• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Travanj
10

U Donjim Mostima odana počast žrtava 2.svjetskog rata i poraća

Pod pokroviteljstvom Bjelovarsko – bilogorske županije, ogranak Matice Hrvatske i Općina Kapela kod spomen obilježja u Donjim Mostima organizirali su komemorativnu svečanost u počast prešućivanim žrtvama 2. svjetskog rata na tom području, prvim nevinim žrtvama srpskog zločina.

U Donjim Mostima, na Veliki Četvrtak 10. travnja 1941. godine u pohodu na Bjelovar pripadnici II. konjičkog puka „Car Dušan Silni“ iz Virovitice, nakon što je 8. travnja srušena jugoslavenska vlast, pogubili su jedanaestoricu tamošnjih seljana. Od tada, do 25. travnja ubijeno ih je još trideset i troje. A do kraja 2. svjetskog rata i u razdoblju poraća, u mjestima Srednji, Gornji i Donji Mosti ubijena su 64 mještana i župnik Viktor Miler ( u ožujku 1945.)

Sve do 1991. godine i priznanja Republike Hrvatske te su žrtve prešućivane, a istina o zločinima na tom području skrivana. Istraživanja o njima pokrenuli su članovi bjelovarskog Ogranka Matice Hrvatske u čemu ih je podržavala Bjelovarsko – bilogorska županija. Financirala je izgradnju Spomen obilježja koji je trajni spomen na nevine hrvatske žrtve i mjesto gdje im  najbliži mogu zapaliti svijeću i pokloniti im se i prisjetiti. Ove godine, uz rodbinu i mještane to su učinili ravnatelj Hrvatskog informativnog centra Ante Beljo, zamjenik župana Krešo Jelavić , zamjenik gradonačelnika Bjelovara Ante Topalović, članovi Matice hrvatske i Hrvatskih ratnih veterana. Svetu misu u župnoj crkvi Sv. Benedikta predvodio je bjelovarsko – križevački biskup Vjekoslav Huzjak.  

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a