• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
28

U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI ODRŽAN RADNI SASTANAK POMOĆNICE MINISTRA ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE ANAMARIJE MATAK S PREDSTAVNICIMA ŽUPANIJE TE GRADOVA I OPĆINA S PODRUČJA BBŽ

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Anamarija Matak, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom te predstavnici gradova i općina s područja županije održali su radni sastanak na temu mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom.

Cilj radnog sastanka bilo je predstavljanje mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom ove godine kako bi ispunile svoje obaveze.
„Ministarstvo ove godine, u suradnji sa županijama, obilazi sve jedinice lokalne samouprave upravo zato da bi im predstavili koje su mogućnosti sufinanciranja sustava gospodarenja otpadom samih jedinica lokalne samouprave trenutačno otvorene. U tom kontekstu omotnica za ovaj dio, u razdoblju od 2014.-2020. je u iznosu od 475 milijuna eura. Sada su otvorena 4 natječaja koja su vezana i za spremnike i za sanacije postojećih odlagališta za izgradnju reciklažnih dvorišta.  I ono što je jako bitno su informativno edukativne aktivnosti za naše građane. Govorimo o edukaciji, od najmlađih do svih drugih skupina građana. Ovdje smo zato da kratko i direktno, u komunikaciji sa samim načelnicima i gradonačelnicima ove županije, im predstavimo konkretne pozive koji su otvoreni, koji su uvjeti za te pozive i ono što je najvažnije, da im stavimo do znanja da je Ministarstvo ovdje upravo zato da se jave na te pozive, koliko god da oni možda izgledaju komplicirano te da im pokažemo da je Ministarstvo cijelo vrijeme uz njih i da im pomogne na svaki način“, rekla je pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Anamarija Matak.

„Županija koordinira, kontrolira i daje suglasnosti vezano uz planove zbrinjavanja otpada naših općina i gradova.  Ono što je ključno je da napravimo zajednički iskorak. Jedna od prvih stvari koja je pred nama je pitanje rješavanja razvrstavanja otpada. Ono što je zacrtano je da bi trebalo biti najmanje 50% razvrstanog otpada. Mi smo dosta daleko od tog cilja. Vjerujem da će se kroz natječaje koji su pred nama i nabavom opreme to promijeniti“, rekao je župan Damir Bajs.

„Trenutno smo u izgradnji reciklažnog dvorišta. Mi smo prije dvije godine dobili sredstva od Fonda za zaštitu okoliša za projektnu dokumentaciju. U travnju prošle godine smo se javili na natječaj, dobili smo sredstva za izgradnju. 85% je financirano iz kohezijskog fonda. Ostalih 15% Općina je kandidirala na Fond za poravnanje pri Ministarstvu regionalnog razvoja tako da nas reciklažno dvorište košta otprilike 20 000 kuna.  Nedavno smo se javili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za dodatne kante za ostale vrste otpada kako bi se na kućnom pragu moglo dodatno odvajati to sve“, istaknuo je načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a