• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Veljača
20

U DESET GODINA KREDITIRANJA PROLJETNE SJETVE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI ULOŽENO STO I TRIDESET MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima četiri komercijalne banke Erste, Zagrebačkom, Privrednom i Raiffeisen bankom.

Riječ je o kreditnoj liniji koju Bjelovarsko-bilogorska županija provodi od 2004. godine i od tada do danas bilježi veliki interes poljoprivrednika Županije. U prilog tomu zasigurno ide i povoljna kamatna stopa. Naime, kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8%, pa u konačnici za korisnika kredita kamata iznosi 3,5%.

Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Proljetna sjetva poljoprivrednicima je iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo  i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla. U prilog tomu govore i činjenice. Naime, u deset godina kreditiranja proljetne sjetve tu mogućnost koristilo je četiri tisuće poljoprivrednih proizvođača. Riječ je o sto i trideset milijuna kuna koji su realizirani putem nešto više od četiri tisuće zahtjeva. Subvencija Županije tijekom desetljeća iznosila je preko tri milijuna kuna.

Kada bi to iskazali po godinama dolazi se do prosjeka od četiristo zahtjeva godišnje putem kojih se iz županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu uložilo oko deset milijuna kuna.

Da je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije i dobro osmišljenom potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih Županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače. Kako bi oni sami rekli kroz godine korištenja – da kreditna linija nije dobra, ne bi je sigurno koristili.

Riječ je o programu koji traje deset godina i koji se pokazao kao jedan od najboljih programa naše Županije vezan uz potporu poljoprivrednicima. Kroz tu kreditnu liniju mi smo omogućili poljoprivrednicima da se pripreme za ratarsku sezonu na vrijeme kada je agromaterijal i repormaterijal najjeftiniji. Time smo omogućili da naša polja budu dobro tretirana i da prinosi budu veći. To je do sada prepoznato kako od naših poljoprivrednika tako i ostalih, jer svake godine nam se događa da se na našu kreditnu liniju vrlo često javljaju i poljoprivrednici i iz drugih županija smatrajući da se radi o nekoj državnoj kreditnoj liniji. Međutim ona je namijenjena samo našim poljoprivrednicima onima koji posluju na području Županije. Mi smo za 2015 proveli jedan pozivni natječaj da vidimo koje poslovne banke žele raditi kreditnu liniju vezanu uz poljoprivredu, u ovom slučaju vezano uz proljetnu sjetvu. Meni veseli što su s nama predstavnici čak četiri komercijalne banke, rekao je župan Bajs prilikom potpisivanja ugovora.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a