• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Srpanj
12

Uručene diplome za zanimanje - poljoprivredni gospodarstvenik

Svečanim uručenjem diploma pedeset dvojici poljoprivrednika s područja Bjelovarsko – bilogorske županije okončana je edukacija za zanimanje – poljoprivredni gospodarstvenik.

U Botincu, u Općini Kapela, novim poljoprivrednim gospodarstvenicima diplome je uručio župan Miroslav Čačija. Edukacija je dio Programa stručnog osposobljavanja kojega posljednjih šest godina Bjelovarsko – bilogorska županija kontinuiramo provodi, za što je izdvojeno gotovo četiristo tisuća kuna.

Cilj Programa je stručno osposobljavanje poljoprivrednika za primjenu suvremenih agrotehničkih postupaka i učinkovito upravljanje gospodarstvom kroz tečajeve i radionice, kako zbog konkurentnosti proizvodnje, tako i zbog obveza koje donosi pristupanje Republike Hrvatske u punopravno članstvo u EU. Zbog povećanog interesa za ciljane teme, te uočene potrebe za verificiranim znanjima, koja se upisuju u radnu knjižicu, pokrenut je novi način školovanja poljoprivrednika.

Program je započeo 2006. godine edukacijom 188 pčelara s područja županije, a tečajevi su održani u Bjelovaru, Čazmi i Daruvaru.

U 2007. godini nastavljen je organizacijom tečaja za zanimanje vinogradar-podrumar u Grubišnom Polju i Daruvaru za polaznike iz Velikog Trojstva, Bjelovara, Čazme i Daruvara.

Županija je u 2008. Godini, u suradnji s gradovima i općinama, organizirala tečaj za zanimanje mljekar-sirar, a nositelji su bili Srednja škola „Bartola Kašića“ Grubišno Polje i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Program edukacije verificiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te se upisuje u radnu knjižicu.

            U 2009. Godini tečaj za zanimanje mljekar-sirar završava još 39 poljoprivrednika s područja gradova Bjelovara, Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja, te općina Hercegovac, Ivanska i Veliki Grđevac. Također je održan i tečaj za zanimanje mesar-kobasičar za 33 poljoprivrednika s područja općine Veliko Trojstvo. Također, voćarsku školu u Daruvaru završilo je dvadeset voćara uz sufinanciranje Bjelovarsko-bilogorske županije.

            Realizacija Programa nastavlja se u 2011. Godini, tako da je Srednja škola „Bartol Kašić“ iz Grubišnog Polja održala je edukaciju za zanimanja mljekar-sirar (33 polaznika) i mesar-kobasičar (14 polaznika). Pučko otvoreno učilište „Marinković“ iz Garešnice održalo je edukaciju za zanimanja pčelar (15 polaznika) i stočar (19 polaznika). Pučko otvoreno učilište Bjelovar održalo je tečaj iz osnova informatike za 10 zainteresiranih poljoprivrednika.

U 2012. godini Bjelovarsko-bilogorska županija je u suradnji sa ovlaštenim ustanovama organizirala Program edukacije za zanimanja vinar-podrumar (9 polaznika), poljoprivredni gospodarstvenik (52 polaznika), te pčelar (30 polaznika).

            

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a