• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Rujan
18

ULAGANJA U SPORT BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je predstavnike Saveza školskih športskih društava Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s njihovim predsjednikom Draženom Milakovićem. Bila je to prilika za razgovor o radu Saveza školskih športskih društava Bjelovarsko-bilogorske županije kao i o aktivnostima koje planira u nadolazećem razdoblju.
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ

Savez školskih športskih društava Bjelovarsko-bilogorske županije okuplja sva školska sportska društva koja djeluju u školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara.

Ukupno 40 škola su članovi županijskog Saveza i oko 3000 učenika županijskih škola sudjeluje u natjecanjima koje organizira Savez. Savez provodi i organizira županijska školska sportska natjecanja te provodi projekte u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom kao krovnom organizacijom na nivou Republike Hrvatske.

To su projekti "Univerzalne sportske škole" koje provode učitelji tjelesne i zdravstvene kulture za učenike od 1. do 4. razreda gdje je prošle školske godine bilo 16 odjeljenja, zatim projekt "Vježbaonica" za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola, projekt "Vrtim zdravi film" za učenike 7. razreda putem kojeg ih se educira o pravilnoj prehrani te projekt "Nogomet u škole" u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom.

Osnovni izvor financiranja Saveza školskih športskih društava je Bjelovarsko-bilogorska koja godišnje prati njihov rad s 300 tisuća kuna.

Planovi Saveza za slijedeću godinu su organiziranje Županijskog školskog sportskog dana u svibnju 2020. godine gdje bi se sve škole koje sudjeluju u projektima predstavile sa svojim učenicima i voditeljima.

Također, u planu je i organizacija škole plivanja za sve učenike 4. razreda koji nisu plivači na bazenima u Bjelovaru, Daruvaru i Velikom Grđevcu.

U planu je i osnivanje Županijskog kineziološkog saveza kao udruge koja bi provodila edukaciju profesora tjelesne i zdravstvene kulture i pomagala sportskim klubovima u edukaciji trenera koji rade u našoj županiji.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija na godišnjoj razini za potrebe sporta i rekreacije iz proračuna izdvaja 2,4 milijuna kuna i to za rad Športske zajednice naše županije, Saveza školsko športskih društava, Športskog saveza invalida, Saveza izviđača, Zajednice tehničke kulture te za ostale športske aktivnosti.

„U prošloj školskoj godini organizirali smo natjecanja petih i šestih razreda gdje je bilo uključeno 614 učenika, a sedmih i osmih razreda 1298 učenika. Srednje škole sudjelovale su sa 902 učenika. Natjecanja održavamo u sportovima koji su propisani prema našoj krovnoj organizaciji, Hrvatskom školsko-sportskom savezu , a to su futsal, rukomet, košarka, odbojka, atletika, stolni tenis, badminton, šah, kros, a od ove godine se uključuje graničar za učenike četvrtih razreda osnovnih škola“, rekao je predsjednik Saveza školskih sportskih društava BBŽ Dražen Milaković i istaknuo projekte koje provode poput „Univerzalne sportske škole“, „Vježbaonice“, „Vrtim zdravi film“ te projekta „Nogomet u škole“. Također, najavio je i projekte koji su u planu: „ Za sljedeću školsku godinu u planu nam je organizirati Županijski školski sportski dan gdje bi se sve škole koje su uključene u te projekte predstavile sa svojim učenicima i voditeljima, nešto poput male Olimpijade. Plan je i organizacija Škole plivanja za sve učenike četvrtih razreda u županiji. U planu nam je već ove jeseni pokretanje županijskog Kineziološkog saveza koji bi pomagao i educirao i trenere koji djeluju u sportskim klubovima na razini županije. Bili bi uključeni svi kineziolozi koji djeluju u školama, učitelji u osnovnim školama i profesori u srednjim školama“ rekao je Milaković zahvalivši Županiji na pomoći i podršci u svim projektima i natjecanjima.

„Savez školskih sportskih društava Grada Bjelovara funkcionira također na način da je Županija u strukturi financiranja jedan od glavnih aduta. Uz sva ova natjecanja mi kineziolozi mislimo da trebamo što više u sport uvoditi djecu koja se ne bave nikakvim sportom. Ova natjecanja nam pokazuju koje škole imaju najbolje sportaše iz klubova koji su jako rasprostranjeni na razini našeg grada i županije i mislim da se, s obzirom na broj stanovnika u našoj županiji, možemo dičiti tim brojem od preko 3000 natjecatelja. Zahvaljujem se županu i nadam se da ćemo što više djece koja se ne bave sportom privući u barem poluaktivno bavljenje nekom od takvih aktivnosti“, istaknuo je Matija Jasenko, predsjednik Saveza školskih sportskih društava Grada Bjelovara.

„Naglasit ću da će Bjelovarsko-bilogorska županija u 2019. godini izdvojiti oko 2,4 milijuna kuna za potporu našim sportskim savezima. Tu govorim o Športskoj zajednici BBŽ, ali i nizu drugih saveza poput Športskog saveza za invalide, Savezu izviđača, a tu je naravno i vaš Savez školskih sportskih društava. U tijeku ove godine Savez je nabavio i dva nova vozila koja služe za potrebe svih sportaša naše županije. Također, kroz niz aktivnosti koje provodite uspjeli smo obuhvatiti veliki broj učenika koji polaze naše škole,a praktički svaki treći učenik u županiji sudjeluje na sportskim natjecanjima.  Zadovoljstvo mi je vidjeti niz aktivnosti koje ste već sada proveli, a sve u cilju da na taj način omogućite da ona stara izreka „U zdravom tijelu zdrav duh“, zaživi u stvarnosti. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vas podupremo u proširivanju vaših aktivnosti“, naglasio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
Prijem za Savez školskih sportskih društava BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a