• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
30

UNAPREĐENJE LOVSTVA NA PODRUČJU BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima Lovačkih udruga, a vezane uz dodjelu novčanih sredstava za razvoj i unapređenje lovstva na području Županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je drugi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Županije po novom programu.  Devet je namjena za koje su mogle konkurirati lovačke udruge za dodjelu subvencija po tom drugom ovogodišnjem natječaju, a udruge su ostvarile sredstva u ukupnom iznosu od 622 tisuće kuna.

1. Unos pernate divljači – fazana i trčki – iznos odobrene subvencije 127.621,50 kuna za 18 udruga
2. Unos zeca običnog – 9.300,00 kuna za tri udruge
3. Stimulacija odstrjela lisica – 28.000,00 kuna za 28 udruga
4. Premija osiguranja lovišta – 304.941,87 kuna za 37 udruga
5. Legalizacija lovačkih kuća/domova – 54.522,27 kuna  za 11 udruga
6. Osposobljavanje lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači – 10.450,00 kuna za 8 udruga
7. Kavezni uzgoj zeca običnog – 34.500,00 kuna za Lovački savez BBŽ
8. Kupovina zemljišta za osnivanje remiza za divljač – 2.150,00 kuna za 1 udrugu
9. Lovna kinologija – 50.500,00 kuna za Lovački savez BBŽ


Dakle, 40-ak Lovačkih udruga kandidiralo je 108 svojih programa vezanih uz 9 namjena po natječaju Bjelovarsko-bilogorske županije za unapređenje lovstva  i ostvarilo 622 tisuće kuna.

          U prvom ovogodišnjem natječaju lovačke udruge ostvarile su 160 tisuća kuna, a sve s ciljem unapređenja lovnog gospodarstva u zajedničkim lovištima Bjelovarsko-bilogorske županije. Na taj način  želi se unaprijediti lovstvo kao značajan dio gospodarstva u Županiji. 

          Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je lovištima u sklopu kojih je četrdeset i četiri zajednička lovišta. Za njih je ove 2014. godine napravljen kompletno novi program unaprijeđen i dogovoren s lovcima s našeg područja. Uvedeno je šest novih mjera koje su predložili sami lovci znajući da će one  najbolje pomoći razvoju županijskih lovišta. Neke mjere su kratkoročne, kao što je to legalizacija objekata koje posjeduju lovačke udruge, a neke stvari su trajne prirode poput unosa  žive divljači.

          U konačnici na kunu onoga što lovci daju kao zakupninu, Bjelovarsko-bilogorska županija vraća  kunu i trideset svojim Lovačkim udrugama. One  stoga  imaju i obvezu voditi brigu o lovištima, ali i provođenju lovnog turizma na svom području. Sve to trebalo bi doprinijeti činjenici da  županijski glavni prihod u turizmu bude upravo od lovnog turizma, kako je to bilo unazad više godina.

        Županija je ove godine napravila novi program za razvoj lovišta i to putem devet mjera. Kao takve mi smo kroz raspis natječaja pozvali naše lovačke udruge da se jave. Naime, Županija ima 44 zajednička lovišta s kojima upravljaju domaći lovci kojima smo kroz  natječaj i osigurali sredstva. Potpisom ovih ugovora osigurali smo 622 tisuće kuna, a sveukupno ove godine u za naša lovišta izdvojili smo oko 800 tisuća kuna potpora. Meni je drago da je odaziv lovaca takav da su praktički sva lovišta i pokrivena, rekao je prilikom potpisivanja ugovora župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a