• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
18

U BJELOVARU OTKRIVENO POPRSJE DR. FRANJE TUĐMANA

Poprsje prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na Poljani nazvanoj njegovim imenom, otkrili su sin Miroslav Tuđman, gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec i u ime Odbora i članova obitelji hrvatskih branitelja Stjepan Budinski

 Inicijativa za postavljanje poprsja dr. Franje Tuđmana potekla je od bjelovarskih branitelja, mjesto postavljanja nije slučajno odabrano. Dio je to grada gdje je koncentracija stanovnika najveća, tu je vrtić, osnovna škola i četiri srednje škole.  Upravo mladima i naraštajima koji dolaze poruka je to o važnosti i značaju Domovinskog rata. Bjelovar je na taj način odao počast i zahvalu prvom hrvatskom predsjedniku, akademiku dr. Franji Tuđmanu  za sve što je učinio  na stvaranju hrvatske države, za njezinu samostalnost i neovisnost. Uz ostale govornike, ovaj je čin pozdravio župan Damir Bajs istaknuvši  da će prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana pamtiti po tome što je bio prvi hrvatski predsjednik koji je uspio osloboditi okupiranu Hrvatsku. „Naša županija je poharana ratom i mnogi branitelji se nisu vratili kućama živi, ali naš kraj je prvi oslobođen od okupacije i vraćen u granice republike Hrvatske, što govori o tome kakvi smo mi ljudi „ - rekao je župan Damir Bajs.
Poprsje dr. Franje Tuđmana postavljeno u Bjelovaru  djelo je akademkinje Marije Ujević – Galetović, koja je također prisustvovala na svečanosti njegova otkrivanja.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a