• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
9

USKRS U IVANSKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je manifestaciji Uskrs u Ivanskoj u sklopu koje je postavljeno veliko uskrsno jaje u središtu općine.

Veliko uskrsno jaje krasi središte općine Ivanska, a djelo je umjetnika naive iz susjedne nam Podravine. Otkrivanjem uskrsnog jajeta, kojeg su zajednički otkrili župan Damir Bajs i načelnik Josip Bartolčić krenulo se u obilježavanje uskrsnih blagdana u Ivanskoj. Svoj obol dali su i mještani, ali i polaznici dječjeg vrtića te predstavnici udruga organizirajući izložbu uskrsnih radova.

„Manifestacija je to koju smo uspjeli pomaknuti s mrtve točke gdje su naši mjesni odbori, udruga žena, udruga umirovljenika prepoznali kao mjesto gdje se njihov rad može prezentirati na jednom mjestu svim našim žiteljima da uživaju u proizvodima koje su vrijedne žene Paljevina i udruge umirovljenika i dječjeg vrtića napravili. To je nešto što je svakako za pohvalu i ja im se ovim putem i javno zahvaljujem jer su puno truda uložili da bi naša uskrsna manifestacija imala ovakav oblik kakav ima danas. Ono što posebno veseli da smo taj društveni život još za jednu stepenicu unaprijedili da smo ga učinili sadržajnijim i kvalitetnijim. Naša velika uskrsna pisanica je stigla iz ruku majstora naive iz Molvi i okolnih naselja s obzirom da imamo jako dobru suradnju s Gradom Koprivnicom i njihovom Turističkom zajednicom. Prošle godine naručili smo pisanicu koju su samo za općinu Ivanska s motivima Ivanske i okolice oslikali majstori naive. Dosita vrhunski izgleda i biti će na ponos svim mještanima Ivanske, ali i čitave općine“, naglasio je načelnik Općine Ivanska Josip Bartolčić.

„ Stare tradicije našeg kraja moraju se očuvati. Mi imamo prekrasnu tradiciju vezanu uz Uskrs i uskrsne blagdane. I sada na ovaj način uz potporu umjetnika naive iz Podravine možemo imati uskrsno jaje ne samo na Uskrs, već i cijelu godinu. Meni je drago da se ovdje okupilo puno ljudi da je to u centru općine Ivanska i da kao što vidimo na štandovima mnoge udruge mnogi mladi, ali i stari su došli prikazali ono što rade. Postavljeno veliko uskrsno jaje je jedna suradnja u ovom dijelu Hrvatske i tradicije ukupnosti kontinenta i ono će nam sigurno dati jedan uskrsni ugođaj. Uskrs svima nama puno znači kao najveći kršćanski blagdan. Moram reći da i meni puno znači i ja sam imao priliku kao ministar turizma  predvoditi hrvatsku delegaciju u Vatikanu na audijenciju kod Pape Benedikta 16. Mi smo tada poklonili nekoliko takvih uskrsnih oslikanih jajeta koji su sada postavljeni u Vatikanu. Papa je bio veseo što se to desilo, bio je dugo s nama i moram reći da je to bio i možda najljepši put koji sam imao kao ministar turizma“, rekao je župan Bajs u Ivanskoj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a