• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
27

U NOVINARSKOM DOMU U ZAGREBU NAJAVLJEN 21. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Sajamski prostor već popunjen! Središnji događaj sajma je 100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Hrvatske i predstavljanje rezultata stogodišnjeg uzgoja stoke prikazom najboljih grla iz gotovo svih hrvatskih županija

Gospodarske teškoće u poljoprivredi  prema podacima koji su izneseni na press-konferenciji koja se uoči  najveće hrvatske poljoprivredne manifestacije tradicionalno održala u zagrebačkom Novinarskom domu, nisu utjecale ni na broj izlagača ni na veličinu izložbenih površina.  Očekuje se na 21. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu  6. 7. i 8. rujna da ova sajamska manifestacija ponovo premaši  neke svoje dosadašnje pokazatelje uspješnosti, rečeno je na press-konferenciji  na kojoj su novinarima govorili mr. Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma, dr. Maja Dražić, pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, Sonja Novak, pročelnica za gospodarstvo Grada Bjelovara i Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije te kao predstavnik županije partnera na jesenskom sajmu Zoran Vidović, zamjenik župana Mađimurske županije.
- Povećane su izložbene površine kao i broj izlagača. Tjedan dana prije sajma prijavljeno je već 450, a očekujemo oko 500 izlagača u gospodarskom dijelu sajma i isto toliko u stočarskom dijelu na državnoj izložbi najkvalitetnije hrvatske stoke svih pasmina.  Oni će se predstaviti na rekordnoj izložbenoj površini većoj od 25.000 četvornih metara, rekao je na press-konferenciji povodom održavanja 21. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma  mr. Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma izražavajući zadovoljstvo velikim zanimanjem stranih izlagača  kojih će biti višestruko više nego prijašnjih godina i to čak iz 13 europskih zemalja.
Svoj će izložbeni prostor imati i Europska komisija, generalna direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj na kojem želi predstaviti  svoju poljoprivrednu politiku i upoznati posjetitelje jesenskog sajma i sve koji su na bilo koji povezani s poljoprivredom s projektima i mogućnostima razvoja ruralnih područja Europe. Upravo pojavljivanje većeg broja stranih izlagača učinit će ove godine jesenski sajam zanimljivijim i s više događanja, najavili su organizatori.
Najavljen dolazak 15 europskih ministara poljoprivrede
- Ulazak Hrvatske u EU, prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede značit će dolazak na sajam i petanaestak ministara poljoprivrede i njihovih suradnika iz europskih zemalja. Jesenski je sajam u pravom smislu riječi otvorio svoja vrata Europi rekao je zadovoljno  novinarima mr Salaj na press-konferenciji podsjećajući da je Ministarstvo poljoprivrede i dalje glavni pokrovitelj ove najveće poljoprivredne sajamske manifestacije u Hrvatskoj koju će kako se očekuje i ove godine tradicionalno otvoriti predsjednik države Ivo Josipović.
- Bit će to ponovo jedan od najvećih i najuspješnijih sajmova do danas, izjavio je mr.  Salaj, direktor Bjelovarskog sajma, a njegovim riječima dodatnu je težinu dao Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije koji je naglasio da je Jesenski sajam kao najveća poljoprivredna manifestacija u državi postao prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske i da će kao i do sada Bjelovarsko-bilogorska županija  podržavati kvalitetne razvojne programe  Bjelovarskog sajma  i omogućiti stvaranje uvjeta za njegov dalji razvoj. Zamjenik župana Alić, zahvalio je novinarima na kontinuiranom praćenju i izvještavanju o pripremama za jesenski sajam te pozvao novinare da posjete Sajamski prostor Gudovac na kojem se očekuje ponovo više od 50.000 posjetitelja.
Velik broj posjetitelja jedan je od razloga što se na ovogodišnjem sajmu kao županija partner pojavljuje  Međimurska županija čiji su poljoprivrednici i obrtnici u velikom broju pojavljuju na svim sajamskim manifestacijama. Prema riječima Zorana Vidovića, zamjenika međimurskog župana, izlagačima je dobro poznata vrijednost pojavljivanja na Bjelovarskom sajmu koja je u dolasku na tržište potrebna i korisna.
Pripremljene su i nove površine za parkiranje jer su zakupljene i sve okolne zemljišne parcele, a da bi se izbjegle gužve i čekanja u pripremi je gradska obilaznica da prihvati višak automobila uz osiguran besplatan javni prijevoz do ulaza na sajam. Parkiranje je također besplatno, a cijene ulaznica se nisu mijenjale od prošle godine i ostale su 30, 20 i 15 kuna.
Izvorne pasmine dio nacionalne i kulturne baštine
Događaj koji će obilježiti ovogodišnji 21. Jesenski međunarodni  Bjelovarski sajam svakako je 100 godina uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Hrvatske. Središnje događanje na ovogodišnjoj državnoj stočarskoj izložbi  održat će se u petak, 6. rujna u Aukcijskoj dvorani. Na Državnoj stočarskoj izložbi u suradnji sa središnjim uzgajivačkim savezima prikazat će se najbolja grla iz hrvatskog uzgoja goveda, konja, svinja, ovaca i koza, a tradicionalno se predstavlja i uzgoj izvornih pasmina peradi i uzgoj pčela.
Predstavljanjem rezultata stogodišnjeg uzgoja stoke s prikazom najboljih grla domaćih životinja odat će se priznanje hrvatskim stočarima za njihov dosadašnji rad te ih nastojati potaknuti i na nastavak i usavršavanje proizvodnje na gospodarstvima, budući da je stočarska proizvodnja jedan od vitalnih interesa za napredak Hrvatske u gospodarskom smislu, a izvorne pasmine dio nacionalne i kulturne baštine,  razmišljanja su čelnih ljudi Hrvatske poljoprivredne agencije kao glavnog organizatora stočarskog dijela jesenskog sajma.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a