• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
17

VELIK INTERES UČENIKA ZA CENTAR IZVRSNOSTI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je učenike polaznike Centra izvrsnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj nakon Centra izvrsnosti iz matematike s radom kreće i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika.

Bjelovarsko-bilogorska županija lani je krenula s Centrom izvrsnosti iz matematike koji se pokazao kao pun pogodak. Naime,  želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Naime, kroz Centar izvrsnosti radilo se s talentiranim učenicima koju su svaku subotu provodili u bjelovarskoj Gimnaziji bruseći svoje znanje iz matematike. Kroz predviđeni program učenici su usvajali metode mišljenja koje su se očitovale u preciznom definiranju pojmova, logičnom zaključivanju i algoritamskom  rješavanju zadataka. Od devedesetak polaznika dio njih je već samo nekoliko mjeseci polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra mjerljivo.

          Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su do otvorenja još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika. Da su oba Centra pun pogodak pokazuje i velik interes učenika, pa se tako prvog dana održavanja Centra izvrsnosti iz matematike i Centra izvrsnosti iz engleskog jezika na testiranje prijavilo čak 325 učenika. Izabrat će se oni najbolji, negdje oko 160 učenika, koji će ove školske godine 2015./2016. pohađati Centre izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika.

          Na projektu će radi 14 mentora iz matematike i 14 mentora iz engleskog jezika koji dolaze iz različitih škola s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Nastava će se i ove godine održavati u prostorijama bjelovarske Gimnazije svake subote, a za sve učenike
organiziran je prijevoz, kao i užina za učenike i mentore. Da bi se to sve i ostvarilo zaslužna je Bjelovarsko-bilogorska županija koja planira Centar izvrsnosti pratiti sa četiristo tisuća kuna.

          Kao i prošle školske godine voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike je Zora Glavač, dok će novi Centar izvrsnosti iz engleskog jezika voditi Irena Pavlović. One, kao i 28 mentora će raditi s nadarenim učenicima 7. i 8., te učenicima svih razreda srednjih škola.
                                  
                                 

Imamo ugovor s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta  za izgradnju novih škola, ali trebamo ulagati i u ljude. Mi imamo drugi Centar izvrsnosti nakon Varaždinske županije i vjerujem kako ćemo nakon pet do šest godina razina znanja naših učenika biti na vrhu ljestvice u Hrvatskoj. Veseli me što je prvi Centar izvrsnosti iz matematike napravio izvrstan posao. Rezultati pokazuju da se trud isplatio. Postupno ćemo uvoditi nove predmete a sada je odluka pala na engleski jezik. Uvjereni smo da će se i tu rezultati pokazati dobri. Sada imamo 28 mentora, po četrnaest za svaki predmet i ja zahvaljujem svima njima, kao i voditeljima, koji svoje vrijeme provode ovdje s učenicima. I profesori i učenici dolaze ovdje iz svih dijelova naše županije. Na županiji je da organizira prijevoz i užinu za sve profesore i učenike. Mi ne vodimo projekt, već profesori, mi smo samo podrška, naglasio je župan Bajs u Centru izvrsnosti.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a