• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
2

ZA NAJVEĆE INVESTICIJE U GRAĐEVINARSTVU NAŠE ŽUPANIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA IH RADE DOMAĆE GRAĐEVINSKE SNAGE

Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove u raspis će javnih natječaja za građevinske radove na objektima u zdravstvu i školstvu vrijednih gotovo 34 milijuna kuna. Riječ je o projektima za koje je osigurano financiranje i potpisani su ugovori nakon zelenog svjetla na natječajima putem kojih je osiguran europski novac, a dijelom ih financira i sama Bjelovarsko-bilogorska županija.

Intencija je Bjelovarsko-bilogorske županije da domaći gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici budu upoznati s natječajima koji će uskoro u raspisivanje kako bi bili spremni i javili se na njih budući kako spomenuti radovi podliježu i novom Zakonu o javnoj nabavi.

Upravo o raspisivanju natječaja, ali i radovima koji se očekuju župan Damir Bajs na radnom sastanku razgovarao je sa čelnicima županijske Gospodarske i Obrtničke komore Jakovom Ćorićem i Goranom Grgićem.

Kada govorimo o školstvu naše županije tako će uskoro u natječaj radovi vrijedni gotovo 27 milijuna kuna, a podrazumijevaju obnovu 11 školskih zgrada i 1 školsko-sportsku dvoranu. Najveće je to ulaganje u povijesti županije u njene škole od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Jedan od prioriteta jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan uz građevinsko stanje školskih zgrada koji mora biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno standardu 21. stoljeća.

U tijeku je sada izrada tendera za gradnju, a uskoro će i raspis javnih natječaja za izvođače radova tijekom listopada i prosinca 2017. godine. Riječ je o radovima energetske obnove koji između ostalog podrazumijevaju izmjenu krovišta, stolarije, vanjske ovojnice, izolacije prostora, ugradnje sustava grijanja, izolacije stropa, uređenje podova, ugradnju nove rasvjete, gradnju prilaznih rampi za invalide, keramičarske radove i niz drugih. Dakle, puno posla za građevinarce, ali i obrtnike.

Uz radove u školstvu pred raspisom natječaja su i radovi u zdravstvu naše županije. Tako će uskoro u obnovu 4 velika Doma zdravlja u našoj županiji i to u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici za koje su osigurana sredstva putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, vrijednog 10,3 milijuna kuna, od čega su građevinski radovi oko 5 milijuna kuna.

Sada postoji mogućnost da te vrijedne radove dobiju naše građevinske tvrtke i obrti kako bi sredstva uložena u gradnju ostala u našoj županiji, naravno uz pretpostavku da naši gospodarstvenici i obrtnici udovoljavaju uvjetima natječaja.

A da naši gospodarstvenici i obrtnici mogu zadovoljiti potrebe predviđenih radova, a i više od toga potvrđuje i izgradnja bazena u Velikom Grđevcu vrijednog 19 milijuna koji su u potpunosti gradile domaće snage. Projekt je to koji je napravljen u roku i kvalitetno prema samim uvjetima natječaja prateći strogu kontrolu i pravila igre Europske unije budući da je gotovo u potpunosti financiran europskim novcem.

„Pred nama je raspis natječaja za potpisane ugovore za školske i zdravstvene ustanove. Ukupno imamo 15 natječaja, 11 u školstvu, a 4 u zdravstvu. Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, bitno je da su nam ti natječaji odobreni, ali nismo htjeli propustiti da te natječaje prezentiramo našim komorama. Postoji dobra mogućnost da se ti poslovi dobiju na natječaju, a logično je odabrati tvrtke koje rade na području naše županije, a konkurentne su na području cijele Hrvatske. Ovo je dosta veliki izazov jer su natječaji veliki i nadam se da će nekoliko obrtnika zajedno dati ponudu kako bi mogli i pristupiti. Na nama je da prezentiramo uvjete svima, kako bi iskoristili mogućnost prijave na natječaj. Uz potporu komora i cehova nadajmo se da će prijava i biti. Mi ćemo natječaje i tendere pripremiti u relativno kratkom roku i sukcesivno ih raspitivati.“, objasnio je župan Damir Bajs.

„U ime gospodarske komore mogu reći da pozdravljam inicijativu župana iz razloga što u zadnjih 16 godina, naši poduzetnici nisu prolazili na lokalnim natječajima i projektima, a provodili su ih negdje drugdje. Očekujemo da će prijava biti jer na nivou županije mi imamo 167 tvrtki u graditeljstvu koje su napravile oko 430 milijuna kuna prihoda. Mi ćemo okupiti poduzetnike da se jave na natječaj, bilo samostalno ili kao nositelji ponuda sa podizvođačima i vjerujem da će se to dobro razvijati. Zahvalio bih se županu i osjećamo novi odnos prema lokalnom poduzetništvu. Bitno je samo da poduzetnici budu svjesni toga da moraju zadovoljiti vrlo stroge kriterije Europske unije. To traži puno veću angažiranost, ali vjerujem da ćemo sve odraditi skupa.“, izjavio je Jakov Ćorić, predsjednik županijske komore Bjelovar – HGK.

„Zahvaljujem se županu na ovoj inicijativi jer to je za nas obrtnike jako važno. Mi nemamo tvrtke niti agencije koje prate tendere za nas. Nama je često najmanji problem izvesti radove, puno veći problem je papirologija. Suradnja Obrtničke komore Bjelovar i Županije, odnosno župana Bajsa, napreduje iz godinu u godinu, a ovo je možda vrhunac naše suradnje, ako uspijemo uključiti u radove naše obrtnike. Mi smo već kontaktirali obrtnike i interesa ima. Mislim da će se oni javiti kroz zajednice ponuditelja u manjim projektima, a u ovim većima možda kao podizvođači. Ovo će biti pravi zamah da se obrtništvo vrati na grane iz 2007. i 2008. Godine. Ovo su sjajne vijesti za nas i nadam se da će se tako nastaviti.“, kazao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a