• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Listopad
4

Turistički programi Bjelovarsko - bilogorske županije u ponudi turističkih agencija

Kontinentalni turizam zbog svojih potencijala mora biti na turističkoj karti Hrvatske, a na nama je samo da turistu ponudimo gotovo proizvod, rekao je ministar turizma Damir Bajs tijekom potpisivanja ugovora između Ministarstva turizma i korisnika potpora iz Programa poticanja stvaranja (osmišljavanja i promocije) novih turističkih proizvoda u 2011. godini – „Upoznaj Hrvatsku“, koji će se provoditi na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a potpisani su u Centru Mato Lovrak u Velikom Grđevcu.

Želim da u svakom kraju Hrvatske postoje organizirani programi za turiste, istaknuo je ministar, dodavši kako Ministarstvo turizma dodjeljuje 50 do 100 kuna potpora po dovedenom turistu, a svi se programi temelje na prirodnim ljepotama te kulturno-povijesnoj baštini kontinentalne Hrvatske.

U Velikom Grđevcu potpisano je 56 od ukupno 721 ugovora za projekte kojima je pokriveno područje cijele Hrvatske. Temeljem ovih 56 projekata, koji će biti realizirani u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na ovo bi područje od 2012. do 2014. godine trebalo stići više od 70 tisuća gostiju.

Provedbu ovog programa pozdravio je Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, rekavši kako se time znatno povećava udio kontinentalnog turizma u ukupnoj turističkoj ponudi Hrvatske.

Direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Željko Trezner naglasio je kako je riječ o prvom sustavnom projektu takve vrste, koji je bio vrlo hrabar, ali i učinkovit potez u suradnji javnog i privatnog sektora.

Dobru suradnju pohvalio je i predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agencija Hrvatske (UNPAH) Zlatko Kukec, naglasivši kako je ovo još jedan uspješan proizvod iz „radionice“ Ministarstva turizma.

Uz spomenute, potpisivanju ugovora s agencijama nazočili su i Željko Lenart, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Marin Kraljev, pomoćnik direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Marijan Dautovac, načelnik općine Veliki Grđevac, Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica, te drugi predstavnici lokalne uprave i samouprave.

U svom kontinentalnom dijelu, kao i u Dalmatinskoj zagori i u unutrašnjosti otoka, Hrvatska skriva ogroman potencijal – riznicu kulturnih i prirodnih bogatstava koje predstavljaju preduvjet za snažniji turistički razvoj. Današnjem je turistu, kao kupcu, potrebno ponuditi gotov proizvod, te je Ministarstvo turizma imalo zadaću stvoriti potrebne uvjete, temeljem kojih bi naše putničke agencije, kroz svoje programe, mogle „koristiti“ i ovaj vrijedan dio naše zemlje.

Drugim riječima, putničke su agencije dobile mogućnost za pripremu programa, oslonjenih na tradiciju te kulturnu i prirodnu baštinu kontinentalne Hrvatske, za što se do sada nudio tek manji broj programa putničkih agencija.

Program „Upoznaj Hrvatsku“, program poticanja stvaranja, osmišljavanja i promocije novih turističkih proizvoda ima za cilj ponuditi konkretan turistički proizvod koji će proširiti ponudu postojećih obiteljskih i malih hotela, apartmana, vinskih podruma i slično. Stoga je, od protekle godine, Ministarstvo turizma pokrenulo 300 novih turističkih programa, u što su se uključile 34 putničke agencije, dok ove godine 63 agencije nude čak 721 program. Također, od prošle je godine održano dvadesetak prezentacija ovog programa diljem Hrvatske, zahvaljujući kojima se i povećao broj zainteresiranih za njihovu provedbu.

Kao rezultat ovih nastojanja, do 2014. godine očekuje se, realizacijom ukupno tisuću turističkih programa (aranžmana, tura i paketa), ostvariti posjet oko milijun turista kontinentalnoj Hrvatskoj, za što je izdvojeno oko 20 milijuna kuna udruženih sredstava Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i putničkih agencija.

Neki od turističkih projekata za koje su danas potpisani ugovori su:

  •     Privučeni zvukom predaka – Hrvatska tradicijska glazbala daruvarskog kraja (Projekt uključuje posjet lokacijama i starim nastambama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje će biti održane radionice i susret sa starosjediocima koji i danas sviraju instrumente naših predaka. Na licu mjesta bit će prilike poslušati svirku i priče o instrumentima i povijesti, a uključen je i posjet kušaonicama vina, rakije i domaćih specijaliteta.)
  •     Aktivni odmor na Papuku – za djecu i odrasle (Projekt uključuje aktivan boravak u slavonskom gorju Papuk, uživanje u prirodnim bogatstvima kroz odgojno-obrazovne aktivnosti, igru i zabavu, zatim razvijanje ekološke osviještenosti u skladu sa zakonima prirode te razgled kulturno-povijesnog nasljeđa ovog dijela Slavonije. Uz spomenuto, djeca i odrasli će imati i mogućnost osjetiti život ovog podneblja te razgovarati s osobama specifičnih zanimanja.)
  •     Bilogorski konjički piknik (Projekt uključuje jahanje bilogorskim brežuljcima, degustaciju delicija bilogorskog kraja, odlazak na Bilogorsku konjičku stazu, pješačku i biciklističku, koja povezuje dva grada, Bjelovar i Grubišno Polje, te devet općina. Uključen je i posjet Planinarskom domu „Kamenitovac“, obilazak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinarija, etno okućnica te galopske štale Galopskog kluba „Troja“ i hipodroma.)
  •     Vlakom na Lovrakove dane kulture u Velikom Grđevcu (Projekt uključuje razgled željezničkog muzeja u Zagrebu, u kojem će se posjetitelji imati prilike upoznati sa zlatnim dobom željeznice i dobiti uvid u originalne predmete, opremu i lokomotive iz bogate željezničke povijesti Hrvatske. Slijedi vožnja vlakom bilogorskim krajem, posjet Velikom Grđevcu i Kulturnom centru koji nosi naziv po Mati Lovraku, slavnom dječjem piscu, poznatom po knjizi „Vlak u snijegu“. Posjetitelji će imati mogućnost i vidjeti muzejski vlak s parnom lokomotivom te mlin iz filma „Družba Pere Kvržice“, posjetiti Stazu prijatelja prirode, upoznati se s biološkim zanimljivostima šumske vegetacije te posjetiti Sportsko-rekreacijski centar „Kukavica“ i konjičku udrugu „Konji gizdavi“.)
  •     Božićna bajka u Čazmi (Projekt uključuje posjet Festivalu svjetla u Čazmi, odnosno Božićnoj priči obitelji Salaj, čije je imanje osvijetljeno s više od milijun raznobojnih svjetlucavih žaruljica postavljenih na biljke, drvene kućice i ostale objekte na posjedu. Također je uključen i razgled galerija Cetina i Marksa te posjeti Božićnom sajmu, Galeriji Matešin s programom „Bojani Božić u Bojani“ – igrokaz sa starim lampašima i II. Festivalu „Moslavačke brašnjače“.)
  •     Pod zidinama Garić grada (Projekt uključuje posjet starim gradovima Moslavine – Garić gradu (jednom od najstarijih hrvatskih burgova), Košuta gradu i Jelengradu, obilazak „Spomenika revolucije“ akademika Dušana Džamonje i Pavlinskog samostana, posjet etno selu Krapje unutar Parka prirode Lonjsko polje te razgled Popovače i Bjelovara.)
  •     Listopadna šuma (Projekt uključuje obilazak suvremenih plantaža kontroliranog uzgoja žira hrasta, posjet drvnim industrijama, obilazak pogona i upoznavanje s perspektivom razvoja drvne industrije, te obilazak seoskih gospodarstava uz kušanje domaćih gastronomskih specijaliteta. U okviru projekta moguće je posjetiti Čazmu, Garešnički Brestovac, Garešnicu i Babinac.)
  •     Doživljaj života na selu (Projekt uključuje boravak na seoskom domaćinstvu, obilazak farmi uzgoja domaćih životinja, pripremu kruha na tradicionalan način s domaćinima, vožnju konjskom zapregom, iskušavanje u vještinama pastira, upoznavanje sa zanatom tkanja na tradicionalan način, domaću enološku i gastronomsku ponudu te obilazak lokalnih sela, grada Čazme i općine Ivanske.)
  •     Well team programi u Daruvaru (Cilj projekta je poboljšanje produktivnost zaposlenika, njihovo oslobađanje od stresa, bolje upoznavanje i motiviranje za nove radne izazove. Projekt uključuje radni dio (edukaciju, seminare i sl.) te opuštanje i aktivni odmor u slobodno vrijeme, uz mogućnost obilaska Daruvara, Daruvarskih toplica, Julijevog parka, vinarije Badel, dvorca grofa Jankovića, Daruvarskih vinskih cesta, ergele konja i sl. te organizaciju wellness spa i tzv. team building programa.)
  •     Vlak u snijegu (Projekt uključuje otkrivanje čari bilogorskog kraja, upoznavanje s raznovrsnošću biljnog i životinjskog svijeta, razgled Bjelovara, Memorijalnog centra Mate Lovrak i drugih županijskih atrakcija. Kroz projekt je moguće pobliže upoznati kulturu i običaje populacije Roma, naučiti neke nove vještine (poput jahanja), obići mlinarevu kuću, posjetiti poučnu Stazu prijatelja prirode, sudjelovati na radionicama o Mati Lovraku, okušati se u pučkim igrama i natjecanjima potezanja konopa, bacanja kamena s ramena i trke u vrećama, pogledati projekciju filma „Vlak u snijegu“ i krenuti u potragu za skrivenim blagom Veda.)
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a