• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
18

U BJELOVARU OBILJEŽENA DESETOGODIŠNJICA OSNUTKA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOGA DRUŠTVA

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva obilježila je desetogodišnjicu osnutka organiziranjem niza regionalnih događanja pod zajedničkim nazivom „Aktivni u zajednici“. Regionalno događanje u Bjelovaru, u Bjelovarskom kazalištu okupilo je predstavnike građanskih inicijativa koje su uz financijsku podršku Nacionalne zaklade, provedene na području naše regije.

Predstavnici građanskih inicijativa na ovim će događanjima raspraviti probleme i prioritete  u razvoju lokalnih zajednica  i predložiti rješenja u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Obljetnici su prisustvovale dogradonačelnica Bjelovara Lidija Novosel i v.d. pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Bjelovarsko- bilogorske županije, Snježana Mišir.
Ova godina je Europska godina građana, i Nacionalna zaklada obilježava desetogodišnjicu postojanja nizom regionalnih događanja „Aktivni u zajednici“. Osijek, Rijeka, Zagreb, Split i Bjelovar su gradovi izabrani za ova događanja, a drugo u nizu od pet regionalnih događanja  održalo se u Bjelovaru. Predložena rješenja sa svih regionalnih događanja bit će objedinjeni u dokumentu „Doprinos aktivnih građana“ koji će biti dostavljen svom relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj.
V.d. pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Bjelovarsko- bilogorske županije, Snježana Mišir koja je rekla da Županija podržava svaku inicijativu  udruživanja građana, osobito ako joj je svrha podizanje kvalitete života.
Nacionalna zaklada osnovana je donošenjem Zakona o Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva od 16.listopada 2003., sa svrhom promicanja i podrške razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Zaklada je u desetogodišnjici svoga postojanja  uložila 300 milijuna kuna u 4.500 pruženih podrški, koje su omogućile radna mjesta za 5.000 ljudi, a kad se tome pribroji i oko 60.000 volontera, jasno je kakav je utjecaj napravila na društvo.
Pored javnog sektora postoji i  civilni sektor bez kojeg se ne može stvoriti bolje društvo  pa je postojanje zaklada i donatora bitno, ali je bitno i da se građani pokrenu i odluče baviti aktivizmom- izjavio  je Predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva u, Stjepan Kos.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a