• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
15

U VARAŽDINU POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI PET ŽUPANIJA

15. ožujka, u Županijskoj palači u Varaždinu petorica župana – Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar - potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji. Taj Sporazum u lipnju su prošle godine potpisali župani Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, a jučer su im se u Varaždinu pridružili i župani Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

„ Moje zadovoljstvo je da smo danas potpisali Sporazum po kojemu su Bjelovarsko – bilogorska županija i Koprivničko – križevačka pristupile jednoj zajednici koja postoji u ovom dijelu Hrvatske. Mislim da je to dobro zbog napredovanja i suradnje na nizu programa i projekata. Zajedno možemo napraviti više. Govorim to stoga što smo od prošle inicijative iz Bjelovara, kada sam ja bio domaćin, nakon toga bili na sastanku u Vladi Republike Hrvatske, s ciljem da se i ovom dijelu Hrvatske omogući ono što imaju i drugi. Tako mi podržavamo Savjet za Slavoniju i Baranju, želimo da država tamo investira, ali želimo da veliki državni projekti koji se tiču ovog dijela Hrvatske budu i kod nas realizirani. To ne radi Županija, to radi Ministarstvo, javne ustanove, Hrvatske Ceste, Hrvatske vode i mnogi drugi. Projekata ima dosta, međutim kod nas se sporo odvijaju. Mi želimo ubrzanje radi standarda naših građana. Ja ću reći da, primjerice, Bjelovarsko – bilogorska županija i Koprivničko – križevačka imaju tzv. bilogorsko – podravski ipsilon . Dakle, mi imamo situaciju gdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji još uvijek nemamo ni metar brze ceste, ni autoceste, a ono što je ključno da ako nemate brzu cestu vaša konkretnost kada govorimo o investicijama se bitno smanjuje. Oni projekti koji su u tijeku moraju se ubrzati, a vezano uz  Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku očekujemo poziv Premijera  i nadam se uskoro temeljem razgovora u Vladi da će se vidjeti i rezultati“, naglasio je župan Bajs u Varaždinu.

„Vlada Republike Hrvatske je predvidjela oko dvije milijarde eura za program razvoja Slavonije, od Vlade je sasvim sigurno primjereno i očekujemo isto za više od 660.000 stanovnika sjeverne i središnje Hrvatske. Smatramo da ne dobivamo dovoljno ni sredstava ni pažnje. Trećina hrvatskih građana govori kajkavski, a dvije trećine proračuna puni se upravo s tog područja na kojem se govori „kaj“ , rekao je župan Varaždinske županije Čačić.
Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na važnost potpisivanja i pristupanju još dviju županija ovom Sporazumu. Osvrnuo se na projekt brze pruge, te istaknuo hitnost mjera za tekstilnu, obućarsku i drvno prerađivačku industriju koje očekuje od strane Vlade.
- Svatko od nas misli da je područje njegove Županije najvažnije, a smisao ove inicijative je da prepoznamo projekte koji su bitni za cjelokupni prostor sjeverne i središnje Hrvatske, područja od kojeg cijela država najviše i dobiva - naglasio je župan Koren.
Župan Kolar osvrnuo se na niske plaće bez obzira na višu zaposlenost u odnosu na ostale dijelove Hrvatske i razvijenost infrastrukture. Pojasnio je da županije same iz svojih proračuna ne mogu razvijati i stajati iza nekih velikih projekata, a od države svakako župani očekuju pomoć, podršku u bržoj realizaciji državnih projekata te projekata koje će se aplicirati na fondove Europske unije.
Podsjetimo, krajem studenog prošle godine upravo nakon inicijative koja je krenula iz Bjelovarsko-bilogorske županije petorica župana održala su sastanak s premijerom Plenkovićem i nizom ministara na temu daljnjih ulaganja u pet sjevernih i središnjih županija, kao i osnivanja Savjeta za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku. Tada je premijer dao zeleno svjetlo toj inicijativi i uskoro se očekuje novi sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a