• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
14

VEĆA IZDVAJANJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE ZA RAD ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je prijem za predstavnike Zajednice tehničke kulture Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s predsjednikom Željkom Vidom, koji je bio prilika za razgovor o suradnji Županije i njene Zajednice tehničke kulture.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu za ovu godinu osigurala je veća sredstva za potrebe rada Zajednice, točnije 200 tisuća kuna što je za 80 tisuća kuna više u odnosu na godinu ranije, a sve s ciljem jačeg podupiranja Zajednice tehničke kulture i njenih članova na području naše županije.

Zajednice tehničke kulture Bjelovarsko-bilogorske županije u sklopu svog rada brine o tri gradske zajednice i to bjelovarske, garešničke i daruvarske koje imaju 19 registriranih klubova, a unutar zajednice rade i još neki klubovi poput pedagoškog i slični.

Svi oni tijekom godine održavaju razna događanja vezana uz tehničku kulturu, raketarstvo, modelarstvo i maketarstvo, elektrotehniku, elektroniku, automatiku, graditeljstvo, informatiku i računalstvo, strojarstvo i konstruktorstvo, komunikacijsku tehniku, audiovizualne tehničke djelatnosti, astronautiku i astronomiju te inovatorstvo.

Samim time utječe se na razvoj inovacija i kreativnosti kod djece i mladih, njihovom odabiru strukovnih ili tehničkih škola, tehničkih fakulteta i zanimanja, što je temelj poduzetništva i gospodarskog razvoja zemlje.

Sve to Zajednica tehničke kulture teško bi provodila sama jer jedini izvor financiranja je upravo iz proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija već godinama podržava i održavanje manifestacije 10. Dana  astronomije u Daruvaru koja će se ove godine održati od 13. 4. do 22.4. I ove godine Bjelovarsko-bilogorska županija je pokrovitelj, a cijeli događaj organizira se pod dirigentskom palicom Astronomskog društva „Kumova slama“, koje je i samo član Zajednice tehničke kulture Bjelovarsko-bilogorske županije.
           
„Zajednica je dobila jedno od najvećih povećanja u županijskom proračunu uopće i mi ćemo podupirati njihov rad u nizu aktivnosti koje su vezane uz tehničku kulturu. Vjerujem da mladi i stariji koji su u tome, mogu i trebaju biti jedan temelj za našu budućnost. Istaknuo da tko god radi u bilo kojem klubu mora imati znanje, zanimanje i učenje da napravi projekt, a ja bih to podcrtao kao ukupnost rada s mladima. Posebno mi je drago da mogu i najaviti 10 dana astronomije u Daruvaru, gdje je Županija pokrovitelj. Meni je to posebice draga manifestacija na području županije, jer je jedinstvena u Hrvatskoj i Europi. Predsjednik i cijela Zajednica napravili su zanimljivu manifestaciju i svakog koga zanima astronomija, imat će mogućnosti saznati sve o toj temi.“,, rekao je župan Damir Bajs.

„Osim 10 dana astronomije u Daruvaru, imamo još nekoliko manifestacija u cijeloj županiji. Imali smo „Mali majstor za velikog majstora“, koji se odvijao u Velikom Trojstvu, gdje su učenici uz svoje mentore radili makete i modele. Sljedeća manifestacija je u Garešnici i to su Dani tehničke kulture, Dani raketnog modelarstvo. Pokušavamo to napraviti još većom manifestacijom jer je u Garešnici rođen Milojko Mike Vucelić, koji je bio jedan od glavnih inženjera u NASA-i. U Bjelovaru imamo izvrstan rad Foto kluba Bjelovar, ali i u svim ostalim gradovima imamo niz aktivnosti. Naša glavna aktivnost ipak je rad s djecom, kako bi ih zainteresirali za tehničku kulturu.“, pojasnio je predsjednik Vida.

„Mi imamo jako puno volontera i kroz rad s djecom mislim da ispravljamo ono što u našem kurikulumu nije bilo zastupljeno. Želimo djecu zainteresirati od najranije dobi za tehničku kulturu.. Kod nas je STEM revolucija započela još prije devet godina, kako bi je popularizirali među mladima. Što se tiče 10 dana astronomije, svake godine imamo sve bolji program i koga god pozovemo svi se odazovu, što znači da već imamo renome i da smo u Hrvatskoj napravili nešto što nema nigdje. Ove godine imat ćemo niz predavanja, poput profesora Ivice Puljak iz CERN-a, Helene Madunić, imamo i imena iz astrofizike. Također, imat ćemo i niz radionica koje se odnose isključivo na tehničku kulturu, astrofotografiju te svakodnevno promatranje neba.“, zaključio je tajnik Zajednice tehničke kulture BBŽ Antun Boroš.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a