• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
11

U zgradi Bjelovarsko-bilogorske županije otvoren privremeni Ured Predsjednice Republike Hrvatske

Svečanim podizanjem zastave jutros u 9 i 30 Bjelovarsko-bilogorska županija je postala centar Hrvatske. Naime, danas i sutra Ured Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović preseljen je u Bjelovarsko-bilogorsku županiju odakle Predsjednica obavlja sve svoje državničke i protokolarne dužnosti.

Ured je otvoren jutros ispred zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije gdje su predsjednicu dočekali domaćin bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Uz himnu Republike Hrvatske koju je izveo vokalni sastav Sveti Matej Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, zastavu Predsjednice podigao je učenik bjelovarske Gimnazije Matija Drmić.

„Zadovoljstvo mi je da će Predsjednica imati svoj Ured u našoj županiji. Mene veseli da će tijekom boravka Predsjednica održati niz sastanaka s udrugama te obići svih pet gradova i upoznati se sa svim onim najvažnijim stvarima. Vaš posjet temelji se na gospodarstvu i poljoprivredi. Tom prigodom upoznat ćemo vas i s našim problemima, a posebice problemom poveznice. 17 km nam fali da budemo povezani s brzom cestom. Osim toga, na sastanku s OPG-ovima dobit ćete uvid u poljoprivredu naše županije. Dobro došli i zahvalan sam što ste ovdje.“, izjavio je župan Damir Bajs u svom pozdravnom govoru.

„Drago mi je biti s Vama u središtu Bjelovarsko-bilogorske županije u gradu Bjelovaru. Potrebno je što prije promijeniti razvojnu paradigmu i prestati razvijati Hrvatsku kvadricentrično, odnosno oko četiri najveća hrvatska grada. Razvoj treba biti policentričan, pri čemu će županijska sjedišta poput Bjelovara konačno dobiti ulogu razvojnih centara. Posebno želim istaknuti važnost izgradnje brze ceste od Farkaševca do Bjelovara. Ministar Butković izvijestio me, kako će natječaj za izvođenje radova na toj dionici biti raspisan sljedeće godine. To je od najveće važnosti za ovaj kraj jer su moderne prometnice ključne za razvoj. Znam da radite mnogo toga kako bi ova županija oživjela, bogata prirodnom i kulturno - povijesnom baštinom, s dobrom gospodarskom bazom, Bjelovarsko-bilogorska županija ima pretpostavke optimistično gledati u budućnost. Na potezu je Država koja mora što dinamičnije provoditi mjere fiskalne i funkcionalne decentralizacije koje će županijama, gradovima i općinama omogućiti efikasniji razvoj.“, istaknula je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prilikom otvaranja privremenog Ureda.
 
Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ušla u svoj privremeni ured, održala je sastanak sa županom Bajsom, saborskim zastupnicima s područja županije te gradonačelnicima i načelnicima. Predsjednica Republike Hrvatske primila je i bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka, održala sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina te braniteljskih udruga. Predsjednica je primila i građane te predstavnici udruga, a posjetila je i Veleučilište u Bjelovaru, bjelovarsku 4. Osnovnu školu te Advent u Bjelovaru.

„Posjet Predsjednice vezano je uz niz sastanaka. Iskoristili smo mogućnost da one teme koje su ključne za nas budu na dnevnom redu, a to je gospodarstvo i poljoprivreda. Županija dijeli sudbinu cijele Hrvatske, a to je iseljavanje iz našeg područja, iako nismo među prvima, ipak nas to ne zaobilazi. Mi želimo napraviti iskorak po tom pitanju, a drago mi je da je Predsjednica to i potvrdila, a to je pitanje prometne izoliranosti ovog dijela Hrvatske, odnosno neimanje brzih cesta i prometnica, jer to je pitanje ulaganja u naš kraj. Dio Hrvatske koji nema brze ceste ne može ni očekivati ulaganja. Istaknuo bih i pitanje poljoprivrede, mi smo vodeći u mlijeku, meda, stočarstvu, ali tu postoji problemi s kojima ćemo upoznati Predsjednicu. Iskoristio sam i priliku pa sam Predsjednicu upoznao i s projektima Županije.“, rekao je župan Damir Bajs.

„Još uvijek nije dovoljno učinjeno za promjenu negativnih demografskih trendova. Imam svoje savjetnike za demografiju, premijer ima Vijeće za demografiju, ali do sada još nije učinjeno dovoljno. Proračunom je potrebno stimulirati sve mjere koje se odnose na obitelj, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i sve ono što ide uz ostanak mladih u Hrvatskoj. Također, Država se mora uključiti poreznom reformom kako bi stimulirala ulaganja. Posebno pozivam Poreznu upravu da ne bude represivna. Već tri godine, još od predizborne kampanje, ponavljam da se poreznici prečesto ponašaju kao represivni aparat koji nepotrebno kažnjava“, kazala je Predsjednica.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a