• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Kolovoz
27

Virovitičko-podravska županija - županija partner na 17.jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu

17.Jesenski međunarodni Bjelovarski sajam od 11. do 13. rujna, najveća godišnja sajamska manifestacija u Gudovcu pokraj Bjelovara

17.Jesenski međunarodni Bjelovarski sajam od 11. do 13. rujna, najveća godišnja sajamska manifestacija u Gudovcu pokraj Bjelovara i najveća hrvatska prezentacija dostignuća u agraru, podacima koji su izneseni na tiskovnoj konferenciji u četvrtak 27.kolovoza potvrđuje i ove godine tradiciju najvećeg hrvatskog poljoprivrednog sajma. Na tiskovnoj konferenciji održanoj na Sajamskom prostoru u Gudovcu potvrđen je podatak da će ove godine biti izložen najveći broj stoke do sada. Na Državnoj stočarskoj izložbi pojavit će se više od 500 grla različitih vrsta i pasmina stoke što potvrđuje da je sajam u Gudovcu najveća izložba te vrste i u ovom dijelu Europe. Izložbene staje su ispunjene do posljednjeg mjesta. Poseban se pritom naglasak daje predstavljanju autohtonih hrvatskih pasmina pa to izložbi najboljih hrvatskih stočara daje poseban značaj. U svom obraćanju novinarima Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma potvrdio je i dolazak nekih novih pasmina što bi dodatno moglo povećati zanimanje posjetitelja. Pritom se najavljuje i uspješna aukcijska prodaja rasplodnih goveda obzirom na do sada pokazano zanimanje i vlasnika. U sklopu izložbe stoke kao temeljne vertikale sajma održava se i natjecanje najmlađih uzgajivača stoke od 4 do 16 godina pod nazivom „Bambino kup“ i to čak iz 7 županija što govori o značaju sajma za budućnost hrvatske poljoprivrednike.

 Predstavljanju ovogodišnjeg 17.Jesenskog sajma, na kojemu će se pojaviti prema riječima direktora sajma Zlatka Salaja oko 400 izlagača iz 20 županija i desetak europskih zemalja na 25.000 četvornih metara prostora, nazočili su pored Bjelovarsko-bilogorskog župana Miroslava Čačije i gradonačelnika grada Bjelovara Antuna Korušeca, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić sa suradnicima.

Ta će susjedna županija ove godine na Jesenskom sajmu imati status županije partnera i predstaviti svoje gospodarstvo na posebnom prostoru nizom prezentacija svojih proizvoda i ponude, a kako je rekao župan Tolušić to je potvrda dosadašnje suradnje i vrijednosti sajma u Gudovcu koji je postao prepoznatljiv među hrvatskim gospodarstvenicima kao sajam na kojem se ostvaruju vrlo dobri poslovni rezultati.
Na novinarsko pitanje strahuju li organizatori od najavljenog prosvjeda, direktor Salaj je rekao da pripreme teku uobičajeno, čak su izlagači počeli ranije dolaziti, a blokadu sajma ocjenjuje kao potvrdu sve većeg značaja ovog sajma u hrvatskim razmjerima i siguran je da su prosvjednici dovoljno razboriti da ne blokiraju sami sebe jer na sajmu i oni izlažu svoja dostignuća. To bi značilo kao da blokiraju vlastita dvorišta. Direktor Salaj nije zanijekao da su najavljene blokade štetno djelovale na dio izlagača koji još uvijek čekaju s prijavama, ali je sajam spreman još uvijek prihvatiti onaj dio izlagača koji se premišlja da li doći na sajam.
Na tiskovnoj konferenciji još je rečeno da je svoj dolazak potvrdio i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji će u petak 11.rujna sajam osobno otvoriti i nekoliko sati provesti u obilasku izlagača.  

                                                                                                                                                        Tugomir Pemper

 

tolusic

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a