• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
19

U OSNOVNOJ ŠKOLI U VELIKOJ PISANICI POČELA NASTAVA NA ALBANSKOM I MAĐARSKOM JEZIKU

U Osnovnoj školi Velika Pisanica je započela s radom Škola na jeziku i pismu albanske nacionalne manjine i mađarske nacionalne manjine. Predstavnici osnovne škole, đaci i roditelji te njihovi gosti pripremili su prigodnu svečanost povodom početka rada škole po modelu C na jeziku navedenih nacionalnih manjina.

Događaju je prisustvovao zamjenik župana Neven Alić, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali. U ime albanske nacionalne manjine ovaj su događaju pozdravili Veleposlanica Republike Kosovo u Zagrebu Škendije Geci- Šerifi, Veleposlanik Republike Albanije u Zagrebu Plumb Ćazimi i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Bjelovarsko- bilogorske županije Martin Gojani. U ime mađarske nacionalne manjine bio je predsjednik Zajednice udruga mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Šandor Juhas i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko- bilogorske županije Šandor Toth.
Ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica Ivanka Gregurić istaknula jer važnost realizacije ovoga projekta obrazovanja modela C sa željom da se što više učenika uključi u ovaj proces pri čemu škola daje potpunu podršku u osiguranju uvjeta, prostora i stručnih osoba.

OŠ Velika Pisanica na prijedlog roditelja je početkom ove godine poslala zahtjev Ministarstvu znananosti, obrazovanja i športa RH za učenjem jezika dviju nacionalnih manjina kao izbornih predmeta. Zahtjev je prihvaćen i sada satove mađarskog pohađa osam učenika, a satove albanskog jezika njih sedamnaest. Osim znanja o jeziku , učit će se o povijesti, umjetnosti, glazbenoj kulturi i kroz program nastave njegovati svoj identitet i podrijetlo.

Ovakav program učenja albanskog i mađarskog jezika provodi se još u 15 škola u Hrvatskoj, a Bjelovarsko-bilogorska županija još jednom je potvrdila da poštuje prava nacionalnih manjina koje žive na njezinu području, njihovu tradiciju i kulturu.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a