• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Rujan
2

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE BEREK U NOVU ŠKOLSKU GODINU KREĆU U NOVOOBNOVLJENOJ ŠKOLSKOJ ZGRADI

Kako se približava početak nove školske godine tako se završavaju radovi energetske obnove na nizu škola kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač. Riječ je o ukupno 12 školskih objekata koji će biti završeni pred ovu školsku godinu i u kojima će učenici od idućeg tjedna nastavu pohađati u potpuno obnovljenim prostorijama, a jedna od njih je i Osnovna škola Berek.
Obilazak Osnovne škole Berek

Projekt energetske obnove škole u Bereku vrijedan je 686 tisuća kuna, no Bjelovarsko-bilogorska županija financirala je i dodatne radove koji nisu bili obuhvaćeni projektom tako da možemo reći da je u ovu školu izgrađenu 1968. godine uloženo oko 900 000 kuna europskih i županijskih sredstava.

Radovi na obnovi školi privode se kraju, a obuhvaćali su sanaciju krovišta, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, ugradnju LED rasvjete te  zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.

Sljedeći korak je opremanje škole novim namještajem za što će sredstva izdvojiti Bjelovarsko-bilogorska županija. Ulaganja su to koja će doprinijeti novom standardu za 90 učenika i 31 zaposlenika škole.

Kako bi se kvaliteta nastave i rada u Osnovnoj školi Berek još podigli, nakon energetske obnove krenut će se u dogradnju škole čime bi se napravio dodatni iskorak i omogućio prelazak u jednosmjensku nastavu.

„Škola izgleda prekrasno. Ono što sada još trebamo je namještaj. Ministarstvo je financiralo sredstva za rad nastavnika, a Županija će financirati sve ono što dodatno u razredima treba promijeniti, a to su ormari, školske klupe, panoi i sve ostalo što će učitelji navesti da im je potrebno za rad. Zahvalili bismo se našem osnivaču Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja nas uvijek čuje za sve naše potrebe i želje te za sve ono što je potrebno da bismo unaprijedili pedagoški rad“, rekla je ravnateljica OŠ Berek Dušica Vunić.

„Za sve nas djelatnike ova obnova znači puno. Naša škola ovim nizom radova postala je ugodnije mjesto za rad, definitivno su nam poboljšani materijalni uvjeti rada. Mi smo svi oduševljeni i vjerujemo da će to s nama podijeliti roditelji i učenici u ponedjeljak kada krenu u svoj prvi školski dan“, rekla je Sanja Radošević, učiteljica i predsjednica Školskog odbora.

„Naša škola je obnovljena zahvaljujući prije svega našem županu i Županiji koji su na našu inicijativu uložili znatna sredstva. Suradnja škole, Županije i Općine je od prvog dana od kada je Općine. Kada se prisjetimo 1995. godine vidimo da je kroz sve te godine puno napravljeno, a pogotovo zadnjih par godina“, rekao je načelnik Mato Tonković.

Realizacijom projekata energetske obnove školskih zgrada Bjelovarsko-bilogorska županija i župan Damir Bajs ostvaruju zacrtani cilj, a to je da do kraja mandata 90 posto učenika ide u novoobnovljene i novim namještajem opremljene škole.

Cilj je to kojem je Bjelovarsko-bilogorska županija sve bliže, a tome u prilog ide i činjenica da će novu školsku godinu u temeljito obnovljenim školskim zgradama pohađati 40 posto učenika županijskih škola.

Ulaganje u školstvo osobito se pokazuje opravdanim sada u vrijeme pandemije koronavirusa, a prilagodba škola puno je lakša u našoj županiji u usporedbi s drugima upravo zbog značajnih ulaganja u obnovu naših škola posljednjih godina.

Osnovna škola Berek je škola koja ima jednu sjajnu tradiciju, koja ima i znatan broj učenika i ovo ulaganje je opravdano. Meni je lijepo vidjeti da se takvi projekti odvijaju po cijeloj županiji, ključno je i da u trenutku ove krize možemo računati i na bolje uvjete. Što se tiče samo škole u Bereku uz zahvalu ravnateljstvu škole i načelniku Mati Tonkoviću moram reći da nije gotovo. Mi planiramo proširenje sadržaja uz dogradnju škole za koju se nadamo da će ići iduće godine, ali u planu je i s općinom napraviti novu školsko-sportsku dvoranu koja bi bila i multifunkcionalni objekt. Time bi bio zaokružen ukupan projekt u Bereku“, kazao je župan Damir Bajs prilikom današnjeg obilaska Osnovne škole u Bereku.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo, a nalazi se i na drugom mjestu kada je riječ o povlačenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
Obilazak Osnovne škole Berek
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a