• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
30

ULAGANJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE NA PODRUČJU GRADA GRUBIŠNOG POLJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Grubišnom Polju i tom prilikom obišao tamošnju Osnovnu školu Ivana Nepomuka Jemeršića, lokacije vezane uz ulaganja u vodoopskrbu, te Poslovnu zonu, a pridružio se i humanitarnom ručku za potrebite na OPG-u Held u Velikoj Barni.

Bjelovarsko-bilogorska županija brine o ravnomjernom razvoju svih svojih jedinica lokalne samouprave, pa tako i području grada Grubišnog Polja. Preko svoje tvrtke Bjelovarsko-bilogorske vode na području grada Grubišnog Polja trenutno je u tijeku gradnja nekoliko objekata vrijednih preko osam milijuna kuna.

Ulaganja obuhvaćaju:
Izgradnju Retencijskog bazena RB2 s kanalizacijskim kolektorom. Radovi izvedeni,objekt ima uporabnu dozvolu, vrijednost ukupne investicije 436.500,00 kuna.
Izvedbu geofizičkih istražnih radova, istražno-piezometarske bušotine i probno-eksploatacijskog zdenca u Velikim Zdencima. Radovi izvedeni, a  vrijednost ukupne investicije je 625.000,00 kuna. Izvedeni su i radovi istraživanja u svrhu pronalaženja novih količina pitke vode za crpilište Veliki Zdenci u vrijednosti 60.000,00 kuna.


Vršena je i izvedbu istražno piezometarske bušotine i izvedba  probno eksploatacijskog zdenca u Velikim Zdencima u vrijednosti radova od  487.500,00  kuna. Nadzor nad tim radovima stajao je 75.000,00 kuna.

Također, započeli su radovi na rekonstrukciji glavnih objekata vodoopskrbnog sustava Veliki i Mali Zdenci i vodoopskrbnog sustava Grubišno Polje. Radovi su  započeti u listopadu 2015. godine, a vrijednost ukupne investicije je 7.446.000,00 kuna. 

Uz ulaganja u vodoopskrbu infrastrukturu Bjelovarsko-bilogorska županija brine i o svojim kako osnovnoškolskim, tako i srednjoškolskim ustanovama. I ove godine Županija je preko Ministarstva gospodarstva uspjela osigurati sredstva za izradu Certifikata energetske učinkovitosti i to oko sto i trideset tisuća kuna za svojih pet škola. Jedna od njih je i Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemrešića za čiju se izradu Certifikata izdvojilo trideset tisuća kuna. Naime, izrada Certifikata energetske učinkovitosti zakonska je obveza, ali i preduvjet za daljnje povlačenje sredstava za energetsku obnovu zgrada u ovom slučaju zgrade grubišnopoljske Osnovne škole.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija je putem projekta „Uz potporu je sve moguće“ osigurala iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 1.717.543,48 kuna  za financiranje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju. Grubišnopoljskoj Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića osigurana su 4 pomoćnika u nastavi za  četiri učenika što na godišnjoj ravni iznosi oko 150 tisuća kuna.

Ovo je bio radni posjet gradu Grubišnom Polju. Moram reći da se na ovom području odvija niz projekata same Bjelovarsko-bilogorske županije. Početak posjeta bio je našoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića. Ta škola ima najviše asistenata u nastavi, njih sedam. To znači da postoje djeca sa posebnim potrebama i moramo skrbiti da škola bude opskrbljena. Dogovoreno je s ravnateljicom da podnese zahtjev da se napravi prilaz za invalide u samu školu. I mislim da će to kroz projekte i njihovo izvođenje biti riješeno. Naglasio bih da je sama škola dobro opremljena, napravljeno je dosta pomaka. Sama Županija je ove godine uložila oko 100 000 kuna za dopunske radove i opremanje uz potporu drugih donatora. Standard je relativno dobar kada se gleda ukupnost ostalih škola. Međutim, bitno je riješiti pitanje obnove stolarije. Ona je iz 70ih godina, drvena, neprimjerena. Županija je dobila sredstva od Ministarstva gospodarstva za izdavanje energetskog certifikata koje ćemo prenijeti na školu. Moram naglasiti da će time škola dobiti mogućnost javljanja na natječaje, a to je uvjet rješavanje ukupne stolarije, istaknuo je župan Bajs i dodao - drugi dio posjeta vezan je uz veliko ulaganje Županije preko BB voda u vodoopskrbu. Radi se o izgradnji retencijskog bazena RB2. Radovi su završeni, uporabna dozvola izdana, a vrijednost projekta je 436 000 kuna. To je dio ukupnosti projekta vodoopskrbe uključujući i pročišćivač vode kao ključni element. Naglasit ću da svi ti radovi u 2015. godini, kada se zbroje koštaju  oko 7,5 milijuna kuna čega je većina riješena, zaključio je župan Bajs.

Nakon radnog posjeta gradu Grubišnom Polju župan Bajs sa suradnicima pridružio se humanitarnom ručku na OPG Held u Velikoj Barni. Naime, cilj ručka bio je prikupljanje dobrotvornih priloga koji će se uručiti socijalno potrebitim obiteljima na tom području povodom Božićnih blagdana.

Županija ima 1/5 stanovništva iznad 65 godina, ruralnog stanovništva. Naravno da zato postoje županijski programi potpore, posebice program Pomoći u kući koji radimo s našim gradovima i općinama. Gotovo 1 600 stanovnika ima posjet domaćice i medicinske sestre, ono najnužnije što im treba da mogu preživjeti sami. Pohvalio bi gospodina Helda koji je društveno aktivan čovjek. Ovaj ručak bio je humanitarne naravi, svatko tko je došao morao je dati 200 kuna iz svojeg novčanika. Ručak je poslužio samo jednome, da se digne razina svijesti o potrebi za pomoć našim sugrađanima. Očekujemo se pomogne onim najugroženijim, posebice s područja Grubišnog Polja, temeljem našeg ručka, na kojem su prisustvovali saborski zastupnici, ljudi iz županije, politike, ali i iz gospodarstva. Želimo da imaju ljepši Božić ove 2015. Godine, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a