto tako i nastavnika dobijemo i steknemo određene nove kompetencije te nove razne metode rada. To se odnosi na program u četverogodišnjim strukovnim školama koje mi imamo, dakle to je turističko-hotelijerski komercijalist i novi program grafičkog tehničara, ali isto mi imamo jedno razredno odjeljenje, to je razred opće gimnazije gdje bi se program provodio u svim predmetima, a u četverogodišnjim samo u opće obrazovnim predmetima“, istaknula je Ivanka Opalički ravnateljica SŠ Augusta Šenoe Garešnica.

„Naša škola u Velikom Grđevcu ušla je u taj program i da podržavamo program kao takav, da budemo na neki način i uzor drugim školama. Sigurno će tu biti malo više posla za nastavnike, ali rezultat koji očekujemo će sigurno opravdati taj posao. Moći će se malo bolje opremiti škola što uvijek treba i zahvaljujem županu što je podržao taj program i očekujemo jedan dobar, uspješan rezultat. Hvala što smo ušli u tu priču“, naglasio je načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.

„Moram naglasiti da kao župan u cijelosti podupirem napore Ministarstva znanosti i obrazovanja da se što prije napravi promjena u školstvu kroz novi kurikulum. Mislim da ovaj program „Škola za život“ je pokazatelj svima drugima kako bi to trebalo izgledati, kako bi trebala izgledati škola 21. stoljeća. Što se tiče interesa za promjenama u školstvu ja ću reći da je naša županija, iako nije najveća u Hrvatskoj, ima gotovo najviše prijava za uključenje škola u program. 11 škola se javilo, tri je odobreno. To pokazuje i jedno razmišljanje ne samo ravnatelja, ne župana, nego učitelja, nastavnika i posebice roditelja. Kada govorimo o tome, dakle tri škole su prošle: Osnovna škola Veliki Grđevac, Osnovna škola Čazma i Srednja škola Augusta Šenoe Garešnica.  Kada govorimo o tome, te škole će dobiti i dio sredstava, dobit će novu sportsku opremu, novi kabinet, informatiku i mnoge druge stvari. Svaka škola bi trebala dobiti otprilike tri milijun kuna u vrijednosti opreme, odnosno usluga koja će se raditi kroz ovaj program. Sama Županija kao što znate napravila je mnoge promjene u investicijama. Tu su 130 milijuna kuna su vrijedni ugovori koje smo potpisali ili dobili odobrenja za ulaganje isključivo u školstvo. Danas ovdje u Velikom Grđevcu vidjeli ste radove koji su u tijeku od jednog europrojekta koje smo potpisali, a vežu se uz uređenje krovišta. Za mene osobno uz to stvaranje materijalnih uvjeta uz sredstva koje smo dobili, ono što me veseli još jednom ću naglasiti je interes nastavnika, profesora za usavršavanje. Činjenica je da roditelji to podržavaju i mi kao osnivači, da zapravo imamo novu školu 21. stoljeća u novom pristupu rada. Ovaj program predviđa da će učitelji osmišljavati aktivnosti iz sadržaja iz samih kurikuluma, da će se primjenjivati nove metode rada, da će učenici imati mogućnost sudjelovanja u kreiranju novih programa. To je zapravo ta škola 21. stoljeća, a materijalni uvjeti samo prate ono što želimo. Promjene će biti znatne kao što sam i rekao, što se tiče Županije i mene kao župana mi ćemo u cijelosti pratiti kao osnivač sve što je potrebno da ovaj program bude na nivou koji treba, a to je da nam da rezultate za ukupnost reforme u Hrvatskoj, a vjerujem da naši napori neće biti veliki. Čestitam vama koji ste ušli u taj program, zahvala onima koji su to htjeli, konkurirali, ali nisu u tome uspjeli i ja se nadam da ćemo uskoro imati sve osnovne i srednje škole u tom programu“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a