• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
21

VREDNOVANJE PRVE OSLOBODILAČKE OPERACIJE U DOMOVINSKOM RATU „OTKOSA 10“

U prvoj oslobodilačkoj operaciji Hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu “Otkosu 10“ sudjelovalo je 2866 branitelja koji su od 31. listopada do 4. studenog 1991. godine oslobodili teritorij od 270 kilometara kvadratnih, odnosno 21 selo.

Brojčano jači i oružano opremljeniji neprijatelj u akciji „Otkos 10“ na Bilogori je doživio potpuni neuspjeh.

- U cijelosti je izgubio prostor koji je branila ojačana brigada.
- Nije ostvario spajanje s dijelovima snaga s juga od Pakraca i Daruvara
- Prisilio je svoje stanovništvo na povlačenje iz prostora, odnosno bijeg k jugu
- Pretrpio je velike gubitke u ljudstvu i tehnici
- Razbijen je moral neprijateljskih jedinica, te je razbijen mit o nepobjedivosti brojnijeg i jače vojno naoružanijeg neprijatelja

U operaciji „Otkos 10“ sudjelovalo je 16 postrojbi s prostora sadašnjih četiriju Županija, te specijalne policijske snage iz dva županijska središta Bjelovara i Virovitice. Zapovjednici Otkosa 10 složni su jednom kako je riječ o prvoj oslobodilačkoj operaciji u Domovinskom ratu, te kako je Bljesak iz pobjedonosne 1995. godine iniciran upravo na Bilogori 1991 u operaciji „Otkos 10“.

Operacijom „Otkos 10“ oslobođena je trećina okupiranog područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Županije iz koje je tijekom posljednjih dvadesetak godina nekoliko puta inicirano pravilno vrednovanje Otkosa 10.


Posljednja u nizu je inicijativa bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa koji je pokrenuo osnivanje Povjerenstva kojeg čine ratni zapovjednici. Potom je napravljena temeljita analiza operacije Otkos 10, te upućen zahtjev predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću  s naglaskom na pravilno vrednovanje Otkosa 10 i davanje toj operaciji značaja kakav ona u novijoj hrvatskoj povijesti i zaslužuje.

Inicijativu župana Bajsa prihvatio je predsjednik Josipović koji je 8. rujna ove godine i održao sastanak sa županijskim Povjerenstvom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Zatim je uslijedio i drugi sastanak Povjerenstva na kojemu su sudjelovali i predstavnici Ureda predsjednika.

U skoroj budućnosti, točnije 30. listopada u 13 sati najavljen je i okrugli stol u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića na temu „Otkosa 10“, a sve zajedno trebalo bi rezultirati vrednovanjem te velike i pobjedonosne akcije u Domovinskom ratu. Neizmjerno je to važno, jer time se daje značaj svima onima koji su 1991. godine na Bilogori branili svoju Domovinu, a ne treba zanemariti ni činjenicu i obvezu čuvanja istine i digniteta Domovinskog rata.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a