• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
9

VELIK INTERES POLJOPRIVREDNIKA ZA NAJPOVOLJNIJU KREDITNU LINIJU PROLJETNE SJETVE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Roberta Štaubera iz Stare Diklenice, jednog od poljoprivrednika korisnika županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu. U Bjelovarsko-bilogorsku županiju za ovogodišnju kreditnu liniju proljetne sjetve do sada su naši poljoprivredni proizvođači podnijeli 174 kreditna zahtjeva u iznosu od 22,5 milijuna kuna.

Ta županijska kreditna linija najpovoljnija je kreditna linija za proljetnu sjetvu u Republici Hrvatskoj. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a poljoprivrednicima se u određenim slučajevima, točnije poslovnim bankama, nudi  kamatna stopa od svega 2,4%.

Prepoznao je to i poljoprivrednik dugogodišnji korisnik kreditne linije iz Stare Diklenice Robert Štauber koji je ove godine putem spomenute kreditne linije realizirao 95.000,00 kuna kredita pomoću kojih će lakše u proljetnu sjetvu. Inače, na OPG-u Roberta Štaubera obrađuju 70 hektara zemlje, a bave se i tovom junadi u kojem je prosječno oko sto grla.

Posjetimo, prošle godine ukupno je bilo realizirano 154 kreditnih zahtjeva vrijednih 16.619.007,33 kuna i po prvi puta uvedena je bila mogućnost i za podizanje kredita za povrtlarske kulture.

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 182,4 milijuna kuna za 4.581 kreditna zahtjeva tijekom 14 godina. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila gotovo 4 milijuna kuna.

Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a od prošle godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle, povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Napomenimo, kako je proljetna sjetva poljoprivrednicima iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo  i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla i u pravo vrijeme kada je agromaterijal potreban za sjetvu najpovoljniji na tržištu.


„Koristimo već petu godinu za redom tu kreditnu liniju i zadovoljni smo. Koristimo je za negdje pola potreba za sjetvu, a za ostalo koristimo vlastita financijska sredstva. Sadimo 70-ak jutara kukuruza i oko 40-ak jutara žita. Treba nam negdje oko 4 000 kuna malo više po jutru, sve skupa oko 200 000 kuna za sjetvu, a pola od toga je kredit. Puno nam to znači jer uspijemo si na taj način zamijenit financijska sredstva koja imamo za tov junadi da možemo dalje pokrivat druga sredstva proizvodnje. Prije sam koristio i županijsku kreditnu liniju  za tov junadi, no međutim, došli smo do vlastitih financijskih sredstava, pa sada zadnje dvije godine ju nisam koristio. Imam otprilike sto grla stoke i generalno mi smo na nekoj margini naše poljoprivredne proizvodnje da budem iskren. Pokrivamo se tako kako se pokrivamo, znači na taj način poslujemo oko nule tek toliko da se radi. Da stane proizvodnja onda je opet teško doći do kapitala za obrt da bi mogli puniti ponovno vlastitim sredstvima bilo bi to jako teško“, istaknuo je Robert Štauber korisnik županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu.

„Bjelovarsko – bilogorska županija podupire naše poljoprivrednike na niz raznih načina. Jedna od najuspješnijih je kreditna linija za proljetnu sjetvu, da naši poljoprivrednici učestvuju u njoj, pa tako ni ova 2018. nije izuzetak. Preko 170 naših poljoprivrednika se prijavilo do sad na kreditnu liniju. Ukupan iznos za kreditnu liniju je preko 22 milijuna kuna, a kreditnu liniju smo radili u dogovoru s poljoprivrednicima i dorađivali smo je kroz vrijeme. Ona je dakle na 10 mjeseci, jednokratno se vraća, a kada govorimo o povoljnosti, ona je najpovoljnija u Republici Hrvatskoj - 2.4% kamate za naše poljoprivrednike. Naravno, županija to sufinancira s 2.8% i nas će kamate koštati ukupno preko 400 tisuća kuna sredstava iz županijskog proračuna. Ono što mi imamo je činjenica da su naša polja posijana, ali na način da je napravljena kvalitetna priprema, jer naši korisnici mogu koristiti liniju na način da kupuju ono sve što je potrebno, repromaterijal posebice kada je on najjeftiniji, a to znači veće prinose, bolju kvalitetu i u konačnici potporu koja dolazi na pravo mjesto“, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a