• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Siječanj
20

USKORO MJESEC MATERINSKOG ČEŠKOG JEZIKA U BBŽ, DONACIJA JEDNOTI I VINCEKOVO U DARUVARU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom posjetio Savez čeha u Republici Hrvatskoj i najavio održavanje Mjeseca materinskog češkog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji živi najveći broj pripadnika češke nacionalne manjine i njihov Savez ima upravo sjedište u našoj županiji u gradu Daruvaru. Brojne su manifestacije koje se održavaju s ciljem očuvanja tradicije, kulture i jezika češke nacionalne manjine, a jedna od njih je i Mjesec materinskog češkog jezika koji se održava u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije od 22. siječnja do 21. veljače.

Da bi se Mjesec materinskog češkog jezika i realizirao pridružile su se mnoge institucije i pojedinci u partnerskom odnosu sa Županijom i to Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, NIU Jednota, češke škole, Središnja knjižnica za češku manjinu u RH, savjetnica za češki jezik, nastavnici i studenti iz Češke Republike i mnogi drugi.

„Županija nas prati već dugi niz godina i zahvaljujem na suradnji Županije sa Savezom Čeha jer imamo veliku potporu i u organizaciji ovog Mjeseca materinskog češkog jezika. Od velike važnosti nam je ova manifestacija koja iz godine u godinu ima sve bogatiji program, ali bez dobre suradnje ne bi se ništa moglo organizirati. Češka manjina je sretna što ima tako veliku potporu jer nam je važno da djeca već od osnovne škole njeguju svoj materinji jezik. Mi smo sretni što imamo tako dobru suradnju.“, rekla je predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuček.

„Zahvaljujem se županu što daje punu potporu radu Saveza i njegovanju češkog jezika. Svi znamo da je Daruvar centar češkog jezika i češke kulture.“, rekao je gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček.

„Cilj nam je osvijestiti širu javnost, ne samo češku nacionalnu manjinu, koliko je materinski jezik važan za svakog pojedinca. Ako češki jezik nestane, tada će nestati i češke nacionalne manjine, jer jezik nam je osnova što moramo sačuvati da bismo mogli njegovati svoju tradiciju, kulturu, identitet. To je izraz zahvalnosti našoj zajednici koja nas podržava i što imamo tu mogućnost da na svom jeziku možemo normalno komunicirati. Zahvalni smo što možemo svoju djecu odgajati i obrazovati na materinskom jeziku, što nije česti slučaj u svijetu. To nas obvezuje da taj jezik sačuvamo u najboljem obliku za buduće generacije koje dolaze, jer svi znamo da je jezik jedno bogatstvo. Ove godine pripremili smo desetak događanja i ona su namijenjena za širu javnost, jer govorimo o očuvanju jezika.“, izjavila je zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić.

„Zahvaljujem se na velikoj potpori Županije koja prepoznaje bogatstvo različitosti. Kažu da koliko jezika znaš, toliko i vrijediš, a ovaj Mjesec materinskog češkog jezika je jedan dokaz toga. Drago mi je da u ovoj organizaciji Mjeseca možemo napraviti puno i zahvaljujem se svima koji su pomogli u toj organizaciji.“, rekao je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek. 

„Jedno od bogatstva naše županije je veliki broj manjina koji u njoj žive, a to pokazuje povijest i tradiciju kroz dugo vrijeme. Češka nacionalna manjina u našoj županiji je vrlo dobro organizirana, s ustrojenim radom na očuvanju vrijednosti češkog naroda i time doprinose našoj županiji. Istakao bih da Županija, i ja kao župan, radimo na tome da pomažemo u očuvanju vrijednosti manjina, a to je kultura i jezik, jer očuvanje jezika je prioritet. Mjesec češkog materinskog jezika je jedinstven u Republici Hrvatskoj i zahvaljujemo i Gradu Daruvaru na potpori. Veseli me to što je program bogat i raznolik, te što se očekuje veliki broj onih koji će nazočit samom programu. Program je namijenjen za sve dobne skupine i svatko može pristupiti programu. Županija će stajati iza tog projekta sada i u budućnosti, jer mislim da je ovaj program pun pogodak.“, zaključio je župan Bajs.

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježit će se po peti put pod glavnim motom: „Češki jezik je naše bogatstvo. Njegujmo svoj materinski jezik!“

HODOGRAM:

22. 01.2018., otvorenje u 12:00h 
Moja prva početnica
Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Izložba 124 početnice za učenje slova iz 44 zemlje svijeta u suradnji s Društvom esperantista 
iz Bjelovara (22.01.-12.02.2018.).

26.01.2018. u 14:00h
Model dvojezičnog obrazovanja Školske udruge Komenský iz Beča
Mala sala, Češki dom Daruvar
Na Susretu čeških učitelja iz Hrvatske, profesorice češkog jezika iz Beča; Eva Zojer i Alena 
Dich, održati će prezentaciju modela dvojezičnog obrazovanja (njemački/češki) u češkim
vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Beču.

01.02.2018. u 18:00h
Češki film „Kućna njega“
Kino dvorana "30. svibnja" Daruvar i Kulturni i multimedijski centar Bjelovar
Češki kandidat za Oskara 2015; humorna drama sa hrvatskim titlovima.

02.02.2018. u 08:00 i 10:30
Animirani film „Neparožderi“
Kino dvorana "30. svibnja" Daruvar
Češko-slovačko-hrvatski animirani film namijenjen učenicima od 1-8 razreda čeških škola u
Bjelovarsko- bilogorskoj županiji.


02.02.2018. u 18:00 
Večer Rude Tureka; Susret pisaca koji pišu na češkom jeziku
Savez Čeha u Hrvatskoj, Daruvar
Književna večer u povodu 100. godišnjice rođenja Rude Tureka, značajnog manjinskog
pjesnika i publiciste u izvedbi Češke besede Ljudevit Selo te tradicionalni susret književnih
stvaratelja koji pišu na češkom jeziku.

06.02.2018. u 08:30
Olimpijada iz češkog jezika
Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica
Natjecanje iz češkog jezika za učenike od 3.-8. razreda osnovnih škola koji pohađaju 
obrazovanje po Modelu A.

08.02.2018. u 12:00
Debata za srednjoškolce na temu materinskog jezika

Hrvatski dom Daruvar
U suradnji sa Hrvatskim debatnim društvom, zainteresirani srednjoškolci će imati priliku
sudjelovati u interaktivnoj debati na temu važnosti materinskog jezika za svakog pojedinca.

12.02.-16.02.2018.
Igrajmo se s češkim jezikom! 

Diljem županije
Radionice za djecu na češkom jeziku u suradnji sa studentima Univerzita Palackého iz
Olomouca i Masarykova sveučilišta iz Brna.

20.02.2018. u 17:00
Tribina o važnosti očuvanja materinskog jezika 

Bjelovar
Predavanja stručnjaka s ciljem podizanja svijesti o važnosti materinskog jezika za svakog
pojedinca a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika ali i Europske
godine kulturne baštine; ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željka
Jozića, direktorice MUZE d.o.o. Dragane Lucije Ratković Aydemir te predavača iz
Ministarstva kulture RH.

21.02.2018. u 13:30h  Međunarodni dan materinskog jezika 
Proglašenje pobjednika Olimpijade iz češkog jezika

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Daruvar
Proglašenje pobjednika i dodjela diploma svim učesnicima Olimpijade iz češkog jezika.

21.02.2018. u 18:00h 
Sveta Misa na češkom jeziku 

Crkva Presvetog Trojstva u Daruvaru

Posjet Savezu čeha i gradu Daruvaru župan Bajs iskoristio je i za uručenje donacije Privredne banke Zagreb Novinsko izdavačkoj ustanovi Jednota. Riječ je o donaciji od 10 tisuća kuna koja će im pomoći u radu. Inače, riječ je o nastavku donacija Privredne banke Zagreb ustanovama i udrugama na području naše županije, a temeljem dogovora i Sporazuma potpisanog između župana Bajsa i predsjednika Uprave PBZ-a Bože Prke.

„Ovaj ugovor nam je od velike važnosti, a financijska sredstva su uvijek najvažnija za ostvarivanje planova. Stoga zahvaljujem i na ovoj donaciji koja je značajna.“, izjavila je Ana-Maria Štruml-Tuček.
„Veselim me da dobar dio donacija PBZ ide prema svim nacionalnim manjinama, a ugovor od 10 tisuća kuna za Jednotu koristit će da Jednota nastavi sa svojim aktivnostima i to na njegovanju češke kulturne baštine u Republici Hrvatskoj, što je hvalevrijedan cilj“, rekao je župan Bajs.

Svoj posjet gradu Daruvaru župan Bajs je završio pridruživši se manifestaciji Vincekovo u Daruvaru u Vinariji Daruvar. Obzirom da vinogradarsko-vinska godina ima svoj „hod“ prema vegetacijskom ciklusu, prvi vinski svetac kalendarski je sveti Vinko uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti u vinogradu, na početku nove vinske godine.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a