• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
20

USKORO KREĆE NAJVEĆA ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLA NA PODRUČJU GRADA ČAZME

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Osnovnoj školi Čazma, boravio je u radom posjetu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima.

Bila je to prilika za uručenje Odluke o financiranju energetske obnove zgrade Osnovna škola Čazma, a temeljem uspješne prijave na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Uručenje je to prve Odluke o financiranju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u novom setu provođenja europskog natječaja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgrada javnog sektora“ na koji je Bjelovarsko-bilogorska županija po broju prijava među vodećima u Hrvatskoj, točnije na drugom mjestu iza Osječko-baranjske županije.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su 39 projekata u zdravstvu i školstvu - projekta vrijednih preko 130 milijuna kuna. Dokaz je to ažurnosti u prijavi projekata, ali i želji za što većim korištenjem europskog novca, a samim time i podizanjem standarda u školstvu i zdravstvu na području naše županije.

Projekt obnove Osnovne škole Čazma, obnove škole od temelja do krova, vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatilo je najviši iznos maksimalno bespovratnih sredstava u iznosu od 3.636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Pred Osnovnom školom Čazma tako je kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja te postavljanje LED rasvjete.

Uz matičnu školu u Čazmi na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s čazmanskog područja prijavljene su još dvije područne škole i to u Mikloušu i Gornjem Dragancu - obnove vrijedne 3,2 milijuna kuna za što se čeka Odluka o financiranju.

Time će biti u potpunosti od temelja do krova obnovljene tri škole na čazmanskom području u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje škola potrebnim novim namještajem, garderobnim ormarićima, klupama, stolica, ormarima katedrama i ostalim potrebnim.

Treba spomenuti kako čazmanska Osnova škola je među prvim školama u Hrvatskoj ušla u projekt e-škola, a na posljednjem natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja uz potporu osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije čazmanska Osnovna škola ušla je u eksperimentalni program „Škola za život“.

Program je to koji će čazmanskoj Osnovnoj školi donijeti nov način rada i za učenike, ali i za profesore, a također stiže i potpuno novo opremanje informatičkom opremom, sportskom opremom te opremanje kemijskog i fizikalnog laboratorija.

Sve to zajedno iz temelja će promijeniti uvjete i način školovanja za šestotinjak učenika koji pohađaju  Osnovnu školu Čazma, ali i za zaposlenike škole i nastavnike -  njih osamdesetak.

Time će se ostvariti cilj kompletno obnovljenih i opremljenih ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjerni vremenu u kojemu živimo – vremenu 21. stoljeća.

„Županija ulaže velike napore da bi školstvo dobilo novu dimenziju kvalitete.Što se tiče energetske obnove mi imamo 27 milijuna kuna radova u tijeku za školske objekte i očekujemo završetak niza objekata. Mi smo prijavili nove projekte na novi natječaj, a ovo je jedna od tih odluka o odobrenju. Ja ću reći što se tiče školstva nekakvih narednih 100 milijuna kuna će biti uloženo u školstvo i očekujemo da gotovo sve škole kako matične tako i područne budu u cijelosti dovedene do jedne kompletne obnove. Kada govorimo o Osnovnoj školi Čazma zahvalit ću se prvo ravnateljici, ljudima koji ovdje rade, Vijeću roditelja, zaposlenicima Školskom odboru. Naime, naša škola u Čazmi je prva škola  e-škola u Hrvatskoj, dakle projekt e-škole je krenuo odavde za Hrvatsku. Ja ću zahvaliti našim informatičarima koji su preuzeli tu obvezu, drugi su se došli učiti ovdje kako se to radi i naravno županija to podupire uz ugovore koje smo potpisali.  Ono što bih istaknuo da ova škola se nalazi kao jedna škola od njih 72 u Hrvatskoj u programu “Škola za život“ . To je novi kurikulum, način predavanj , to je više znanja učenicima, a što se tiče same škole i investicije u školu, u kabinete, informatičku opremu i druge potrebne stvari uložit će se vrijednosti od 3 milijuna kuna. Županija troši za školu koliko i dobije, nekada i više, tako da one izjave koje su dane potpuno su u neskladu sa činjenicom. Očekujemo da ukupnost školstva  u Čazmi, ali ne i samo u Čazmi mi smo prijavili 37 projekata u novom natječaju, možda i više. Druga smo županija u Hrvatskoj po prijavi na natječaju za energetsku obnovu. To je bitno radi đaka i ljudi koji ovdje rade, standard se mora poboljšati, a moram reći da projekt u sebi sadržava zapravo kompletnu rekonstrukciju svega osim zidova ovdje u Osnovnoj školi Čazma“, istaknuo je župan Bajs.


„Vi ste na 39 projekata što znači samo jedan više je Osječko- baranjska županija prijavila za ovog puta, ali obzirom na vašu ambiciju i dosada uloženi trud, pa čak ću reći i agresiju, jer ste bili izuzetno agresivni što je jedini ispravni put da se dobiju projekti, da se dobiju sredstva. Obzirom na broj projekata jasno je da dolazim vrlo često ovdje, drago mi je jer mislim da bi se kvaliteta života, odnosno rad u školama i svim ostalim ustanovama sličnog tipa unaprijedila i podigla na višu razinu. Mislim da bi svi trebali imati jednake početne uvjete kako bismo mogli kvalitetno krenuti u naš obrazovni proces i kako bismo na kraju tog procesa izašli kao kvalitetni stručnjaci jer jedino takvi možemo na tržištu rada pronaći svoje mjesto. Mi smo zainteresirani sa svima onima koji pokazuju ambiciju, pokazuju znanje, jer smo sretni kada taj čitavi proces urodi plodom  i kada se projekti uspješno okončaju, jer europska birokracija je puno strožija, vrlo detaljna i nije lako izvršiti dokumentaciju kako biste dobili projekt. Mi ćemo vam u tome nastojati pomoći i ubuduće, vi ste pokazali znanje i energiju da takve projekte izvedete do kraja“, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš u Čazmi.


„Vi ćete biti ti koji će prvi krenuti u novi način obrazovanja, bit će sigurno teže nego kada se standardno radi, ali kada prođemo tu eksperimentalnu fazu od godinu dana, onu iduću godinu ide program u sve škole zahvaljujući svim školama koje su ušle sada u eksperimentalni program „Škola za život“. Mislim, a je to jako bitno, i da time dokazujemo da smo reformu školstva konačno doveli do učionica. To je izuzetno bitna stvar, a tu reformu školstva moramo raditi u kvalitetnijim školama, u boljim uvjetima, u sigurnijim uvjetima i s manjom potrošnjom energije. Ovaj program koji provodimo zajedno s Fondom gdje smo osigurali sredstva za energetsku učinkovitost ukupno projekata u sljedećih pet godina može biti više od 2,3 milijarde subvencioniranih sredstava. Ovoj školi u Čazmi po pitanju projekta, Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja  će dati 3,6 milijuna kuna, gdje će razliku osigurati županija i gdje će biti povoljniji uvjeti.  Za cijelu Čazmu bit će to preko 11 milijuna za sve 3 škole i mislim da grad Čazma treba biti ponosan što će imati za godinu do dvije godine prekrasno obnovljene nove škole“, naglasio je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u Čazmi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a