• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
29

VI. TJEDAN ZDRAVLJA BBŽ

U sklopu Tjedna zdravlja koje se održava pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji Povjerenice Vlade RH za Grad Daruvar Snježane Hopp, sudjelovao je na okruglom stolu na temu: „Zdravlje – jučer, danas, sutra“ u Daruvarskim toplicama.

VI. tjedan zdravlja BBŽ u organizaciji Udruge Impress, održava se od 23. do 30. travnja, a svojim programom promiče zdravu prehranu, zdravi život, pomaže u razmjeni informacija koje su vezane za zdravlje, potiče tjelovježbu i rekreaciju, te promiče zdrave proizvode koji će podići kvalitetu života. Osim razmjene znanja i informacija na temu zdravlja, povezivanje stručnjaka i liječnika, ovim projektom omogućuje se poduzetnicima, obrtnicima, neprofitnim organizacijama i klubovima da svim sudionicima predstave svoje usluge, proizvode i djelovanje vezano uz zdravlje.

Važnost prehrane i tjelovježbe za zdravlje, Tumori, Njega kućnih ljubicama, Depresija, Prirodom do zdravlja, Savjeti za kreativno i zdravo kuhanje, samo su neke od dosadašnjih  tema koje su obradili brojni stručnjaci. Osim poučnih i zanimljivih predavanja, provedena je i javno-zdravstvena akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka svim posjetiteljima. 

„Tjedan zdravlja započeo je prije šest godina kao Dan zdravlja. Danas Tjedan zdravlja pokriva cijelo područje naše županije, jer u svakom gradu smo napravili niz aktivnosti s udrugom CroMsic na temu Kontracepcija i odgovorno spolno ponašanje, Bolnica za medvjediće i Basic life support. Ovaj Tjedan zdravlja okupio je brojne stručnjake, mlade, volontere, te različite organizacije koje mogu surađivati. Također, Tjedan zdravlja možda će napraviti i dugoročne efekte, osim kratkoročnih koje smo već postigli, poput jednog spašenog života u organizaciji s udrugom CroMsic. Županija i župan podržavaju ovu akciju i vjerujem da ćemo i dalje svi zajedno surađivati.“, rekla je Tanja Herceg, predsjednica udruge Impress.

„Naša županija, u okviru praćenja stanja zdravlja na području županije, ima pozitivne promjene. Prije 10 godina bili smo prvi ili drugi prema smrtnosti od infarkta i inzulta. Mi smo odlučili da je to neprihvatljivo i osigurali smo da svatko tko doživi infarkt bude prebačen u KBC Rebro u Zagreb. Temeljem tih aktivnosti, mi imamo 20 spašenih života godišnje i oni koji su i imali infarkt imaju blaže posljedice. Sada smo ispod prosjeka RH po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Mi još uvijek nemamo dovoljno prevencije kako bi smanjili broj infarkta. Smatram da je potrebno raditi na sebi i načinom života to spriječiti. Za mene je najvažnija prevencija, a to je promjena režima prehrane, više tjelesne aktivnosti, kontrola šećera i tlaka, sistematski pregledi, to sve dovelo bi do smanjenja obljenja i smrtnosti. Vidim da je upravo i Tjedan zdravlja posvećen tome i drago mi je da je tome tako. Većina razvijenih zemalja daje upravo na tome i naglasak, jer zdravlje počinje brigom o sebi.“, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a