• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
17

TURISTIČKO – UGOSTITELJSKA I PREHRAMBENA ŠKOLA DOBILA BESPOVRATNA SREDSTVA EU ZA PROJEKT „ZA BOLJE SUTRA“, BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA PARTNER U PROJEKTU

Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, zajedno sa svojim partnerima Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Grad Bjelovarom, Ekonomskom i birotehničkom školom Bjelovar i Obrtničkom školom Bjelovar na prvoj konferenciji za novinare, predstavila je projekt „Za bolje sutra“.

Riječ je projektu financiranom u sklopu IPA grant sheme Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav. Vrijednost projekta je 270.000 eura, od kojih su 212.000 eura bespovratna sredstava Europske unije. Bjelovarsko-bilogorska kao partner osigurat će 160 tisuća kuna, dok će grad Bjelovar sudjelovati kao financijska potpora u organizaciji projektnih aktivnosti.
Opći cilj ovog projekta je povećati kvalitetu obrazovanja za učenike s teškoćama u srednjim strukovnim školama i njihovu socijalnu uključenost.
Kroz 16 mjeseci provedbe projekta bit će ostvarena četiri specifična cilja. Prvi je izraditi priručnike za učenike srednjih škola u ugostiteljstvu kojih u Hrvatskoj nema, a planirana su tri: „Higijena i ekologija“, „Poznavanje robe i prehrane“ i „Kuharstvo, pekarstvo i slastičarstvo“. Drugi cilj je edukacija profesora i nastavnika. Naime, bjelovarska Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola u ovom trenutku je srednja škola koja ima najviše upisanih učenika s poteškoćama u Hrvatskoj, njih devedeset. Dio njih je obuhvaćen  posebnim programom, a dio je integriran u redovni program. I ova srednja škola, kao i Ekonomskom i birotehničkom školom Bjelovar i Obrtničkom školom Bjelovar posljednjih godina upisuju sve više takvih učenika, stoga su smatrali nužnim dodatno educirati pedagoški kadar što će projekt „Za bolje sutra“ i omogućiti. Namjerava se to učiniti studijskim putovanjima nastavnika u zemlje koje u tom imaju pozitivna iskustva i dobre prakse poput Nizozemske, razmjenu iskustava s kolegama iz Varaždina, Splita, Daruvara i Omiša. Treći cilj je uključenost učenika koja se kani postići ljetnim kapom za djecu, posjetima učenika srodnim školama i slično, pri čemu će naglasak biti na uključivanju i socijalizaciji učenika, a ne samo na poboljšanju odgojno obrazovnih programa. I četvrti cilj, kupnja je specijalizirane opreme kojom će se unaprijediti odgojno obrazovni procesi u srednjim školama s programima za ugostiteljstvo.
Sa svim tim novinare je upoznao privremeni ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Dalibor Vukalović. Zamjenica gradonačelnika Bjelovara Lidija Novosel, kao donedavna ravnateljica te srednje škole, bila je dio tima koji je radio na stvaranju projekta. Nije krila zadovoljstvom što nakon dvije i pol godine rada, projekt prihvaćen i što je drugi projekt po visini dobivenih sredstava Europske unije u sklopu IPA grant sheme Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav. Prema njezinim riječima, škola ima kapacitete da projekt realizira i ostvari zadane ciljeve čime će srednjoškolsko obrazovanje učenika s teškoćama u Hrvatskoj sigurno biti unaprijeđeno.
Župan Damir Bajs u ime partnera Bjelovarsko-bilogorske županije, da  pri odluci ući u taj projekt ili ne, nije dvojio premda su to za Županiju dodatni financijski izdaci. U ovaj su projekt uključene tri srednje županijske škole, bitan je za sve nas, a u ovom trenutku, rekao je župan Bajs, ovo je jedan od najvrjednijih projekata u Županiji koji smo dobili iz IPA programa. Župan Bajs istaknuo je da su ovo najbolje investirana sredstva, jer su uložena u pomoć i podršku onih kojima je to najpotrebnije, učenicima s poteškoćama u razvoju. Još jednom je naglasio da je Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola u Bjelovaru škola s najviše upisane djece s poteškoćama u razvoju u Hrvatskoj, njih devedeset. U ostale dvije srednje škole u projektu,  još ih je nekoliko desetaka, i nema sumnje da je ovo najbolje uložen novac u Republici Hrvatskoj.
Bjelovarske srednje škole prednjače brojem upisane djece s poteškoćama u razvoju, a prema riječima ravnatelja Ekonomske i birotehničke škole Voje Kranželića, tradicija je to započeta još sedamdesetih godina. Kao što se čulo razlog tome je niz faktora – od stručnih mišljenja tijekom kvalifikacije sposobnosti učenika, županijskih ureda koji mogu a i ne moraju imati razumijevanja za tu problematiku, te otvorenosti samih škola. A škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dokazale su da to jesu.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a