• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Srpanj
2

UZ POTPORU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE LAKŠE DO EUROPSKIH SREDSTAVA NAŠIM GOSPODARTSVENICIMA I PODUZETNICIMA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je prve ugovore u nizu vezane uz ovogodišnje županijske potpore našim gospodarstvenicima i poduzetnicima, a temeljene na mjeri „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na fondove Europske unije i nacionalne izvore“. Riječ je o mjeri vrijednoj 750 tisuća kuna, a ukupno za potpore gospodarstvenicima i obrtnicima putem novih sedam mjera Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu ove godine osigurala je preko 2 milijuna kuna.

Putem navedene mjere Bjelovarsko-bilogorska županija želi pomoći svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima da lakše podnesu troškove pripreme potrebne dokumentacije, bilo za nacionalne ili pak europske fondove. Naime, kada govorimo o raspisanim natječajima nerijetko se događa da oni traju dugo, a i naši poduzetnici znaju biti obeshrabreni činjenicom vezanom u sve troškove koje imaju pripremajući potrebnu dokumentaciju.

Upravo u tom dijelu Bjelovarsko-bilogorska županija daje im poticaj sufinanciranjem prethodnih aktivnosti u pripremi projekta kako bi naši gospodarstvenici i poduzetnici imali manje rizika u cijeloj priči.

Prvi ugovori tako su potpisani s dvije tvrtke s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Jedan ugovor se odnosi na tvrtku Stimo d.o.o. za graditeljstvo, proizvodnju, trgovinu i usluge, a tvrtka se bavi elektroinstalacijama i rasvjetnim tijelima. Projekt koji podupire Bjelovarsko-bilogorska županija odnosi se na modernizaciju proizvodnje i nabavku novih strojeva vrijedan 3,5 milijuna kuna, a Bjelovarsko-bilogorska županija pokrit će 50% troškova potrebne pripremne dokumentacije, odnosno 47,5 tisuća kuna.

Drugi ugovor vezan je uz tvrtku KB Color d.o.o. koja se, također, sprema u investiciju nabavke nove opreme i potrebnih strojeva i u ovom slučaju Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva 50% troškova pripremne dokumentacije.

Spomenimo i to kako je natječaj Bjelovarsko-bilogorske županije za mjere našim gospodarstvenicima otvoren do kraja godine, a kako pristižu prijave korisnika tako će Povjerenstvo razmatrati njihove prijave i sukladno tome potpisivat će se ugovori s korisnicima mjera.

Naime, svaka nova investicija u našoj županiji pridonosi daljnjem rastu županijskog gospodarstva i novom zapošljavanju i zasigurno daljnjem rastu BDP-a koji na dvogodišnjoj razini raste za 7,5% što je duplo veći rast u odnosu na državni prosjek.

„Kada govorimo o gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije, naznačit ću da nakon teškog pada kojeg smo imali između 2008. i 2013, kada je i bruto nacionalni dohodak značajno pao, broj zaposlenih i svi podaci koji su vezani uz naše gospodarstvo, od 2014. pa nadalje, prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, bilježimo porast. Konkretno kada govorimo o zadnjim podacima, gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se na drugom mjestu po porastu BDP-a u Republici Hrvatskoj. Tih 7.6% duplo je više od državnog prosjeka,a ono što veseli, uz značajan porast investicija je uz smanjenje nezaposlenosti, koje je nazočno u cijeloj Republici Hrvatskoj i povećanje zaposlenosti u gospodarstvu, što je zapravo puno rjeđe. Ovog trenutka u zadnje 2 ili 3 godine imamo oko 540 više zaposlenih u županiji. To je trend koji mi tek trebamo nastaviti. Mi smo u 2018., temeljem promjena proračuna, predvidjeli za potpore gospodarstvu 12 milijuna kuna. Ako tome dodamo 6.5 milijuna za poljoprivredu, ispada da gotovo svaka druga kuna iz našeg izvornog proračuna ide za potpore gospodarstvu i poljoprivredi. U 2018.smo uveli niz novih mjera. Jedna od mjera koja danas kreće potpisom ovog ugovora je potpora našim gospodarstvenicima i obrtnicima u pripremi EU projekata. Moram reći da time zapravo želimo smanjiti rizik koji imaju kada se prijavljuju. Da bi smanjili taj rizik mi dajemo do 50.000 kuna bespovratne potpore našim gospodarstvenicima i 25.000 kuna za naše obrtnike“, rekao je župan  Damir Bajs.

„Firma Stimo posluje na području Hrvatske i nešto malo na izvozu 24 godine. Zapošljavamo dvadesetak radnika. Radimo i funkcioniramo u dvije grane. Jedna grana je proizvodnja perforiranih limenih kanala, metalna branša, stupaca za vinograde i ograde i nosača za klima uređaje. Zahvaljujem županu i Županiji na raspisanom natječaju. Projekt koji smo prijavili vezan je većinskim dijelom za unaprjeđenje tehnološke proizvodnje. Radi se o unaprijeđenju jednog procesa koji se zove zavarivanje gdje bi nabavljali robotsku stanicu za zavarivanje, znači bitno ubrzavali proces zavarivanja u toj našoj proizvodnji nosača za klima uređaje. Druga oprema koju nabavljamo je linija za proizvodnju stupaca za vinograde i ograde gdje bi dosadašnji način rezanja riješili jednim potezom, odnosno ubrzali bi proizvodnu liniju“, istaknuo je direktor tvrtke Stimo d.o.o. Stjepan Orešković.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a