• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Kolovoz
7

Zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja posjetila Knin

Sudionike programa „Putovima naših očeva“ zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić dočekala je u Lipovljanima 1. kolovoza te 5. kolovoza u Kninu.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja održava se program „Put istine o Domovinskom ratu" kojeg je organizirala Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine. Partner u projektu je Bjelovarsko – bilogorska županija. 

Cilj programa je obilježiti događanja iz Domovinskog rata pa su tako u dijelu programa pod nazivom „Putovima naših očeva“ sudjelovala djeca i mladi članovi Udruge hrvatskih branitelja. 31. srpnja krenuli su iz Vukovara kako bi do 5. kolovoza stigli u Knin povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti  te Dana hrvatskih branitelja. Putovanje dugo 535 kilometara trajalo je 6 dana. Planirane su dnevne dionice oko 100 km, koje su se sastojale od dva dijela. Oko 50 km u jutarnjim satima i 50 km u večernjim satima kako bi se izbjegle visoke dnevne temperature. U programu je sudjelovala logistička potpora članova Udruge 100 % HRVI I skupine i Udruge prijatelja „Novo Naselje“ Ivanovac, predstavnici gradova i općina, kao i mnogobrojni volonteri. Oni su bili zaduženi za pripremu hrane, postavljanje i rastavljanje šatora kao i sve ostale aktivnosti logističke potpore koja je potrebna prije i nakon predviđenih dionica vožnje biciklom. Plan putovanja bio je: Vukovar – Strizivojna – Slavonski brod – Nova Gradiška – Lipovljani -  Sisak – Vrginmost – Slunj – Korenica – Gračac – Knin.
Tijekom svog puta, sudionici su stigli do Lipovljana u petak 1. kolovoza te u Knin 5. kolovoza gdje ih je dočekala zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.
Projekt „Put istine o Domovinskom ratu“ provodi se u tri dijela. Bjelovarsko-bilogorska županija kao partner u projektu provodi aktivnosti vezane za organizaciju obilježavanja događanja iz Domovinskog rata, zatim aktivnosti vezane za informiranje i medijsko praćenje te organizaciju biciklijade i podršku biciklista s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Bjelovarsko-bilogorska županija već niz godina surađuje s Udrugom 100 % HRVI I skupine na projektima organiziranja zdravstveno-savjetodavnih simpozija, financijski  pomaže rehabilitacijski centar, te je 2013. godine u suradnji s Udrugom organizirala ljetnu koloniju u Kukavici, na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Sav prihod ostvaren od  prodaje slika doniran je samoj Udruzi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a