• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
8

Uspješno završio 12. susret hrvatskih malih vokalnih sastava, Bjelovar, 7. i 8. studenoga 2015.

Prošlog vikenda, 7. i 8. studenoga 2015., Dom kulture u Bjelovaru bio je mjestom 12. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava, festivala posvećenog vokalnom stvaralaštvu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja u dosadašnjih 67 godina kontinuiranog rada čuva i promiče tradicijsku nacionalnu kulturu u svim njezinim oblicima te potiče amatersko stvaralaštvo različitih profila.

12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava okupio je više od 250 pjevača, članova ukupno 17 malih vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom dvodnevnom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine. 91 mali vokalni sastav u konkurenciji, s ukupno više od 1100 pjevača na županijskim su smotrama ocjenjivali stručni selektori Hrvatskog sabora kulture dr.sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin, Goran Jerković, dr.sc. Irena Miholić, Bojan Pogrmilović, Zlatan Sindičić i Luka Vukšić koji su odabrali i sudionike nacionalnog Susreta koji je održan u Bjelovaru.

Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u dvije cjeline. U okviru prve festivalske večeri pod nazivom „Putovima tradicije“ nastupili su odabrani sastavi u kategorijama Izvorne pučke glazbe i Folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova i to:

(KATEGORIJA IZVORNE PUČKE GLAZBE)
1. Pjevačka skupina „Hrvatska žena“, Garešnica
2. Ženska skupina KUD-a „Sv. Ana - Vučjak“, Karlovac
3. Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“, Ivanovec
4. Ženski pjevački sastav KUD-a „Ivan Goran Kovačić“, Beravci
5. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac
6. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Tomislav“, Sveti Ivan Žabno

(KATEGORIJA FOLKLORNIH MALIH VOKALNIH SASTAVA I KOMORNIH ZBOROVA)
7. Ženski vokalni sastav „Kušlec“ KUD-a „Konjščina“, Konjščina
8. Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“, Ludbreg
9. Pjevačka skupina „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“, Kupljenovo
10. Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“, Sisak
11. Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra, Garešnica

Drugi dan Susreta pod nazivom „Od klasike do popa“ predstavio je odabrane sastave u kategorijama Klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova* i to :

(KATEGORIJA KLASIČNE GLAZBE)
1. Renesansni ansambl Vokalnog ansambla „Vatroslav Lisinski“, Zagreb
2. Vokalni ansambl „Sakcinski“, Ivanec
3. Renesansni ansambl „Laudate“, Zagreb

(KATEGORIJA SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA)
4. Klapa „Voneti“, Karlovac
5. Ženska vokalna grupa „Jurjevke“, Gornja Stubica
6. Ženska vokalna skupina KUU-e „Veseli Međimurci“, Čakovec
(*Odabrani Mješoviti MVS KUD-a „Stari Graničar“ iz Cirkvene, morao je otkazati nastup na Susretu).

Iste su večeri, kao gošće nastupile članice nagrađivane ženske klape „Stentoria“ iz Daruvara. Nastup vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Goran Jerković, Irena Miholić i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim sastavima.

U kategoriji izvorne pučke glazbe Nagradu je osvojila Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“ iz Bobovaca (voditelj: Renato Klarić) dok je u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašen Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“ iz Siska (voditelj: Dražen Kurilovčan). U istoj kategoriji, dodijeljene su i dvije dodatne nagrade: nagrada za kvalitetu zvuka, koja je pripala Pjevačkoj skupini „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“ (voditelj: Ivica Ivanković), dok je Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra (voditelj: Vjekoslav Martinić) nagrađena nagradom za raznolikost programa i nadahnutu izvedbu.

Nagrada za najuspješniju izvedbu u kategoriji klasične glazbe dodijeljena je Vokalnom ansamblu „Sakcinski“ iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček), dok su u kategoriji suvremenog višeglasja nagradu osvojili članovi Klape „Voneti“ iz Karlovca (voditelj: Veton Marevci), koji će predstavljati male vokalne sastave i na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2016.

Susret je ostvaren u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice KUU županije Bjelovarsko-bilogorske, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP, Grada Bjelovara i II. OŠ Bjelovar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Supokrovitelji Susreta bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, dok su Susret medijski popratili Hrvatski radio, Radio Terezija, Mreža TV, Bjelovarac, Bjelovarac Novi i Bjelovarski list.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a