• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Kolovoz
30

U Bjelovaru otvorena izložba Antona Cetina

Anton Cetin, hrvatski akademski slikar rođen u Bojani kod Čazme, koji je 1966. godine otišao u Pariz, a zatim 1969. u Kanadu gdje i danas živi, svoje umjetničko stvaralaštvo cijelo to vrijeme dijeli i sa svojim zavičajem, sa svojim sunarodnjacima u domovini Hrvatskoj.

Ovog svjetski poznatog i priznatog umjetnika koji je imao više od dvije stotine samostalnih izložbi diljem svijeta, u gotovo svim svjetskim metropolama, najviše emocionalno dirnu one u njegovu rodnome kraju. Tako grad Čazma ima „Galeriju Antona Cetina“, a svoje stvaralaštvo već četvrti put predstavlja i Bjelovarčanima na izložbi postavljenoj u Galeriji Nasta Rojc u Muzeju grada Bjelovara. Riječ je o retrospektivnoj izložbi slika, crteža i kolaža ovog akademskog slikara koji su nastali u razdoblju od 2001. do 2011. godine. Na otvorenju izložbe, u nazočnosti prijatelja i dužnosnika među kojima su bili župan Miroslav Čačija, predsjednik Županijske Skupštine Stanko Grčić i gradonačelnik Antun Korušec, sam Anton Cetini govorio je o inspiraciji za predstavljeni opus:   „Kada razmišljam o mojemu stvaralaštvu koje je ustvari jedna izuzetno složena kombinacija gotovo svih mogućih tehnika unutar slikarstva: ulje, akrilik, pastel, crtež, kolaž i grafika: bakropis, bakrorez, akvatinta, litografija, serigrafija i neke druge, dolazim do spoznaje da mi je bogatstvo svih njih zajedno, jednim disciplinarnim i ustrajnim, moglo bi se reći 60-to godišnjim radom, omogućilo ostvariti jedan svijet. Mislim likovni, ili dio njega koji je evo pred vama. A isto tako i svijet, po meni, još uvijek beskrajnih mogućnosti .

            Za mene je on prije svega svijet duhovnosti, ljepote, harmonije, ljubavi, rađanja i kontinuiteta, muzike i mnogih drugih vrijednosti naše svakidašnjice, ili ako hoćete života. Vjerujem da se upravo zbog toga, u mojem umjetničkom svijetu 1967. godine u Parizu pojavila moja nepresušna inspirirajuća muza. Eva ili kako ju je u svom predgovoru ovoga kataloga Ivanka Reberski nazvala mojoj „mitskom temom“.

            Ali mi isto tako znamo da je isti taj svijet ispunjen i onim drugima, negativnim i ponekad apokaliptičnih razmjera događajima, iz kojih se opet rađa svijet suprotnih značenja. Ovdje bismo mogli spomenuti djela iz ciklusa „Uznemireni Svemir“ ili na enleskom jeziku „Universe Disturbed“.

            Jutro 11. rujna 2001. godine. Jutro, moglo bi se reći kao i svako drugo jutro pošao sam podići avionsku kartu u jednoj putničkoj agenciji, prema kojoj sam iz podzemne željeznice išao podzemnim dijelom ispunjenim trgovima i kafićima. Na jednom mjestu primijetio sam popriličan broj ljudi, nepomično i nijemo gledajući ili ako hoćete zureći u nešto na jednom ogromnom TV ekranu. Radoznalost me je odvela do njih i kad tamo zrakoplovi ruše tornjeve – blizance World Trade Centar – jedan po jedan, nešto strašno, neponovljivo!

Kada je sve to bilo gotovo otišao sam podići moju avionsku kartu i zatim u ateljeu pokušao viđeno prenijeti na platno. Ali, kako su emocije bile svježe i nevjerojatno snažne nisam uspio učiniti apsolutno ništa. Otprilike pet mjeseci prije toga, započeo sam slikati jedan novi ciklus slika kojemu još nisam znao ime. I upravo u trenutku svoje nemoći, kao što rekoh zbog jakih emocija, iznenadno, i na svoje veliko iznenađenje, pojavilo se ime ciklusa “Uznemireni svemir“ ili na engleskom „Universe Disturbed“. Nakon 18 slika od 2001. Do 2003. Godine, u kombiniranim tehnikama, nametnuo se jedan drugi ciklus „Oživljavanje „. Jedan ciklus pozitivne energije – nade u bolje sutra. Zatim ciklus „Vrijeme“- slike na drvetu, ciklus kolaža – „Preobražaj“. Bezbroj crteža, kolaža iz ciklusa „Varijacije Eva“, ciklus serija „Duga“ i slike i crteži s različitim temama. Kako osjećam na pomolu je jedan novi ciklus za sada još bez imena. Ali mogu Vam reći da se ciklus  „Uznemireni Svemir“ pod svaku cijenu nastoji vratiti. A znate li zašto? Zato što još uvijek, i na žalost, sve više uznemirenih. A naš je zadatak, ako nam je predodređen, kreativno biti ispred vremena. A ako ne, onda bar biti ukorak s njim.„

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a