• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
25

USPJEŠNO ZAVRŠENA KREDITNA LINIJA PROLJETNE SJETVE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je OPG Ljubice Starčević iz Nove Rače, OPG koji je dugogodišnji korisnik županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu. Ove godine podignuli su sto tisuća kuna kredita kako bi lakše obavili proljetnu sjetvu, a podizanje kredita omogućeno im je u vrijeme kada su sjeme, zaštitna sredstva i ostali repromaterijal najjeftiniji na tržištu.

Izuzetno je to povoljna kreditna linija bjelovarsko-bilogorskim poljoprivrednim proizvođačima, a ove 2015. godine na adresu Županije pristiglo je 307 zahtjeva vrijednih 25.265.000,00 kuna, a nakon obrade u poslovnim bankama u konačnici je realizirano 62% pristiglih zahtjeva vrijednih 14.605.752,78 kuna.

            Riječ je o kreditnoj liniji koju Bjelovarsko-bilogorska županija provodi od 2004. godine i od tada do danas bilježi veliki interes poljoprivrednika Županije. U prilog tomu zasigurno ide i povoljna kamatna stopa. Naime, kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8%, pa u konačnici za

korisnika kredita kamata iznosi 3,5%. Ove, godine Županija je proširila i krug poslovnih banaka u kojima su poljoprivrednici mogli realizirati svoje kredite s jedne na njih čak četiri.

Poljoprivredni proizvođači tako su lakše mogli u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe. Najniži iznos kredita koji su mogli zatražiti bio je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se mogao zatražiti iznosio 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

U deset godina kreditiranja proljetne sjetve tu mogućnost koristilo je četiri tisuće poljoprivrednih proizvođača. Riječ je o sto i trideset milijuna kuna koji su realizirani putem nešto više od četiri tisuće zahtjeva. Subvencija Županije tijekom desetljeća iznosila je preko tri milijuna kuna.

Da je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije i dobro osmišljenom potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih Županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače. Kako bi oni sami rekli kroz godine korištenja – da kreditna linija nije dobra, ne bi je sigurno koristili.

Mi smo podignuli sto tisuća kuna kredita i znači nam puno. Uložili smo svojih sto i pedeset tisuća kuna i falilo nam je još sto. Kako nam ne bi značilo, znači nam puno. Prvo što smo imali mogućnost podizanja tog povoljnog kredita i drugo što je rok otplate do 31. ožujka iduće godine. Ne moramo u jesen brzo žeti, nekome prodavati kada su cijene jako niske. Znači imamo vremena za vratiti kredit i dok junad poraste, sve nam to jako puno znači, istaknula je Ljubica Starčević.

Kreditiranje proljetne sjetve je jedan od najboljih programa uopće u Županiji. U desetak godina dano je preko sto i trideset milijuna kuna koje su iskoristili brojni poljoprivrednici, a ove 2015. imamo značajan porast. Zaprimili smo 307 zahtjeva i do sada smo realizirali preko 14 milijuna kuna. Ono što je posebno bitno je činjenica da naša kredita linija omogućava da poljoprivrednici uzmu repromaterijal kad je jeftiniji i da u konačnici imamo bolje prinose s boljom pripremom. Bitno je da je i papirologija smanjena na minimum da je prilagođena i otplata, a uvjeti su najbolji u Hrvatskoj, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a