• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Travanj
19

U prugu Sveti Ivan Žabno - Gradec do sada uloženo 27 milijuna kuna

Taj je podatak iznio predsjednik Uprave HŽ-infrastrukture Branimir Jerneić koji je u Bjelovaru prezentirao cjelokupni projekt.

S obzirom da je ideja o gradnji pruge rođena još 1990. godine kada je Komisija za pregled investicijskih projekata HŽ-a dala zeleno svjetlo tom projektu, i nakon čega je uslijedila složena dokumentacijska priprema, javnost s nestrpljenjem očekuje početak njezine izgradnje.
                Tako je dobivanje građevinske dozvole u travnju prošle godine, i nedavni razgovor čelnika Bjelovarsko-bilogorske županije s ministrom mora, prometa i infrastrukture RH Božidarom Kalmetom,   na kojemu je zaključeno da izgradnja pruge mora započeti krajem ove godine, ponovno izazvala zanimanje  javnosti. Prema riječima Branimira Jerneića procedura raspisivanja javnog natječaja bit će odmah pokrenuta kako bi se poštovali zadani rokovi, a bez obzira na krizu i rezanje državnih investicija, kroz očekivani rebalans državnog proračuna, učinit će se sve da se novac za početak ovog projekta osigura. To je naglasio i ministar turizma RH Damir Bajs koji je bio nazočan posjetu predsjednika Uprave HŽ-infrastrukture Jerneića, i naglasio da će i dalje, uz posao u resoru Ministarstva turizma,  koliko god to bude moguće, podržavati i lobirati za ostvarenje strateških projekata Bjelovarsko-bilogorske županije.
                Kao jedina pruga koju Hrvatske željeznice grade u posljednjih četrdeset godina, 12,2 km željezničke pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec nalazi se u Strategiji razvoja Republike Hrvatske i Nacionalnom programu željezničke infrastrukture Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. 
                Vrijednost ukupne investicije procijenjena je na 350 milijuna kuna, a izgradnja će trajati tri godine. Uz izgradnju željezničke pruge predviđena je obnova dvaju kolodvora, gradnja signalizacije i ostalih infrastrukturnih objekata nužnih za prugu predviđenu za vlakove koji voze brzinom od 120 kilometara na sat.
            Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju izgradnja pruge strateški je cilj koji će značiti završetak prometnog povezivanja sa središtem RH i višestruke dobiti zbog bitnog skraćenja vremena putovanja što će utjecati na ukupni razvoj gospodarstva ( rast bruto domaćeg proizvoda i zaposlenosti).
            Izgradnja pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec, smatra se velikim doprinosom razvoju gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i susjednih županija, stoga se ona željno očekuje više od desetljeća i pol.

            Županija je izradu projektne dokumentacije sufinancirala s 3 milijuna kuna, a od 1999. godine sustavno sufinancira kupnju željezničkih karata za određene skupine građana. Za tu je namjenu do danas, iz županijskog proračuna  izdvojeno, 13 milijuna kuna, a putnički željeznički promet već u prvim godinama sufinanciranja, višestruko se povećao. To je potvrdio i šef Željezničkog kolodvora u Bjelovaru Dragutin Kolarić, za obilaska Kolodvora, istaknuvši da su posljednjih godina morali povećavati broj linija prema Zagrebu, a prema posljednjim podacima, godišnje se prema Zagrebu iz Bjelovara vozi 750 tisuća putnika. 

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a