• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
28

ZAMJENICA ŽUPANA ĐURĐICA IŠTEF BENŠIĆ NAZOČILA OTKRIVANJU SPOMEN-PLOČE SLAVKU KOLARU

U Palešniku je u organizaciji Općine Hercegovac, Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“, Zmajskog stola BBŽ-a, Mjesnog odbora i KUD-a „Slavko Kolar“ iz Palešnika ,održana svetkovina otkrivanja spomen-ploče poznatom hrvatskom piscu Slavku Kolaru povodom 50-te obljetnice njegove smrti.

Slavko Kolar, autor poznatog ekraniziranog djela „Breza“, bio je pisac hrvatske međuratne književnosti  zaokupljen problematikom sela ili provincije s naglašenim socijalnim akcentom, a njegovo cjelokupno književno djelo bilo je prožeto isključivo kategorijama humora i satire.
Svetkovina  je održana u Palešniku, rodnom mjestu poznatog pisca, u Društvenom domu, gdje je održan Okrugli stol u sklopu kojeg se čitala Kolareva autobiografija, a pušteni su i ulomci iz filma „Svoga tela gospodar“, također ekraniziranog po Kolarovoj noveli. Nakon Okruglog stola, otkrivena je i posvećena spomen ploča  te su pred bistom Slavka Kolara zapaljenje svijeće. KUD „Slavko Kolar“ iz Palešnika održao je prigodni plesni i glazbeni program.
Zamjenica župana Damira Bajsa, Đurđica Ištef Benšić u svom je govoru istaknula da je ovo velik događaj za stanovnike Palešnika, kao i za cijelu županiju. „ U užurbanom vremenu globalizacije i pada vrijednosti želite sačuvati ponos na našu hrvatsku tradiciju, na velika imena naše književnosti i na ovaj način ostavljate vrijedan miraz djeci i mladima ovoga kraja, ali i svima nama“- rekla je dožupanica Ištef Benšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a