• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
13

ZA PEDESTAK ŽUPANIJSKIH UDRUGA I USTANOVA STIŽU DONACIJE VRIJEDNE PREKO 600 TISUĆA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, potpisali su Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Potpisani Sporazum temelj je za daljnje potpisivanje Ugovora između Privredne banke Zagreb i naših pedesetak udruga i ustanova koje će ostvariti donacije veće od 600 tisuća kuna. Prvi u nizu koji potpisuju ugovor sa spomenutom poslovnom bankom je ženski Rukometni klub iz Velikog Trojstva koji je ostvario donaciju od 30 tisuća kuna, što će im uvelike olakšati rad.

Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, na taj način pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Ovo je jedna od najvećih donacija uopće, a ovakvim donacijama banka se pokazuje socijalno odgovorna i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas, ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Privredna banka Zagreb imaju potpisan ugovor o provođenju projekta cash poolinga, u koji su uključeni uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve njene ustanove i tvrtke kojima je osnivač, a priključile su se dijelom i jedinice lokalne samouprave. Na taj način objedinjeno vođenje računa putem cash poolinga donosi značajne uštede, što također pokazuje odgovornost upravljanja javnim novcem.

Naš ženski rukometni klub jedan je od rijetkih ženskih klubova u tako malom mjestu kao što je Veliko Trojstvo. Moram se zahvaliti županu što smo našim djevojkama omogućili dobre uvjete za bavljenje tim sportom s otvorenjem naše školsko-sportske dvorane. Da nije bilo Županije i župana, toga u Trojstvu nikada ne bi bilo, rekao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

Moram reći da smo ugodno iznenađeni i što nismo zaboravljeni jer ženski rukometni klub za regiju i za Veliko Trojstvo jako mnogo znači. Okupljamo oko 60 djevojčica. Mislim da jedini u regiji imamo dječju sportsku igraonicu, koja je besplatna. Djevojke se takmiče u Trećoj hrvatskoj rukometnoj ligi i mi smo jedino općinsko mjesto u tom rangu natjecanja, ostali su gradovi Sjeverozapadne Hrvatske. Zahvaljujem se PBZ-u, gospodinu županu i Općini što su od početka rada pomagali ovom klubu, naglasio je Viktor Strepački,  sportski direktor ŽRK Veliko Trojstvo.

Imamo igraonicu gdje su pretežno djevojčice do četvrtog razreda osnovne škole i u toj igraonici ima oko 15 djevojčica. To je zamišljeno više kao neka igra u koju polako uvodimo i elemente rukometa od vođenja, hvatanja i dodavanja lopte. Zatim imamo drugu ekipu koju smo uvrstili od petog do osmog razreda. Skoro sve djevojčice su iz škole Veliko Trojstvo, a neke su iz Prokljuvana i okolnih mjesta, koja gravitiraju prema Bjelovaru, ali kod nas treniraju. Te djevojčice se takmiče u jednoj mlađoj dobnoj skupini, jednoj ligi. Naravno, imamo i prvu ekipu. To su djevojke od prvog srednje do dobi kad imaju volju za igru i treniranje. Te cure se takmiče u Trećoj hrvatskoj rukometnoj ligi Sjever. Nije lako zato što smo mala sredina i ako uzmete u obzir da je uglavnom ženski sport, prilično je u lošem stanju. Koliko god nam je teško i koliko god su nam dolasci na treninge problem zbog financija trudimo se držati cure na okupu da se ne raspusti seniorska ekipa. One su na neki način volonterke jer odvajaju svoje slobodno vrijeme četiri puta na tjedan, uključujući utakmicu. Hvala im na tome što odvoje svoje vrijeme za klub, za nas, za Općinu i za sve, istaknuo je trener ŽRK Veliko Trojstvo Milan Prihić.

Bila sam zatečena kad sam dobila poziv iz Županije i kada sam čula da bismo mogli dobiti neka sredstva nakon 18 godina koliko postoji ovaj klub, najprije kao sportski klub, a onda kao udruga. Dosad nismo imali prilika ostvariti donaciju koja nam može osigurati da se pobrinemo i za manje kvalitetne ekipe. Činjenica je da se prva ekipa natječe u visokom rangu natjecanja s obzirom da smo mi seoski klub i da smo u trećoj ligi prije tri godine bili prvaci. Mogli smo odlučiti da idemo u drugu ligu što niti približno ne bi bilo primjereno mogućnostima niti očekivanjima da ćemo ostvariti te mogućnosti i zaključili smo da ćemo ostati u trećoj ligi. Kada se nešto ovakvo dogodi, to nam daje poticaj jer se možemo osigurati za male uzraste što dosad nismo mogli, rekla je predsjednica ŽRK Veliko Trojstvo Branka Pleskalt.

Nakon posjeta predsjednika Uprave Privredne banke gospodina Prke dogovorili smo jednu globalnu donaciju prema županijskim ustanovama, tvrtkama i klubovima na području županije i nastavljamo s tim projektom. Prvi korisnik naše donacije je Ženski rukometni klub Veliko Trojstvo. Sredstva će ponajprije biti korištena za realizaciju programa škole ženskog rukometa za djevojčice od trećeg do sedmog razreda, igraonice rukometa za djevojčice predškolskog uzrasta te prvog i drugog razreda osnovne škole. Drago nam je što s ovom donacijom možemo pomoći vašem klubu i nastavljamo s ovim projektom na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je direktor poslovnice PBZ Bjelovar Mario Lončar.

Bjelovarsko-bilogorska županija je raspisala natječaj vezan uz poslovnu banku, koja je trebala preuzeti ukupnost poslovanja, ne samo Županije, već i tvrtki i ustanova u vlasništvu Županije u cash poolingu. Temeljem tog javnog natječaja odabrana je Privredna banka Zagreb. Mi smo zadovoljni s poslovnom bankom jer uvjeti koje smo dobili, omogućavaju znatne uštede kako samoj Županiji, tako i našim korisnicima. Procjenjujemo da je razlika oko milijun kuna kada govorimo o onome što smo uštedjeli kroz cash pooling. Osim toga, drago mi je da je Privredna banka Zagreb odlučila donirati udruge s područja naše županije na način da pokaže socijalnu osjetljivost. Gospodin Prka je nedavno potpisao okvirni ugovor sa Županijom gdje je osigurano 600.000,00 kn za udruge i ustanove s područja naše županije, koje će biti donacija za ovu i dio sljedeće godine. Moram reći da će tim novcem mnoge naše sportske, kulturne i druge udruge imati mogućnost potpore. Drago mi je da se nalazimo u Velikom Trojstvu i da je ženski rukometni klub prvi korisnik potpisa ovog ugovora, koji će u ovom slučaju dobiti 30.000,00 kn potpore i da će ovim novcem poduprijeti ukupnost svega onoga što stoji iza niza sportskih rezultata. Ovo je prvi od niza potpisa, koji će uslijediti, a samim time možemo i računati da će jedan dio civilnog društva imati značajnu donaciju, ne samo ove godine, nego i da će se donacije nastaviti i kroz izvjesno vrijeme i da će od 2017. godine obuhvatiti i druge korisnike. Moram reći da je ovo najveća donacija od jednog privrednog subjekta prema udrugama s našeg područja, naglasio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a