• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Veljača
26

U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PODUZETE SVE PREVENTIVNE MJERE VEZANE UZ KORONAVIRUS

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa županijskim Stožerom civilne zaštite poduzima sve potrebne mjere vezane uz prevenciju, ali i moguće djelovanje u slučaju pojave koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus

U skladu s tim sastanak Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije tada zbog pojave koronavirusa u pojedinim zemljama Europske unije u svrhu koordinacije održan je 3. veljače i od tada se djeluje sukladno svim preporukama nadležnog Ministarstva te Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Danas smo obišli OB Bjelovar, popričali sa zdravstvenim djelatnicima koji su zaduženi za ukupno praćenje vezano uz mogućnost pojave koronavirusa u ovom dijelu Hrvatske. Službe su spremne, pravovremeno smo reagirali, preporuke Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu o određenim radnjama su pri kraju. Tako da smo osposobili bolnicu na način da su radovi na prostoru za izolaciju pri kraju. Ono što je pred nama je praćenje dešavanja, ovoga trenutka mi smo spremni za bilo kakvu situaciju kod nas i ono što je najvažnije, ne treba širiti paniku. Županijske zdravstvene i sve ostale službe su spremne i ja sam siguran, da ukoliko dođe do toga, pravovremeno ćemo i na pravi način reagirati“, naglasio je župan Damir Bajs.

Sukladno naputcima Ministarstva zdravstva i bjelovarska Opća bolnica poduzima potrebne mjere ukoliko dođe do zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Opća bolnica Bjelovar u kontaktu je s Ministarstvom zdravstva i primjenjuje sva uputstva koja im stižu.

„U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom zdravstva i radimo po njihovim uputama. Što se nas tiče, na vrijeme smo pokušali biti korak ispred tako da imamo uvjete za izolaciju za tri pacijenta. Što se karantene tiče, to ćemo mi sigurno uspjeti detektirati nakon postavljanja dijagnoze. Ukoliko je pacijent pozitivan, imat ćemo mjesta gdje ćemo ga prihvatiti i dalje proslijediti na kliniku. Ukoliko je negativan, ide kući. Važno je reći našim građanima da nema mjesta panici, da je riječ o bolesti koja postoji još od 1960-ih godina prošlog stoljeća. Kada gledamo statistički, i epidemiološki i klinički, koronavirus je daleko lakši i blaži od svega što smo do sada imali. Apeliram na naše građane da nema mjesta panici“, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr.med. Ali Allouch.

U sklopu poduzetih mjera po naputku Ministarstva zdravstva u bjelovarskoj Općoj bolnici u pripremi je i prostor za prihvat pacijenata ukoliko dođe do zaraze koronavirusom u kojemu pacijent može biti privremeno smješten uoči premještaja u zagrebačke klinike.

„Panika je nepotrebna. Kliničke slike koje za sad prevladavaju u Europi su blažeg oblika, slične gripi. Moramo se ponašati jednako kao i kod preporuka za gripu i sve druge zarazne bolesti, održavati higijenu, prati ruke, paziti da ne boravimo u prostorijama gdje su veća okupljanja jer se virus vjerojatno, osim respiratornim putem, može prenijeti i aerogeno, što znači da ostane u zraku u nekoj prostoriji gdje je bio neki sastanak,a  nakon toga nije provjetreno. Otkada smo čuli da se virus pojavio u Kini, u kontaktu smo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva. Osnovan je i državni i županijski Stožer za krizne situacije. Sve pratimo, svakog dana dobivamo nova uputstva i svega se pridržavamo. Osoba koja ima respiratorne simptome koje može pratiti i temperatura, a ima pozitivnu epidemiološku anamnezu, što znači da je došla iz žarišta u kojima ima najviše slučajeva koronavirusa, najprije bi se trebala telefonom obratiti svom odabranom liječniku. Liječnik tada kontaktira nas epidemiologe, mi smo i inače u pripravnosti 24 sata cijele godine. Ukoliko epidemiolog procijeni da je osoba temeljito sumnjiva i da bi trebalo uzeti uzorke, upućuje ga se na infektologiju. Nakon toga upućuje ga se u sobu za izolaciju gdje ostaje sve dok ne dođu nalazi“, pojasnila je dr.med. Vesna Grgić, spec.epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su korisne informacije i preventivne mjere u vezi koronavirusa.

BBŽ

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
Sastanak u OB Bjelovar vezano uz koronavirus
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a