• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Prosinac
18

U 2018. GODINI U BJELOVARSKU OPĆU BOLNICU STIGLO NOVIH 50 MEDICINSKIH APARATA VRIJEDNIH 4 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u pratnji ravnatelja Opće bolnice Bjelovar dr. med. Alija Alloucha i voditeljice Odjela radiologije dr. med. Anite Jug Klobučić obišao je Odjel radiologije na koji je stigao novi mamograf s tomosintezom – RTG vrijedan 1,366,250,00 kuna.
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR

Riječ je o uređaju za rendgenski pregled dojki i to medicinskom aparatu za najsuvremeniju dijagnostiku u otkrivanju raka dojke, maligne bolesti koja zauzima velik udio u vodećim uzrocima smrti kod žena. Inače, digitalna mamografija (3D mamografija) suvremena je radiološka metoda s mogućnošću slojevitog snimanja dojki što omogućuje adekvatno prikazivanje svih promjena u dojkama. Koristi se za dijagnostiku raka dojki, odnosno za rano otkrivanje bolesti te za intervencijske postupke na dojkama.

Inače, aparati s takvom suvremenom tehnologijom instalirani su u vodećim kliničkim centrima početkom ove godine, a odmah nakon njih 3D uređaj za mamografiju stigao je i u bjelovarsku Opću bolnicu što znači da naša bolnica ne zaostaje za svjetskim trendovima suvremene radiološke dijagnostike raka dojke. Treba spomenuti kako je u našoj županiji do danas na Odjelu radiologije učinjeno 922 dijagnostička mamografska pregleda te 3116 mamografskih slika u sklopu probira raka dojki.

Digitalni mamografski aparat najvrjednija je medicinska aparatura koja je ove godine stigla u bjelovarsku Opću bolnicu, no pored nje bolnica se opremila s još 50 novih medicinskih aparata sveukupno vrijednih 4 milijuna kuna. Najvrjednija oprema instalirana je na Odjelu radiologije te na Odjelu ginekologije.

Dokaz je to kako Opća bolnice Bjelovar u suradnji sa svojim osnivačem Bjelovarsko-bilogorskom županijom uz najveći projekt koji vodi gradnju nove zgrade bolnice i energetsku obnovu postojećih zgrada, sustavno ulaže i u opremanje i suvremenu medicinsku aparaturu.

Treba spomenuti i brigu o privlačenju i zadržavanju liječnika, odnosno program trajnih potpornih mjera koje je Bjelovarsko-bilogorska županija kao prva i jedina uvela u Republici Hrvatskoj sufinancirajući liječnicima kamate na stambene kredite, troškove stanovanja te daljnje usavršavanje.
Sustavne su to i sveobuhvatne mjere usmjerene ka zdravstvenoj skrbi u našoj županiji, jer upravo zdravstvena skrb jedna je od najvažnijih koju naši građani očekuju da imaju u skladu s vremenom u kojemu živimo - vremenu 21. stoljeća.

„Uređaj će puno značiti za sve žene naše županije koje su u dobi kada treba raditi mamografske preglede, prvenstveno zbog probira, znači skrininga raka dojki za rano otkrivanje raka dojki jer je ovo odličan aparat s vrhunskom tehnologijom koji omogućuje vrlo rano otkrivanje te bolesti. S druge strane, koristit će se i u dijagnostičke svrhe, znači kod onih žena koje već imaju simptome ili kod muškaraca jer i muškarci mogu oboljeti od karcinoma dojke. Ovo je jedna napredna tehnologija slojevnog snimanja dojki, znači nisu samo dvije projekcije kao na dosadašnjim mamografijama nego nekoliko slojeva koji se onda rekonstruiraju i to se još onda zove i 3D mamografija.  Mi smo ove godine napravili oko 1000 dijagnostičkih mamografija kod žena koje su imale neke simptome i došle su na pregled i oko 3000 u sklopu probira raka dojki gdje se pozivaju žene od 50.do 69.godine života. Prošle godine po našim statistikama u Zavodu za javno zdravstvo naše županije otkriven je 51 karcinom dojke. Tomosinteza je jedna potpuno nova metoda, suvremenijeg aparata nema“, rekla je voditeljica Odjela radiologije dr.med. Anita Jug Klobučić.

„Ovaj aparat košta oko milijun i 366 tisuća kuna. Uspjeli smo nabaviti još 50 aparata.  Tu je jedan anesteziološki aparat, jedan od najmodernijih. Instalirali smo ga na ginekologiju umjesto jednog starog aparata. Kolege su prezadovoljni s tim. Zatim, jednu kiruršku platformu za ginekologiju koja je jedna od najmodernijih u Hrvatskoj. Uz donacije koje su se skupljale za oftalmologiju u Tjednu oftalmologije nadopunili smo još sredstava i kupili smo YAG laser. Također je riječ o jednom od najmodernijih uređaja i zapravo jedinom koji je nedostajao Odjelu oftalmologije. Nabavili smo i dvije mašine za dezinfekciju endoskopske opreme za gastroskopiju, jedan respirator. Sve to  iznosi oko 4 milijuna kuna“, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. Ali Allouch.

„Kada govorimo o našoj Općoj bolnici Bjelovar reći ću da su u pripremi veliki projekti vezani uz građevinski dio. To je energetska obnova tzv. nove bolnice i stomatologije. Natječaj ćemo napraviti u siječnju ili veljači,a nakon toga ide i natječaj za zgradu nove bolnice kao naš kapitalni objekt. Međutim, to ne znači da je zaboravljeno opremanje bolnice.  Županija bolnici daje oko 7 milijuna kuna decentraliziranih sredstava,a kao što smo čuli oko 4 milijuna je išlo u obnovu opreme. Kada govorimo o tome, pedesetak aparata sigurno je diglo standard na našim odjelima,a naravno najskuplji i najvažniji je mamograf. Mene veseli da je to najnovija generacija i da će svi oni koji dolaze ovdje imati mogućnost da dobiju pregled i nalaze koji su usporedivi s bilo kime u Hrvatskoj, uključujući i kliničke centre.  To znači da daljnja ulaganja omogućavaju i viši zdravstveni standard. Očekujemo da se ovo nastavi i dalje,a što se tiče baš ovog dijela OB Bjelovar je jedna od rijetkih koja ima i magnetsku rezonancu i novi CT, novi rendgen, a sada i novi mamograf“, naglasio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
NOVI MAMOGRAF U OB BJELOVAR
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a