• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
27

UKLJUČENOST ŽENA U LOKALNU I REGIONALNU POLITIKU

Zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana iz reda češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić te predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivana Pirin sudjelovale su na panel raspravi o uključenosti žena u lokalnu i regionalnu politiku, u organizaciji Hrvatske zajednice županija.

Tako su se u Rijeci okupile žene lokalne i regionalne politike, koje su raspravljale o problemu sustava, nasilju nad ženama, konzervativnom društvu i stereotipima. Sudionici su istaknuli kako bi rodna ravnopravnost u politici trebala biti nužnost, a ne samo stavka u zakonu. Ipak, prošli izbori za Hrvatski sabor pokazali su da žena ne nedostaje jer rodna zastupljenost nije bila osjetno neuravnotežena. No, ono što predstavlja problem je to što su se žene najčešće nalazile na začeljima lista, što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena.

Sve sudionice složile su se da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka, ali i da se uvede izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na stranačkim listama. Također, istaknuta je i potreba da se ovakva događanja provedu u svim županijama.

Ovo događanje organizirano je uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a