• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
6

USPJEŠNO ZAVRŠENA NAJVEĆA DO SADA KREDITNA LINIJA PROLJETNE SJETVE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je poljoprivredno gospodarstvo i obrt „Domagoj“ Domagoja Raknića iz Gudovca dugogodišnjeg korisnika županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu. Ove godine podignuli su 130 tisuća kuna kredita kako bi lakše obavili proljetnu sjetvu na četrdeset hektara zemljišta. U posljednjih godina deset godina koliko je korisnik županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu naš domaćin iskoristio je 865.000,00 kuna kreditnih sredstava.

Izuzetno je to povoljna kreditna linija bjelovarsko-bilogorskim poljoprivrednim proizvođačima, a ove 2016. godine realizirano je 295 zahtjeva vrijednih 17.857.873,31 kuna.

 

 

 

                                                                      GODINA 2016.

                                 BROJ ZAHTJEVA                                      VISINA KREDITA (kn)

podneseno                         295                                                         25.696.800,00

realizirano                           183                                                         17.857.873,31

 

Uz pomoć te kreditne linije 2016. godine zasijano je:
-5.666,4 hektara kukuruza,
- 802,8 hektara soje,
- 118,5 hektar zobi,
- 49,5 hektara stočnog ječma,
- 8 hektara šećerne repe,
- odnosno ukupno 6.645 hektara pod proljetnim kulturama, što je za 233 hektara više od prošlogodišnjih 6.412 hektara.

Riječ je o kreditnoj liniji koju Bjelovarsko-bilogorska županija provodi od 2004. godine i od tada do danas bilježi veliki interes poljoprivrednika Županije. U prilog tomu zasigurno ide i povoljna kamatna stopa. Naime, kamatna stopa iznosi 6,3%, od toga Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8%, pa u konačnici za korisnika kredita kamata iznosi 3,5%. Ove, godine Županija je proširila i krug poslovnih banaka u kojima su poljoprivrednici mogli realizirati svoje kredite s jedne na njih čak četiri.
O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 147,2 milijuna kuna za 3.783 kreditna zahtjeva tijekom 12 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu.
Za subvencioniranje kamatne stope poljoprivrednicima Bjelovarsko-bilogorska županija je od 2004. godine do sada izdvojila 3,5 milijuna kuna.

Da je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije i dobro osmišljenom potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih Županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače. Kako bi oni sami rekli kroz godine korištenja – da kreditna linija nije dobra, ne bi je sigurno koristili.


Svake godine u pravilu sam korisnik kredita za proljetnu sjetvu i imamo veoma visoko mišljenje o tim kreditima i koristimo svake godine od sto do sto i pedeset tisuća kuna kredita za sjetvu oko 65 hektara sjetvenih površina. Sam bih veoma teško mogao sam isfinancirati proljetnu sjetvu. Možete si misliti. U svinjogojstvu je obrtaj jako spor, a isto tako i u ratarstvu. I jednostavno obrtnih sredstava nikada dovoljno. A bez certificiranog sjemena i gnojiva nema ni porasta, ni dobrog prinosa. To nam život znači, ta kredita linija i neka nam ostane, istaknuo je domaćin Slavko Raknić.
Ovo je najuspješnija kreditna linija u županiji vezana uz poljoprivredu, ali ja bi rekao i praktički u cijeloj Hrvatskoj. Kreditna linija je namijenjena našim poljoprivrednicima, kako stočarima tako i ratarima. Kreditna linija je napravljena tako da kada naši poljoprivrednici nemaju obrtnih sredstava dobiju novac i to u vrijeme da po povoljnijim cijenama kupe agromaterijal. Kreditna linija ove 2016. je najuspješnija po nizu parametara. 183 poljoprivrednika je do sada iskoristilo tu kreditnu liniju u iznosu nešto manjem od 18 milijuna kuna. Time je zapravo 6,5 hektara županijskih hektara dobilo mogućnost jednog kvalitetnog tretiranja, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a