• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
20

VAŽNOST OČUVANJA MATERINSKOG JEZIKA

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana materinskoga jezika i Europske godine kulturne baštine, a u okviru programa „Mjesec češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“ u hotelu Central održana je tribina na kojoj su održana predavanja o važnosti očuvanja materinskoga jezika. Na tribini je sudjelovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, koji podupire sve aktivnosti češke nacionalne manjine.

S ciljem podizanja svijesti o važnosti materinskoga jezika te očuvanja nematerijalne kulturne baštine za svakog pojedinca i društva u cjelini tako su održana zanimljiva predavanja i to „Nematerijalna baština, njezino očuvanje i uloga u stvaranju boljeg društva“, direktorice tvrtke  MUZE d.o.o. Dragane Lucije Ratković Aydemir, a predavanje  „O Međunarodnome danu materinskoga jezika i važnosti očuvanja materinskoga jezika“ održao je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje,  dr. sc. Željko Jozić.

„Češki jezik se čuva već 200 godina, a ova manifestacija je zahvala našim precima koji su osnovali vrtiće, škole, izdavačku djelatnost i kulturu. Češki jezik je dio nematerijalne baštine naše županije i kroz „Mjesec češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“ pokušali smo obuhvatiti sve dobne skupine, ali i širu javnost. Zaštiti manjinski jezik znači da se ne može podizati razina svijesti samo unutar manjine, već cijela javnost mora biti uključena u taj proces.“, izjavila je zamjenica župana iz pripadnika češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić.

„S obzirom na brojnost, Česi imaju svoje sjedište u Daruvaru i okolnim naseljima. Naša županija ima izvrsnu suradnju sa Savezom Čeha, Vijećem češke nacionalne manjine, a ja imam i zamjenicu iz pripadnika češke nacionalne manjine, što pokazuje da su oni važna manjina za naš kraj. Drago mi je da danas u Bjelovaru imamo predavanje zbog čega je važno čuvati materinski jezik, kulturni identitet i pripadnost narodu. Mjesec češkog materinskog jezika, ali i ovo predavanje pokazuje mogućnost i želju Čeha da to i zadrže, a na Županiji je da podupre takvu aktivnost.“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a